Αρχική Ματιά
Νέο στη Ματιά
Β  ΕΙΔΑ .:ΤΑΞΙΔΙΑ .:ΣΥΝΤΑΓΕΣ .:ΒΙΒΛΙΑ .:ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ .:ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ .:ΔΙΑΦΟΡΑ .:ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ .:ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ .:ΤΥΧΑΙΑ ΣΕΛΙΔΑ Β 
Β 
Β 
Β 
Μικρά και Μεγάλα... Αρχική Βιβλιοθήκης ...Πώς διαλέγουμε λαχανικά και φρούτα!
Για να επιστρέψετε στα Μικρά και Μεγάλα κάντε κλικ εδώ! Για να επιστρέψετε στα Διάφορα! κάντε κλικ εδώ!
Β 

Πώς διαλέγουμε λαχανικά και φρούτα

Σας έτυχε ποτέ να γυρίσετε από τον μανάβη και το έτερον ήμισι να σας πει ότι δεν ξέρετε να ψωνίζετε και ότι σας πασάρουν ότι πιο άχρηστο έχουν; Εάν ναι, η λύση στο πρόβλημα σας είναι το παρακάτω κείμενο. Διαβάστε τις συμβουλές μας και γίνετε «ειδικός, –η» στην αγορά λαχανικών και φρούτων. Μην παραλείψετε να επισκέπτεσθε την σελίδα αυτή τακτικά, γιατί θα προσθέτουμε συνεχώς οδηγίες. Να λοιπόν τι πρέπει να προσέξουμε διαλέγοντας…

Κολοκύθια:
Το φρέσκο κολοκύθι έχει πάντα πάνω του τον κολοκυθανθό του. Το λουλούδι του κολοκυθιού είναι πολύ ευαίσθητο και διατηρείται το πολύ δύο ημέρες έχοντας την δεύτερη ημέρα έντονα τα σημάδια της φθοράς πάνω τους. Από αυτό μπορείτε να καταλάβετε αν το κολοκύθι είναι «πρωινό» όπως ισχυρίζονται οι πωλητές του. Αν τα κολοκύθια τα χρειαζόμαστε για χορτόσουπα μωρού τότε καλό θα είναι να βρούμε κολοκύθια με ανθό πάνω τους. Επίσης αν δεν θέλουμε να μαγειρέψουμε τους κολοκυθανθούς, τότε θα πρέπει να τους αφαιρέσουμε πριν βάλουμε τα κολοκύθια στο ψυγείο. Τα λεπτά μακρόστενα κολοκύθια είναι ιδανικά για να τα βάλουμε άβραστα στις φρέσκιες σαλάτες μας. Τα μέτρια κολοκύθια είναι ιδανικά για φαγητό ή βραστά. Τα χοντρούτσικα κολοκύθια είναι για γεμιστά, ενώ τα μεγάλα είναι ιδανικά για τηγανιτά. Όπως και αν φάμε τα κολοκύθια, όταν είναι ζεστά, πρέπει να προσέξουμε γιατί καίνε πολύ.

