Αρχική Ματιά
Νέο στη Ματιά
Β  ΕΙΔΑ .:ΤΑΞΙΔΙΑ .:ΣΥΝΤΑΓΕΣ .:ΒΙΒΛΙΑ .:ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ .:ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ .:ΔΙΑΦΟΡΑ .:ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ .:ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ .:ΤΥΧΑΙΑ ΣΕΛΙΔΑ Β 
Β 
Β 
Β 
Άρθρα - Μελέτες... Αρχική Βιβλιοθήκης ...Ερανίσματα!
Για να επιστρέψετε στo Άρθρα - Μελέτες κάντε κλικ εδώ! Για να επιστρέψετε στο Έγραψαν κάντε κλικ εδώ!
Β 

Ερανίσματα

Μια σειρά από σκόρπιες αλλά σημαντικές για την πνευματική εξέλιξη
του ανθρώπου ειδήσεις
Β 
Επιλογή κειμένων: Αμαλία Κ. Ηλιάδη
Β 

Τα ενισχυμένα ηλεκτρονικά βιβλία (Enhanced e-books) μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά σε διάφορες ψηφιακές μορφές. Αντίθετα από τα κανονικά ηλεκτρονικά βιβλία, όπου το περιεχόμενο του βιβλίου δεν μπορεί να αποσπαστεί τμηματικά, τα ενισχυμένα ηλεκτρονικά βιβλία σάς δίνουν την ελευθερία να αποσπάσετε κάποιο τμήμα κειμένου και να το αντιγράψετε όπου εσείς θέλετε, ώστε να μπορείτε μεταξύ άλλων να:
- τοποθετείτε μαθήματα, τεστ ή απαντήσεις σε ένα διαδικτυακό τόπο τον οποίο μοιράζονται πολλοί χρήστες
- φτιάχνετε επιπλέον PDF, για να τα μοιράζεστε με άλλους χρήστες
- δημιουργείτε παρουσιάσεις Power Point.

Β 

Διαδραστικά ηλεκτρονικά βιβλία (Interactive e-books)

Τα διαδραστικά ηλεκτρονικά βιβλία επιτρέπουν στους μαθητές να πλοηγούνται στις σελίδες με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο θα πλοηγούνταν σε ένα διαδικτυακό τόπο ή σε ένα πρόγραμμα υπολογιστή και, χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιό τους, να γράφουν μέσα στο ηλεκτρονικό βιβλίο. Αν το παιδί δουλεύει σε μια άσκηση στην οποία πρέπει να συμπληρώσει τα κενά, με ένα πάτημα του ποντικιού θα εμφανιστεί ένα σημάδι αν η απάντηση είναι η σωστή.
Τα διαδραστικά ηλεκτρονικά βιβλία εξάπτουν την περιέργεια των παιδιών και διατηρούν αμείωτη την προσοχή τους. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά: μόλις βγείτε από το πρόγραμμα, όλες οι απαντήσεις διαγράφονται αυτόματα, κι έτσι μπορείτε να επαναλάβετε τις ασκήσεις.

Β 

Κανονικά ηλεκτρονικά βιβλία (Standard e-books)

Όλα τα κανονικά ηλεκτρονικά βιβλία που υπάρχουν σας επιτρέπουν να δημιουργήσετε στον υπολογιστή σας μια ηλεκτρονική «βιβλιοθήκη» με τις αγαπημένες σας πηγές διδασκαλίας. Αυτό προσφέρει μεγάλη ευελιξία και βοηθά τους γονείς και τους δασκάλους να εξοικονομήσουν χρόνο, χρήματα και πηγές, αφού τυπώνουν ό,τι χρειάζονται, όταν το χρειάζονται.
Αυτό βέβαια ισχύει και για τα ενισχυμένα και για τα διαδραστικά ηλεκτρονικά βιβλία

