Κολοκυθόπιτα, της Ελένης .: Αλμυρές πίτες .: Ματιά
 

Κολοκυθόπιτα, της Ελένης

Υλικά για την γέμιση: 1/2 κιλό κολοκυθάκια με τις κορυφές 2-3 μεγάλα καρότα τριμμένα 2 ξερά κρεμμύδια 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια 1 χούφτα δυόσμος 1 ποτηράκι του καφέ τραχανά 1 κούπα γεμάτη τυρί τριμμένο σκληρή […]

Γράφει: Matia Gr
Κολοκυθόπιτα, της Ελένης
Υλικά για την γέμιση:

1/2 κιλό κολοκυθάκια με τις κορυφές
2-3 μεγάλα καρότα τριμμένα
2 ξερά κρεμμύδια
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 χούφτα δυόσμος
1 ποτηράκι του καφέ τραχανά
1 κούπα γεμάτη τυρί τριμμένο σκληρή κεφαλογραβιέρα
1 κούπα τριμμένο τυρί μετσοβόνε
1 ποτήρι λευκό κρασί
Ελαιόλαδο
Πιπέρι και αλάτι (προσεκτικά διότι τα τυριά είναι ήδη αλμυρά!)
Υλικά για την ζύμη:
1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Χλιαρό νερό
Ελαιόλαδο
1 ποτηράκι ξύδι λευκό
1 χούφτα από την κεφαλογραβιέρα μας
Πιπέρι, αλάτι

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε τη ζύμη για το φύλλο πολύ εύκολα αρκεί να πετύχουμε μια ελαφριά ζύμη όχι πολύ σφιχτή να μην κολλάει στα χέρια και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση.
Κόβουμε τα κολοκύθια σε ψιλές ροδέλες και τα τοποθετούμε σε καυτό τηγάνι όπως είναι. Αυτά θα αφήσουν τα υγρά τους και τότε σωτάρουμε ελαφρά με ελαιόλαδο και σβήνουμε με το κρασί ρίχνοντας μέσα και τον τραχανά (έτσι δεν θα γίνει η γέμιση υγρή).
Σε ένα άλλο τηγάνι σωτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να καραμελώσουν και τότε προσθέτουμε και τα καρότα μας μαζί με τις κορυφές.
Ρίχνουμε σε ένα βαθύ μπωλ τα κολοκύθια, προσθέτουμε και τα κρεμμύδια, ανακατεύουμε καλά ρίχνοντας τον δυόσμο, το πιπέρι και αλάτι και αφήνουμε να κρυώσουν. Όταν έχουν κρυώσει καλά ρίχνουμε και τυριά.
Εν τω μεταξύ έχουμε ανάψει τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς και ανοίγουμε 3 φύλλα.
Σε στρογγυλό ταψί βάζουμε μια λαδόκολλα κάτω και από επάνω το 1ο φύλλο. Ρίχνουμε την γέμιση και επαναλαμβάνουμε με τα άλλα 2 φύλλα αφού ενδιάμεσα έχουμε λαδώσει καλά! Τρυπάμε με κοφτερό μαχαίρι παντού (για να ψηθεί μέσα) και ραντίζουμε με λάδι.
Καλό είναι να ψηθεί στον αέρα στους 170 βαθμούς για 35-40 λεπτά. Αν αυτό δεν γίνεται ψήστε στην κάτω αντίσταση για 20 λεπτά και έπειτα τελειώστε μέχρι να ροδοκοκκινίσει το φύλλο! Στην περίοδο της νηστείας μην βάλετε τυριά και χρησιμοποιήστε σογιέλαιο, είναι το ίδιο νόστιμη! Καλή σας όρεξη!!!

Την συνταγή αυτή μας έστειλε η Ελένη Μαργελλου και την ευχαριστούμε πολύ.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.