Nτομάτες:
Το τι ακριβώς πρέπει να προσέξουμε όταν διαλέγουμε ντομάτες εξαρτάται άμεσα από το πως σκοπεύουμε να τις χρησιμοποιήσουμε. Έτσι, λοιπόν:
Αν θέλουμε τις ντομάτες να τις κάνουμε σαλάτα, τότε φροντίζουμε οι ντομάτες να είναι σκληρές σε όλα τα σημεία τους, σφιχτές, στιβαρές και να μην είναι πουθενά χτυπημένες.
Αν τις θέλουμε για σάλτσα, θα πρέπει οι ντομάτες να είναι πολύ ώριμες, να μας δίνουν την αίσθηση ότι είναι μαλακές αλλά όχι ζουλιγμένες. Επίσης θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι θα πρέπει να τις χρησιμοποιήσουμε αμέσως ή το συντομότερο δυνατό.
Αν τις ντομάτες θέλουμε να τις κάνουμε γεμιστές, τότε θα πρέπει να μην είναι πολύ σκληρές για να μπορούμε να τις αδειάζουμε με το κουτάλι, αλλά ούτε και πολύ μαλακές γιατί θα σκίζονται εύκολα. Επίσης θα πρέπει να φροντίσουμε να είναι μεγάλου μεγέθους, ώστε να τις αδειάζουμε και να τις γεμίζουμε πιο εύκολα, για να μην ταλαιπωρηθούμε.
Από την στιγμή που διαλέξουμε τις ντομάτες μας, είναι καλό να μην τις φυλάξουμε στο ψυγείο γιατί χάνουν την ποιότητά τους, αλλά να τις βάλουμε σε μία μεγάλη επιφάνεια, όπου δε θα είναι η μία στοιβαγμένη επάνω στην άλλη (π.χ. σε ένα μεγάλο ταψί). Βέβαια τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να τις καταναλώσουμε σχετικά σύντομα. Επίσης θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι εάν τρέξει υγρό από κάποια ντομάτα και την αφήσουμε μαζί με τις άλλες, θα χαλάσουν πολύ σύντομα και οι υπόλοιπες. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, αφού απομακρύνουμε την ντομάτα που έσταζε υγρό, πλένουμε όλες τις ντομάτες που ήρθαν σε επαφή με αυτήν, και στεγνώσουμε πολύ καλά τον χώρο που τις είχαμε. Καλό είναι επίσης να ξέρουμε ότι αυτό το υγρό είναι ιδιαίτερα διαβρωτικό.

Κρεμμύδια:
Τα ξερά κρεμμύδια:
Τα διαλέγουμε κρατώντας τα στο χέρι και προσέχοντας να είναι πολύ σκληρά σε όλη τους την επιφάνεια. Αν διαπιστώσουμε ότι ένα κρεμμύδι, σε κάποιο σημείο του είναι μαλακό, σημαίνει είτε ότι έχει ήδη χαλάσει, είτε ότι έχει ξεκινήσει να χαλάει. Καλύτερα επίσης είναι τα «μουστάκια» του να είναι ξερά, γιατί αυτό σημαίνει ότι δε θα βλαστήσει. Για να διατηρηθούν περισσότερο, δεν τα φυλάμε μέσα σε σακούλα, αλλά σε ένα χώρο που αερίζεται καλά (π.χ. καλάθι).
Τα φρέσκα κρεμμυδάκια:
Προσέχουμε να μην είναι σκληρά τα φύλλα τους, δηλ. παραγινωμένα, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική, και το μεσαίο φύλλο τους να μην είναι έτοιμο να βλαστήσει. Προσέχουμε να μην είναι βρεγμένα γιατί σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει μόλις γυρίσουμε σπίτι μας να τα καθαρίσουμε αμέσως γιατί διαφορετικά θα μας χαλάσουν. Καθαρισμένα μπορούμε να τα φυλάξουμε. Τα φυλάμε πάντοτε μέσα στη σακούλα τους στο ψυγείο μας.

Πράσα:
Τα πράσα είναι καλό να μην είναι υπερβολικά χοντρά, επειδή κατά πάσα πιθανότητα τα φύλλα τους θα είναι σκληρά και το μέσα μέρος τους θα έχει ξυλιάσει.

Λεμόνια:
Τα λεμόνια που θα μας δώσουν περισσότερο χυμό είναι τα λεπτόφλουδα. Τα ξεχωρίζουμε από την εξωτερική επιφάνεια τους που είναι λεία, χωρίς εξογκώματα. Αντίθετα τα λεμόνια με χοντρή φλούδα έχουν στην εξωτερική τους επιφάνεια εξογκώματα.
Μπορούμε να έχουμε χυμό λεμονιού όλο το χρόνο, αν στύψουμε λεμόνια στην εποχή τους, βάλουμε το χυμό τους σε παγοκυψέλες και τα φυλάξουμε στην κατάψυξη. Έτσι, όταν χρειαστεί, παίρνουμε όσο χυμό χρειαζόμαστε.
Για ξύσμα λεμονιού (π.χ. για κέικ), διαλέγουμε χοντρόφλουδα λεμόνια.

