Πικάντικο κέικ, του Κώστα Καρακάση

Cake, Sesame

Πικάντικο κέικ, του Κώστα Καρακάση

Ένα… διαφορετικό κέικ και μάλιστα Πικάντικο από τον συγγραφέα της καρδιάς μας, τον Κώστα Καρακάση!

Υλικά:

4 αβγά
150γρ. τριμμένα τυριά πικάντικα
150γρ. ελιές γεμιστές (πράσινες με την κόκκινη πιπεριά)
150γρ. ψίχα φιστίκια Αιγίνης
15γρ. βούτυρο
150γρ. γάλα πλήρες
150γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
5 κουταλιές λάδι
1 φακελάκι μαγιά
Ελάχιστο αλάτι
Αρκετό πιπέρι
Σουσάμι
1 γεμάτο κουταλάκι κάρρυ (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Βάζεις σε λεκανάκι το αλεύρι με την μαγιά. Προσθέτεις τα αβγά και τα ανακατεύεις καλά με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτεις το λάδι, το γάλα λίγο λίγο, ενώ συνεχίζεις το ανακάτεμα. Αλατίζεις ελαφρά. Χτυπάς στην συνέχεια το μείγμα στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, να γίνει μια παχύρρευστη λεία ζύμη. Βουτυρώνεις μια μακρόστενη φόρμα του κέικ. Ζεματάς για λίγα δευτερόλεπτα τις ελιές σε βραστό νερό. Τις στραγγίζεις και τις στεγνώνεις σε χαρτί κουζίνας ή καθαρή πετσέτα. Τις κόβεις στην μέση. Ρίχνεις τις ελιές, τα φιστίκια (το κάρρυ αν το θέλετε) και τα τυριά στην ζύμη. Ανακατεύεις καλά και την βάζεις στην φόρμα.
Σκορπάς προαιρετικά το σουσάμι. Την βάζεις στον φούρνο ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ και ψήνεις για 10 λεπτά στους 210 βαθμούς. Χαμηλώνεις μετά στους 150 βαθμούς και αφήνεις να ψηθεί για περίπου 40 λεπτά ακόμα, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Με ένα μαχαίρι το τρυπάς σε βάθος να δεις αν έχει ψηθεί!
Αφήνεις το κέικ να κρυώσει και μετά το κόβεις σε φέτες και σερβίρεις είτε σε μπουφέ που είναι ιδανικό, είτε για τα πιτσιρίκια σας ότι ώρα και να ‘ναι! Θα ξετρελαθούν!
Σημείωση: Στην παραλλαγή αυτής της συνταγής, αντί για τις ελιές, μπορείς να βάλεις κύβους από καλό ζαμπόν και κύβους από σωταρισμένο μπέικον. Τα άλλα υλικά ίδια.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Post comment