Γιορτινό πράσινο ριζότο .: Εποχιακά .: Ματιά
 

Γιορτινό πράσινο ριζότο

Ένα πολύ εντυπωσιακό και γιορτινό ριζότο μας προτείνει αυτή η συνταγή. Δοκιμάστε το!

Γράφει: Matia Gr
Γιορτινό πράσινο ριζότο

Γιορτινό πράσινο ριζότο

Υλικά:

2 κούπες ρύζι αρμπόριο
3 κουταλιές βούτυρο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
2 1/2 κούπες φρέσκα φύλλα σπανακιού
1 κούπα φρέσκο μαϊντανό
12 φύλλα φρέσκου βασιλικού
3 σκελίδες σκόρδου
6 κούπες ζωμό λαχανικών
1 κούπα λευκό κρασί
1 κούπα τριμμένη παρμεζάνα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ντοματίνια
Κίτρινη πιπεριά

Εκτέλεση:

Σε ένα μπλέντερ κόβουμε το σπανάκι, τον μαϊντανό, τον βασιλικό, και καθαρισμένες τις σκελίδες σκόρδου. Προσθέτουμε 4 κούπες από τον ζωμό λαχανικών και τα δουλεύουμε μέχρι να γίνουν ομοιόμορφο μείγμα. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Μόλις λιώσει το βούτυρο προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το σοτάρουμε για δυο-τρία λεπτά. Προσθέτουμε και το ρύζι και σοτάρουμε για δύο λεπτά ακόμη. Στη συνέχεια ρίχνουμε το λευκό κρασί, ενάμιση κουταλάκι αλάτι και μισό κουταλάκι πιπέρι (περίπου, ανάλογα με το γούστο μας) και ανακατεύουμε. Σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθεί το κρασί και συνεχίζουμε ρίχνοντας λίγο λίγο τις δύο κούπες ζωμού λαχανικών, προσθέτοντας μόνο όταν το ρύζι μας απορροφά τον ζωμό που έχει. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα του ζωμού από το μπλέντερ, με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή μόλις απορροφηθεί το υγρό, μόνο τότε προσθέτουμε. Το ρύζι μας θα χρειαστεί συνολικά περίπου είκοσι με εικοσιπέντε λεπτά. Λίγο πριν γίνει εντελώς προσθέτουμε και την τριμμένη παρμεζάνα. Σβήνουμε τη φωτιά πριν σφίξει το ριζότο αφήνοντας το τηγάνι μας πάνω στο μάτι της κουζίνας. Δοκιμάζουμε και μόλις σταθεροποιηθεί (αλλά είναι ακόμη ζεστό) φτιάχνουμε με το ριζότο μας το σχήμα ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου στο οποίο προσθέτουμε τα ντοματίνια (κομμένα στη μέση) σαν χριστουγεννιάτικες μπάλες και φτιάχνουμε ένα αστέρι για την κορυφή του δέντρου μας με την κίτρινη πιπεριά. Καλές γιορτές!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.