Πεπόνι:
Ένα νόστιμο πεπόνι, πρώτα απ’ όλα, θα το ξεχωρίσουμε από την όμορφη χαρακτηριστική μυρωδιά του. Αυτός είναι ο πρώτος έλεγχος που πρέπει να κάνουμε. Το δεύτερο που πρέπει να προσέξουμε είναι να μην είναι σε κάποιο σημείο της επιφάνειάς του μαλακό, γιατί αυτό σημαίνει ότι είναι χτυπημένο, και ΔΕΝ θα πρέπει να καταναλωθεί εκείνο το σημείο (κινδυνεύετε από τροφική δηλητηρίαση). Για να καταλάβουμε αν ένα πεπόνι είναι ώριμο, θα πρέπει να πιέσουμε τον αντίχειρά μας στο κάτω μέρος του (στην αντίθετη μεριά από το κοτσάνι). Αν αυτό μπορεί να πιεστεί ελαφρά, τότε το πεπόνι είναι ώριμο.
Αφού το αγοράσουμε, συνήθως το ακουμπάμε σε μία ίσια επιφάνεια (π.χ. στον πάγκο της κουζίνας ή στο πάτωμα), απαραίτητα μακριά από τον ήλιο. Αν θέλουμε να το αφήσουμε πολλές μέρες εκεί, καλό είναι να το γυρίζουμε ώστε να μην εφάπτεται πάντα από την ίδια πλευρά. Τρώγεται κρύο.

Βερίκοκα:
Τα βερίκοκα είναι φρούτα που ωριμάζουν πάρα πολύ γρήγορα. Αν τα χρειαζόμαστε για μαρμελάδα, τότε θα πρέπει να διαλέξουμε τα πιο ώριμα που θα βρούμε. Αν όμως τα θέλουμε για φρούτο, τότε δεν πρέπει να διαλέξουμε τα πιο ώριμα, γιατί κινδυνεύουμε φτάνοντας στο σπίτι μας να έχουν γίνει βερίκοκα για μαρμελάδα. Όσο περισσότερες μέρες θέλουμε να διατηρήσουμε τα βερίκοκα μας, τόσο πιο άγουρα πρέπει να τα αγοράσουμε. Ας μην φοβηθούμε να διαλέξουμε βερίκοκα που το χρώμα τους δε μας προσελκύει, στο διάστημα μιας μέρας θα πάρουν το χαρακτηριστικό τους χρώμα.

Ροδάκινα:
Πρώτα απ’ όλα τα ξεχωρίζουμε από την μυρωδιά τους. Αυτά που δεν μυρίζουν ροδάκινο είναι κατά πάσα πιθανότητα ψυγείου και καλό είναι να τα αποφύγουμε. Τα ψυγείου επίσης ξεχωρίζουν, αφού δυστυχώς τα αγοράσουμε, επειδή το μέσα μέρος τους γύρω απ’ το κουκούτσι έχει καφέ χρώμα. Πρέπει να προσέξουμε πολύ να μην είναι χτυπημένα, επειδή χαλάνε γρήγορα.
Τα λευκόσαρκα ροδάκινα και τα λεμονάτα είναι αυτά που μπορεί να χτυπηθούν πιο εύκολα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να προσέξουμε πολύ στη μεταφορά τους.
Ένα κόλπο για να τρώμε τα ροδάκινα με την τόσο πλούσια σε βιταμίνες φλούδα τους χωρίς το χνούδι της, είναι να πλύνουμε τα χέρια μας με σαπούνι (π.χ. μοσχοσάπουνο – όχι υγρό για πιάτα) και με τον αφρό που έχουμε στα χέρια μας να περάσουμε τα ροδάκινα και να τα ξεπλύνουμε καλά.

