Λαμπριάτικο τσουρέκι

Last modified date

Λαμπριάτικο τσουρέκι

Υλικά για 4 τσουρέκια:

2 πακέτα (2 κιλά) αλεύρι για τσουρέκι Μύλοι Αγ. Γεωργίου
2 βιτάμ
2 1/2 κούπες ζάχαρη
8 + 1 αυγά
2 κούπες γάλα
2 φακελάκια (30γρ.) μαγιά ξηρή
2 κουταλάκια αλάτι
4 κουταλάκια μαχλέπι
1 κουταλάκι μαστίχα
Ξύσμα 2 πορτοκαλιών
Υλικά για τη διακόσμηση:
Φιλέ αμυγδάλου
Βαμμένα κόκκινα αυγά

Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε μαζί με το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το ξύσμα των πορτοκαλιών. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βιτάμ και το ανακατεύουμε με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το μείγμα στο αλεύρι. Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό γάλα και τα προσθέτουμε και αυτά. Τέλος προσθέτουμε και τα αυγά μας (τα 8 ) χτυπημένα και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να γίνει λεία και ελαστική. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί για 40 λεπτά.
Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε οκτώ ίσα μέρη και με καθένα από αυτά πλάθουμε μακριά μπαστούνια. Τα αφήνουμε να κάτσουν για 10 λεπτά και μετά ανά δύο τα πλέκουμε σε κοτσίδες ως εξής: Σχηματίζουμε με τα δυο μπαστούνια έναν σταυρό. Κατόπιν χρησιμοποιώντας τα τέσσερα άκρα πλέκουμε κοτσίδα διασταυρώνοντας το ένα μετά το άλλο εναλλάξ. Τοποθετούμε τα τσουρέκια μας σε αντικολλητικό χαρτί μέσα σε λαμαρίνες και τα αφήνουμε για μία ώρα να φουσκώσουν. Κατόπιν χτυπάμε το αυγό που έχει μείνει και τα αλείφουμε με αυτό. Αν θέλουμε τοποθετούμε έτοιμα κόκκινα αυγά και φιλέ αμυγδάλου πριν τα βάλουμε στο φούρνο. Τα ψήνουμε στους 175 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσουν (περίπου για μισή ώρα).