Β 

Οι βιβλιοθήκες ως χώρος πολιτισμού και ψυχαγωγίας:

Οι βιβλιοθήκες αλλάζουν μορφή ως προς την κτιριακή υποδομή και τις λειτουργίες τους. Οι παραδοσιακές λειτουργίες τους για πληροφόρηση και εκπαίδευση αποτελούν πια τον πυρήνα γύρω από τον οποίο αναπτύσσονται ποικίλες δραστηριότητες που σχετίζονται με τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία και την κοινωνική επαφή. Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στο 5ο Διεθνές Συνέδριο της Οργανωτικής Επιτροπής Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών με θέμα: «Σχεδιάζοντας τις Βιβλιοθήκες του Μέλλοντος», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 10-11 Ιουνίου 2008, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Στο Συνέδριο όπου παρουσιάστηκαν οι τρέχουσες αρχιτεκτονικές τάσεις για τον εκσυγχρονισμό των βιβλιοθηκών και την προσέλκυση περισσότερων χρηστών, συμμετείχαν Έλληνες αλλά και ξένοι ομιλητές που μετέφεραν τις εμπειρίες τους από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία και τις Η.Π.Α. Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, παραδείγματα ελληνικών βιβλιοθηκών που έχουν κατασκευαστεί με σύγχρονες προδιαγραφές, οι οποίες προσαρμόζονται στον χώρο, στο τοπίο και στον αστικό ιστό. Τονίστηκε, μάλιστα, η αλλαγή του ρόλου των βιβλιοθηκών που αντανακλάται στα κτίριά τους, τα οποία πρέπει να αποτελούν χώρους συνάντησης όπως τα Internet cafe, όπου παρέχεται δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Οι εισηγήσεις των ομιλητών καθώς και το βίντεο του συνεδρίου διατίθενται στον δικτυακό τόπο της ΟΕΕΒ www.goethe.de/synergasia. Σημειώνεται ότι στο αίθριο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «Όραμα Βιβλιοθήκης» όπου παρουσιάστηκαν 23 παραδείγματα με αρχιτεκτονικές ιδέες που αφορούν βιβλιοθήκες της ψηφιακής εποχής. Η έκθεση, σε συνεννόηση με το Goethe Institut Athen, μπορεί να μεταφέρεται μελλοντικά σε άλλες πόλεις ή βιβλιοθήκες.

Β 

Aπό το βιβλίο «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΣ» του Γκυστάβ Ντε Φουλάνς: «Στην Αρχαία Ελλάδα αναγνώριζαν ως πολίτη αυτόν που συμμετείχε στη θρησκευτική ζωή της πόλης, και με βάση την συμμετοχή του αυτή αποκτούσε τα αστικά και πολιτικά του δικαιώματα. Όποιος όμως απαρνιόταν τη λατρεία, απαρνιόταν κατ' επέκταση και τα δικαιώματά του. Έχουμε ήδη αναφερθεί στα δημόσια γεύματα τα οποία αποτελούσαν την βασική τελετή της τοπικής λατρείας. Στην περίπτωση της Σπάρτης, όταν κάποιος δεν έπαιρνε μέρος στα δημόσια γεύματα αυτόματα διαγραφόταν από την τάξη των πολιτών, ακόμη και αν δεν ευθυνόταν ο ίδιος για την αποχή του. Στην Αθήνα, όποιος δεν συμμετείχε στις γιορτές που γίνονταν προς τιμήν των Θεών της πόλης έχανε τα δικαιώματα του πολίτη.

Β 

Βουτιά στην ιστορία της Αγιάς Σοφιάς

Τα Νέα - Επιμέλεια: Μανώλης Πιμπλής

Τούρκοι δύτες και σπηλαιολόγοι μπήκαν στα έγκατα της Αγίας Σοφίας, κινηματογραφώντας μυστικά αιώνων.

