Αρχική Ματιά
Νέο στη Ματιά
Β  ΕΙΔΑ .:ΤΑΞΙΔΙΑ .:ΣΥΝΤΑΓΕΣ .:ΒΙΒΛΙΑ .:ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ .:ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ .:ΔΙΑΦΟΡΑ .:ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ .:ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ .:ΤΥΧΑΙΑ ΣΕΛΙΔΑ Β 
Β 
Β 
Β 
Μικρά και Μεγάλα... Αρχική Βιβλιοθήκης ...Διακόσμηση του σπιτιού για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά!
Για να επιστρέψετε στα Μικρά και Μεγάλα κάντε κλικ εδώ! Για να επιστρέψετε στα Διάφορα κάντε κλικ εδώ!
Β 

Διακόσμηση του σπιτιού
για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

Τα Χριστούγεννα εκτός από μεγάλη θρησκευτική γιορτή αποτελούν μαζί με την Πρωτοχρονιά τις μεγαλύτερες κοσμικές εορτές του έτους. Οι ημέρες αυτές θέλουν τα σπίτια να είναι στολισμένα γιορτινά, εσωτερικά και εξωτερικά. Οι Χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις συμβάλουν στην εορταστική ατμόσφαιρα των ημερών και προσφέρουν χαρά και καλή διάθεση σε μικρούς και μεγάλους.
Στο κείμενο αυτό θα σας δώσουμε μερικές ιδέες για Χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις, ευελπιστώντας να σας βοηθήσουμε στον στολισμό του σπιτιού σας την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Πριν σας αναλύσουμε τις ιδέες μας θα θέλαμε να τονίσουμε δύο πράγματα: Το πρώτο είναι ότι η χειροποίητες από εσάς διακοσμήσεις είναι και φτηνότερες και καλύτερες επειδή δημιουργείτε μοναδικά κομμάτια απασχολώντας ταυτόχρονα ευχάριστα και δημιουργικά τόσο τους εαυτούς σας όσο και τα παιδιά σας. Το δεύτερο που θα θέλαμε να τονίσουμε είναι ότι η διακόσμηση πρέπει να ακολουθεί το στυλ του χώρου (σπίτι, γειτονιά) ώστε να δένει με αυτά αρμονικά και να μην ξεχωρίζει δυσάρεστα.

