Ρολά κανέλας, της Ελένης

Πεντανόστιμα ρολά κανέλας έτσι όπως τα φτιάχνει η φίλη μας η Ελένη!

Share
Υλικά:

3 κούπες αλεύρι +
1 1/2 κούπα αλεύρι
1 κούπα γάλα
1 κούπα πατάτα βρασμένη και αλεσμένη
1/3 κούπας βούτυρο + για άλειμμα
1/4 κούπας ζάχαρη
2 αυγά
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 πρέζα αλάτι
Υλικά για τη γέμιση:
1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
1 1/2 κουταλάκι κανέλα
1/4 κούπας βούτυρο
1-2 κουταλιές αλεύρι
Υλικά για το “γλάσο”:
1/2 κούπα ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά γάλα

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε τη 1 1/2 κούπα αλεύρι και την αναμειγνύουμε με την μαγιά.
Σε ένα μέτριο κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα, την πατάτα, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι, τα ζεσταίνουμε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και τα αφήνουμε να χλιάνουν. Ρίχνουμε το μείγμα του βουτύρου στο μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε και τα αυγά και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να τα “πάρει” το μείγμα μας. Τέλος ρίχνουμε λίγο λίγο ζυμώνοντας το υπόλοιπο αλεύρι (3 κούπες) μέχρι να γίνει απαλή και ελαστική η ζύμη μας.
Σε ελαφρά βουτυρωμένο μεγάλο σκεύος βάζουμε την ζύμη μας για να φουσκώσει αλείφοντάς την απαλά στο πάνω μέρος με λίγο βούτυρο. Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη ή πανί και αφήνουμε τη ζύμη μας να φουσκώσει σε μέρος ζεστό και απάνεμο για τρία τέταρτα με μία ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Με τις γροθιές μας ξεφουσκώνουμε τη ζύμη μας πιέζοντας. Την τοποθετούμε σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για δέκα λεπτά.
Σε ένα μπωλάκι ετοιμάζουμε την γέμιση. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με την κανέλα και το αλεύρι. Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα μεσαίου μεγέθους ταψί (30×24) και προθερμαίνουμε τον φούρνο μας. Λιώνουμε το βούτυρο της γέμισης. Με τον πλάστη ανοίγουμε ένα παραλληλόγραμμο 30 επί 50 περίπου και το αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο. Πασπαλίζουμε με το μείγμα της κανέλας και το τυλίγουμε σαν χαλί, ρολό, ξεκινώντας από την μακριά μεριά. Κόβουμε σε 12 κομμάτια και τα τοποθετούμε στο ταψί. Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για μισή ώρα περίπου μέχρι να γίνει διπλάσιο σε μέγεθος. Ψήνουμε για 35-45 λεπτά μέχρι να χρυσοκοκκινήσει. Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε το γλάσο αναμειγνύοντας τα υλικά. Αφήνουμε να κρυώσει και περιχύνουμε με το γλάσο.

Τιπ: Όταν κόψετε και φορμάρετε τα ρολά, μπορείτε να τα σκεπάσετε με διαφανή μεμβράνη και να τα φυλάξετε για την επομένη στο ψυγείο. Πριν ψήσετε αφήστε τα εκτός ψυγείου για μισή ώρα τουλάχιστον.

Τη συνταγή αυτή μας την έστειλε η Ελένη, την οποία και ευχαριστούμε πολύ!

ΤΑ ΠΙΟ ΝΕΑ

ΤΕΙΘ – Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης – Σίνδος, Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Ελλάδα

Φωτογραφίες από το ΤΕΙΘ - Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης στη Σίνδος, Θεσσαλονίκη.

18 Σεπτεμβρίου 2019

Κέικ με φρέσκες φράουλες

Σπάνιο είδος κέικ με λαχταριστές φρέσκιες φράουλες! Υπέροχο, φρουτένιο και πεντανόστιμο!

16 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Walter Summerford, ο Roy Sullivan και τα χτυπήματα του κεραυνού

Οι άνθρωποι που δέχτηκαν τα περισσότερα χτυπήματα από κεραυνό στη ζωή τους.

4 Σεπτεμβρίου 2019

Ναύπακτος

Φωτογραφίες από τη Ναύπακτο.

4 Σεπτεμβρίου 2019

Παστίτσιο

Ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά των Ελλήνων. Παστίτσιο το κλασσικό και... τα λόγια είναι περιττά!

4 Σεπτεμβρίου 2019

T2 3D Battle Across Time HD

Mini Sequel για το Terminator 2 Judgement Day

3 Σεπτεμβρίου 2019

Χρησιμοποιούμε cookies για βελτίωση των υπηρεσιών μας και για στατιστικούς λόγους. Για να διαβάσετε τις σελίδες μας πρέπει να συμφωνήσετε με τη χρήση των cookies.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