Εντυπωσιακές σκηνές με δύτες και σπηλαιολόγους να βρίσκονται στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας και να εισέρχονται στα έγκατά της, μπορεί κανείς να αντικρύσει σε τουρκικό ντοκιμαντέρ του οποίου τα γυρίσματα μόλις ολοκληρώθηκαν.

«Τα υπόγεια μέρη της Αγίας Σοφίας είναι ακόμη πιο συναρπαστικά από το επίγειο κομμάτι της», είπε εντυπωσιασμένος στην εφημερίδα «Χουριέτ» ο Τούρκος σκηνοθέτης Γκιοκσέλ Γκιουένσεϊ που πραγματοποίησε ένα ταξίδι διαφορετικό από τα άλλα. Ένα ταξίδι στις υπόγειες στοές και στέρνες της Αγίας Σοφίας που είναι δαιδαλώδεις και ανεξερεύνητες.

Κρύβουν ακόμη μεγάλες εκπλήξεις, όπως έδειξε η τυχαία ανεύρεση, κατά τη διάρκεια του εγχειρήματος, θαλάμου με δύο τάφους μεγάλης σημασίας για τους ορθόδοξους χριστιανούς: ο ένας εικάζεται ότι είναι του 15ου αιώνα και ανήκει στον Πατριάρχη Αθανάσιο, ο άλλος είναι ακόμη παλιότερος, κατά δύο αιώνες, και θεωρείται ότι ανήκει στον αγιοποιηθέντα παίδα Αντινέγενο.

«Ξέραμε ότι υπήρχαν και τους ψάχναμε, αλλά δεν τους βρίσκαμε», είπε ο Γκιουένσεϊ.

περισσότερα στο:
https://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&task
=view&id=2894&Itemid=2

η συνέχεια έπεται...

Β 
Β 
Σχετικά Links:
Ερανίσματα
Ερανίσματα - 2
Ερανίσματα - 3
Ερανίσματα - 4
Β 
Το παραπάνω κείμενο είναι επιλογή της, Φιλολόγου και Ιστορικού (ΜΑ Βυζαντινής Ιστορίας), Αμαλίας Κ. Ηλιάδη. Δημοσιεύεται στην Ματιά με την άδεια της, για την οποία και την ευχαριστούμε θερμά.
Για να μάθετε για την Αμαλία Κ. Ηλιάδη κάντε κλικ εδώ.
Β 
Β 
Β 
Δείτε:
Ποίηση
Νανουρίσματα
Πεζά
Μύθοι
Τραγούδια
Άρθρα - Μελέτες
Β 
Δείτε επίσης:
Άρθρο του Engin Ardic
Ερανίσματα
Η μαγεία στον αρχαίο και το χριστιανικό κόσμο
Ερανίσματα - 2
Ερανίσματα - 3
Διδάσκοντας και μαθαίνοντας με τις νέες τεχνολογίες
Πολιτισμικά «πρότυπα»
Θεωρία του επιχειρήματος
Το μεγαλείο των Τρικάλων
Λειτουργία και χρήση της Σχολικής βιβλιοθήκης
Αρχές φιλοσοφικής σκέψης
Εισαγωγή στη Δραματική ποίηση
Βυζαντινή εικόνα
Εισαγωγή στη φιλοσοφία
Ερανίσματα - 4
Εισαγωγή στην αρχαία ιστορία
Οι γυναίκες στην Ιστορία
Αρχαία ελληνικά και ηλεκτρονικοί υπολογιστές
Το πρόγραμμα Comenius
Άγιος Νικόλαος ο εν Βουνένοις
Σχολική βιβλιοθήκη
Β 
Αναζήτηση
Β 
Β 
Β 
Β 
Up
Β 
Β 
Β 
Επικοινωνία | Όροι Χρήσης | Πλοηγηθείτε | Λάβετε Μέρος | Δημιουργία και Ανάπτυξη ΆΡΚΕΣΙΣ
Β 
Β