Εξωτερική διακόσμηση:
Θα ξεκινήσουμε τις προτάσεις μας από τις διακοσμήσεις για το εξωτερικό τμήμα του σπιτιού. Η πιο δημοφιλής εξωτερική διακόσμηση είναι φυσικά τα λαμπάκια. Όταν αγοράσετε τέτοια λαμπάκια βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλα για εξωτερική χρήση. Η πρότασή μας είναι να αγοράσετε «σειρές» ή «κουρτίνες» ανάλογα με το που θέλετε να τα τοποθετήσετε. Για παράδειγμα η «κουρτίνα» είναι μια πολύ όμορφη διακόσμηση για το μπαλκόνι σας αλλά εντελώς ακατάλληλη για να στολίσετε φυσικά δέντρα του κήπου σας. Στα δέντρα όπως και στα κάγκελα μπορείτε να τοποθετήσετε «σειρές – σωλήνες» προσέχοντας όμως να μην είναι μαζεμένα σε ένα σημείο αλλά να στολίζουν ομοιόμορφα το εξωτερικό του σπιτιού σας. Μια ιδέα για εύκολο στολισμό των δέντρων είναι να τυλίξουμε την σειρά με τα λαμπάκια σαν σπείρα γύρω από τον κορμό του δέντρου.
Στους πλανόδιους πωλητές φυσικών ελάτων, μπορείτε φθηνά να αγοράσετε κλάρες έλατου. Ξεχωρίζοντας τα κλαδιά από αυτές τις κλάρες μπορείτε να τις στερεώσετε με πράσινη χοντρή κλωστή πάνω στα κάγκελα του μπαλκονιού ή της σκάλας σας δημιουργώντας έτσι μια πανέμορφη φυσική γιρλάντα. Ανά τακτά διαστήματα στολίζουμε την γιρλάντα μας με φιόγκους κατά προτίμηση χρώματος κόκκινου. Φυσικά μπορούμε να βάλουμε και φιόγκους ασημένιους ή φτιαγμένους από τις διάφορες γιορτινές κορδέλες που υπάρχουν άφθονες αυτή την περίοδο στα καταστήματα. Αντί για φυσική γιρλάντα μπορούμε να στολίσουμε τα κάγκελά μας με συνθετική γιρλάντα που θα βρούμε στο εμπόριο. Αν επιλέξουμε την συνθετική γιρλάντα αφήνουμε ανά ίσα διαστήματα (μετρημένα με μεζούρα) την γιρλάντα να κάνει «γλώσσα» έτσι ώστε η διακόσμησή μας να είναι πιο όμορφη. Στα ψηλότερα σημεία της γιρλάντας τοποθετούμε τους φιόγκους μας, που καλό θα είναι να έχουν φτιαχτεί από πλατιά κορδέλα.
Μια πρωτότυπη και πολύ φτηνή διακόσμηση είναι τα φυσικά κουκουνάρια που μπορούμε να μαζέψουμε από πεύκα. Μαζεύουμε λοιπόν κουκουνάρια κλειστά ή ανοιχτά και με ένα σπρέι τα βάφουμε ασημένια, χρυσά, κόκκινα κλπ. Για να μην λερώσουμε τον γύρω χώρο κατά τη διάρκεια του βαψίματος, τοποθετούμε τα κουκουνάρια μέσα σε ένα ψηλό χαρτόκουτο και τα ψεκάζουμε με το σπρέι μέσα σε αυτό. Έτσι η περίσσια μπογιά θα πέσει στο χαρτόκουτο και όχι στο πάτωμά μας. Με χρυσοκλωστή ή ασημοκλωστή δένουμε τα κουκουνάρια μας πάνω σε δέντρα, σε κάγκελα ή σε μεγάλα φυτά που έχουμε στις γλάστρες. Ιδιαίτερα τα φυλλοβόλα δέντρα, τα κουκουνάρια τα μεταμορφώνουν σε μια υπέροχη χριστουγεννιάτικη εξωτερική διακόσμηση. Μπορείτε να συνδυάσετε τα κουκουνάρια μαζί με εξωτερικά λαμπάκια και ιδιαίτερα με λαμπάκια χρώματος μπλε που δίνουν μία χειμωνιάτικη λάμψη στα δέντρα του κήπου σας. Ειδικά σε δέντρα με ανοιχτόχρωμο κορμό το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό.
Στην Ματιά, έχουμε οδηγίες για διάφορες Χριστουγεννιάτικες και Πρωτοχρονιάτικες κατασκευές. Μία από αυτές είναι το Χριστουγεννιάτικο στεφάνι που μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ. Με αυτό μπορείτε να διακοσμήσετε τις εξωτερικές πόρτες του σπιτιού σας αλλά και τους εσωτερικούς σας χώρους. Γενικά όσον αφορά την εξωτερική διακόσμηση του σπιτιού πρέπει να έχετε υπ’ όψιν ότι είναι ο πρώτος χώρος που βλέπουν οι επισκέπτες σας και όταν αυτός είναι στολισμένος όμορφα τους προδιαθέτει ευχάριστα τόσο αυτούς όσο και κάθε περαστικό που βλέπει το σπίτι σας στολισμένο.