Νεκταρίνια:
Τα νεκταρίνια σπάνια έχουν έντονο άρωμα (βάλτε τη μύτη σας στο φουλ, αν μυρίζει έστω και λίγο θα είναι πολύ νόστιμο) και δεν χτυπιούνται πολύ εύκολα. Καλό θα ήταν να δοκιμάσουμε, αν μπορούμε, πριν τα αγοράσουμε. Η θερμοκρασία τους δε θα πρέπει να είναι πολύ χαμηλή, έτσι ώστε να μην έχουμε την υποψία ότι είναι από ψυγείο.

Πορτοκάλια:
Καταρχήν φροντίζουμε τα πορτοκάλια που θα αγοράσουμε να έχουν κλαδάκι με φύλλο. Έτσι θα ξέρουμε ότι το χρώμα τους είναι φυσικό και δεν το έχουν αποκτήσει μέσα σε κάποιο φούρνο.
Αν θέλουμε πορτοκάλια για χυμό, τότε διαλέγουμε λεπτόφλουδα πορτοκάλια, με λείο φλοιό, χωρίς εξογκώματα εκεί που είναι το κλαδί τους.
Τα πορτοκάλια που θέλουμε να φάμε σαν φρούτο, είναι καλό να είναι χοντρόφλουδα για να καθαρίζονται πολύ πιο εύκολα.
Για ξύσμα πορτοκαλιού (π.χ. για κέικ), διαλέγουμε χοντρόφλουδα πορτοκάλια.

Σκόρδα
Όταν αγοράζουμε σκόρδα φροντίζουμε να είναι σφιχτό το κεφάλι του σκόρδου, να μην πιέζεται και να είναι βαρύ. Προσέχουμε επίσης να μην έχουν αρχίσει να βλασταίνουν και κοιτάζουμε για ύποπτες φρέσκιες ρίζες στα "μουστάκια" τους ή πράσινη φύτρα στο κοτσάνι τους.

Ο.Κ.

Β 
Β 
Δείτε:
Ταινίες
Βιβλία
Ήξερες ότι...
Ζώα
Φυτά
Μικρά και Μεγάλα
Ανακαλύψεις και Εφευρέσεις
CD Μουσικής
Β 
Δείτε επίσης:
Χίος και Ναυτιλία
Βαλεντίνος
Παροιμίες του Μάρτη
Πόντος
Η κλωστοϋφαντουργία στην Ελλάδα
Eurovision (Γιουροβίζιον)
Ξυστά
Αργεάδες
Πως διαλέγουμε λαχανικά και φρούτα
Γαλάζια Σημαία
Αγελάδες στην Αθήνα – Cow Parade Athens 2006
Χούντα 1967-1974
Περιήγηση στη νησιωτική Ελλάδα
Νοερά ταξίδια μέσα από φωτογραφίες
Περιπλανήσεις ανά την Ελλάδα με τις Αμαλία και Βάσω Κ. Ηλιάδη -
Μέρος Α
Περιπλανήσεις ανά την Ελλάδα με τις Αμαλία και Βάσω Κ. Ηλιάδη -
Μέρος Β
Περιπλανήσεις ανά την Ελλάδα με τις Αμαλία και Βάσω Κ. Ηλιάδη -
Μέρος Γ
Περιπλανήσεις ανά την Ελλάδα με τις Αμαλία και Βάσω Κ. Ηλιάδη -
Μέρος Δ
Περιπλανήσεις ανά την Ελλάδα με τις Αμαλία και Βάσω Κ. Ηλιάδη -
Μέρος Ε
Ράδιο Φλόγα
Περιπλανήσεις ανά την Ελλάδα με τις Αμαλία και Βάσω Κ. Ηλιάδη -
Μέρος ΣΤ΄
Β 
Β 
Αναζήτηση
Β 
Β 
Β 
Up
Β 
Β 
Β 
Επικοινωνία | Όροι Χρήσης | Πλοηγηθείτε | Λάβετε Μέρος | Δημιουργία και Ανάπτυξη ΆΡΚΕΣΙΣ
Β 
Β