Θρακιώτικη μηλόπιτα τραγανή, της κας. Λίτσας

Η συνταγή της κυρίας Λίτσας μας εγγυάται μια λαχταριστή τραγανή θρακιώτικη μηλόπιτα. Δοκιμάστε την!

Share

Υλικά για τη ζύμη:

3 κούπες αλεύρι φάριν απ (ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις με μπέικιν πάουντερ 1 1/2 κουταλάκι)
1 κούπα βούτυρο μαλακό ή φυτική μαργαρίνη μαλακή
1 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική ή άχνη
Ελάχιστο αλατάκι
1 αυγό
1 βανιλίνη
Υλικά για τη γέμιση:
3 – 4 καθαρισμένα μήλα, κομμένα σε φετάκια ή ροδέλες
Ξηρούς καρπούς (άμα θέλω)
Ζάχαρη για το πασπάλισμα
Κανέλα σε σκόνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Χωρίζω τον κρόκο από το ασπράδι του αυγού και τα βάζω σε διαφορετικό κουπάκι. Σε ένα μπωλ ενώνω καλά όλα τα στερεά υλικά της ζύμης (αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι, βανιλίνη) και προσθέτω σιγά σιγά το μαλακό βούτυρο ζυμώνοντας. Προσθέτω και τον κρόκο του αυγού για να γίνει τριφτή η ζύμη και μόνο εάν χρειάζεται προσθέτω και το ασπράδι και λίγο νερό ώστε να δουλεύεται πιο εύκολα η ζύμη μου. Σκεπάζω τη ζύμη για την θρακιώτικη μηλόπιτα και την αφήνω να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζω τη γέμιση της αρεσκείας μου (μπορώ να χρησιμοποιήσω και άλλα φρούτα, πχ. ροδάκινα σφιχτά, κυδώνια λεπτοκομμένα κτλ). Καθαρίζω μέσα έξω τα πλυμένα μήλα, τα κόβω ροδέλες ή φετάκια και τα απλώνω σε αντικολλητική φόρμα ή ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί. Πασπαλίζω με ζάχαρη και κανέλα. Εάν θέλω προσθέτω ενδιάμεσα και ξηρούς καρπούς.
Με την ζύμη, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, ανοίγω ένα μετρίου πάχους φύλλο. Απλώνω πάνω από τη γέμιση το φύλλο της ζύμης. Ψήνω σε προθερμασμένο καλά φούρνο στους 170-200 βαθμούς για 15-25 λεπτά περίπου. Αφήνω να κρυώσει καλά και σερβίρω.
Για να γίνει τραγανή, αλείφω με ασπράδι αυγού τη ζύμη. Καλή σας επιτυχία και καλοφάτωτη!

Τη συνταγή αυτή μας την έστειλε η Ξένια Προϊκάκη, την οποία και ευχαριστούμε πολύ!

ΤΑ ΠΙΟ ΝΕΑ

«Κριτική», Στέλιος Αντωνιάδης

Με γραφή ρυθμική, μελωδική, στα σύνορα της πεζογραφίας και της μοντέρνας ποίησης, ο Στέλιος Αντωνιάδης μεταδίδει μέσα από το χαρτί…

23 Αυγούστου 2019 20:17

«Θάλασσα φωτιά», Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη

Ένα μυθιστόρημα αισθηματικό, αστυνομικό, επίκαιρο κεντημένο με την αλμύρα της αγάπης, που βουτάει σε μια θάλασσα-φωτιά, στην αθωότητα των παιδικών…

23 Αυγούστου 2019 19:40

«Καυτό», Μπιλ Μπάφορντ

Το βιβλίο αυτό διηγείται ιστορίες πάθους. Όνειρα, πιστεύω, ουτοπίες, τρέλες μονομανίες.

23 Αυγούστου 2019 19:04

«Κατεβαίνει ο Καμουζάς στους Φούρνους», Μαριλένα Παπαϊωάννου

Μπαλκόνι στον κόσμο συνιστά το βιβλίο «Κατεβαίνει ο Καμουζάς στους φούρνους». Δημιουργική καταφυγή σε εποχές κρίσης και παρακμής σαν τη…

23 Αυγούστου 2019 18:33

«Τα απομεινάρια μιας μέρας», Καζούο Ισιγκούρο

«Τα απομεινάρια μιας μέρας» είναι μια πολιτική και κοινωνική αλληγορία. «Τα απομεινάρια μιας μέρας» είναι ο προάγγελος της «Λίστας Σίντλερ»…

23 Αυγούστου 2019 17:54

«…Ή το αβγό την κότα;», Κάρλο Φραμπέτι

Ας μη σταματήσουμε να ρωτάμε ή ν' αναρωτιόμαστε, επειδή κάποια ερώτηση μας φαίνεται χαζή: και μόνο το γεγονός ότι διαμορφώθηκε…

23 Αυγούστου 2019 17:30

Χρησιμοποιούμε cookies για βελτίωση των υπηρεσιών μας και για στατιστικούς λόγους. Για να διαβάσετε τις σελίδες μας πρέπει να συμφωνήσετε με τη χρήση των cookies.

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