Εσωτερική διακόσμηση:
Καλό είναι η γιορτινή μας διακόσμηση να επεκτείνεται σε όλους τους χώρους του σπιτιού και να μην επικεντρώνετε μόνο στο χώρο του σαλονιού. Πέρα από τον στολισμό του Χριστουγεννιάτικου δέντρου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σειρές με λαμπάκια, κυρίως ίδιου χρώματος, τις οποίες θα στερεώσουμε στους τοίχους μας ή γύρω από τα παράθυρα και τις πόρτες μας. Τα φωτάκια «κουρτίνες» είναι μια πολύ καλή διακόσμηση για τα παράθυρα και πάνω από μεγάλες δίφυλλες πόρτες. Με μια σειρά λευκού χρώματος φωτάκια μπορείτε να στολίσετε έναν φίκο δημιουργώντας μια απέριττη και λαμπερή πινελιά στον χώρο σας.
Στον χώρο της κουζίνας μας είναι πολύ όμορφο να χρησιμοποιούμε τις μέρες αυτές ποδιές, πιάστρες, πετσέτες, τραπεζομάντιλα κλπ με χριστουγεννιάτικα ή πρωτοχρονιάτικα σχέδια. Για να μην ενοχλούν οι διακοσμήσεις τις εργασίες μας στην κουζίνα μπορούμε να κρεμάσουμε κάτι (π.χ. μια μπάλα ή ένα ξύλινο στολίδι, ή κουκουνάρι κτλ) από το φωτιστικό και από τα πόμολα των ντουλαπιών μας. Προτιμήστε να κρεμάσετε από τα πόμολα των πάνω ντουλαπιών ώστε να μην μπουν σε πειρασμό τα μικρότερα μέλη της οικογένειας. Στο ψυγείο μας μπορούμε να κολλήσουμε προσεκτικά διαλεγμένα διακοσμητικά από αυτά που «κολλάνε» στα τζάμια των παραθύρων (χωρίς κόλλα).
Για μερικές από τις διακοσμήσεις που μπορείτε να κατασκευάσετε μόνοι σας υπάρχουν λεπτομερείς οδηγίες στις σελίδες μας. Η πρώτη από αυτές είναι το τρισδιάστατο χριστουγεννιάτικο αστέρι που μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ. Με αυτό το αστέρι, φτιαγμένο από τα χέρια σας, μπορείτε να διακοσμήσετε όλους τους χώρους του σπιτιού κρεμώντας το από τα φωτιστικά, από τις πόρτες και τα πόμολά τους, από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο αλλά και απλά να το ακουμπήσετε σε διάφορα σημεία του σπιτιού.
Ακολουθώντας τις οδηγίες της δεύτερης κατασκευής μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας μικρά τρισδιάστατα έλατα σε διάφορα χρώματα έτσι ώστε να ταιριάζουν σε κάθε μέρος του σπιτιού σας. Για να δείτε αυτή την κατασκευή κάντε κλικ εδώ.
Το κατ’ εξοχήν Χριστουγεννιάτικο λουλούδι είναι το Αλεξανδρινό ή Αλεξανδριανό. Με την κατασκευή που σας προτείνουμε, δημιουργήστε χάρτινα αλεξανδρινά λουλούδια με τα οποία μπορείτε να στολίσετε τόσο τον χώρο σας όσο και το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε γιρλάντες ενώνοντας πολλά αλεξανδρινά μαζί. Μια πολύ καλή ιδέα επίσης είναι να φτιάξετε αρκετά αλεξανδρινά και να τα κολλήσετε με σελοτέιπ περιμετρικά του παραθύρου σας. Το αποτέλεσμα θα σας καταπλήξει! Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα γι’ αυτή την εύκολη κατασκευή.
Χρησιμοποιώντας τέσσερις παλιές συρμάτινες κρεμάστρες ρούχων, γιρλάντα, μπάλες και φαντασία μπορείτε να κατασκευάσετε μια πανέμορφη διακόσμηση για τα Χριστούγεννα. Τις οδηγίες γι’ αυτήν την διακόσμηση μπορείτε να τις δείτε κάνοντας κλικ εδώ. Είναι ένα στολίδι που μπορείτε να το κρεμάσετε από τα φωτιστικά του σπιτιού ή να το κρεμάσετε στη βεράντα σας δίνοντας έτσι μια χαρούμενη γιορτινή νότα. Αν χρησιμοποιήσετε το στολίδι αυτό ως εξωτερική διακόσμηση, είναι πολύ όμορφο να τυλίξετε γύρω του μια σειρά με λαμπάκια που ανάβουν όλα μαζί κάνοντάς το να φαίνεται σαν αστέρι ή σαν Χριστουγεννιάτικο φαναράκι.

Επίσης δείτε το Αφιέρωμα της Ματιάς για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, κάνοντας κλικ εδώ!

Ο.Κ.

Β 
Β 
Δείτε:
Ταινίες
Βιβλία
Ήξερες ότι...
Ζώα
Φυτά
Μικρά και Μεγάλα
Ανακαλύψεις - Εφευρέσεις
CD Μουσικής
Β 
Δείτε επίσης:
Διακόσμηση του σπιτιού για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά
Προσφορά αγάπης
Η ιστορία του λαϊκού τραγουδιού
Παράδοση και Ανανέωση στην Βυζαντινή Τέχνη
Αποκριάτικες στολές γρήγορα και εύκολα
Έκθεση γλυπτικής Γιαννούλη Χαλεπά
Ηλεκτρονικό περιοδικό Greek Architects
Συμβουλές, οδηγίες και μυστικά για τον οβελία
Βυζαντινές γυναικείες μορφές
Η Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική
Συντροφιά του Χαμομηλιού
Οι Νύμφες
Περιπλανήσεις ανά την Ελλάδα με τις Αμαλία & Βάσω Κ. Ηλιάδη -
Μέρος Ζ
Προτάσεις βιβλίων για δώρο
«Χωρίς τη μητέρα μου», της Τζόις Κάρολ Όουτς
Επιστολές και κριτική για το συγγραφικό έργο της Αμαλίας και Βάσως Κ. Ηλιάδη
«Λυκόφως», της Στέφενι Μέιερ
Πόσο χριστιανικά είναι τα έθιμα των αποκριών
Βυζαντινές γυναικείες μορφές - εικόνες
Γιάννενα - Ιωάννινα
Ιταλία
Β 
Αναζήτηση
Β 
Β 
Β 
Up
Β 
Β 
Β 
Επικοινωνία | Όροι Χρήσης | Πλοηγηθείτε | Λάβετε Μέρος | Δημιουργία και Ανάπτυξη ΆΡΚΕΣΙΣ
Β 
Β