Ματιά

Υπέροχα κουλουράκια, της Λιλίκας

Έψαξα πολύ… Δοκίμασα πολλές συνταγές… Πειραματίστηκα… Ήθελα αυτή τη γεύση την παλιά του Πασχαλινού κουλουριού που έφτιαχναν οι γιαγιάδες τα χρόνια τα παλιά… Χωρίς αμμωνία, χωρίς αυγούλια…
Πριν λίγες μέρες γυρίζοντας από το σχολείο που πήγα να πάρω το γιο μου, η κυρά Ειρήνη η γειτόνισσα κέρασε τα αγόρια μου κουλουράκια… Τι γεύση! Πόσο αφράτα! Όνειρο…
Ξύπνησαν όλες μου τις μνήμες… κυρά Ειρήνη κάνε τον κόπο και γράψε μου πως τα φτιάχνεις… να φέρεις χαρτί και μολύβι, μόνη σου να τα γράψεις, γιατί εγώ θα κάνω ορθογραφικά λάθη και θα με κοροϊδεύεις… βρε γράψε εσύ την συνταγή και μη νοιάζεσαι…
Σήμερα γυρνώντας από το σχολείο πάλι, μου την έδωσε… και εγώ θέλω να τη μοιράσω σε εσάς και να σας προτρέψω να φτιάξετε αυτά τα υπέροχα κουλούρια…

Υπέροχα κουλουράκια, της Λιλίκας

Υλικά:

1 κούπα χυμό φρεσκοστημμένο πορτοκάλι
Το ξύσμα από δύο πορτοκάλια
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα ηλιέλαιο
1 σφηνάκι κονιάκ
1 κ.γ. σόδα φαγητού
1 φάκελο μπέικιν
2 βανίλιες
1 πρέζα αλάτι
1+ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση:

Λοιπόν, σημειώνω πρώτα πως όλα τα μετράμε με μια κούπα του καφέ…
Ανακατεύουμε με το σύρμα όλα τα υλικά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο… Ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι τα υγρά να πάρουν όλο το αλεύρι… Θέλουμε μια σχεδόν σφιχτή ζύμη για αυτό γράφω 1+ κιλό αλεύρι. Κόβουμε ζυμαράκια 30γρ., πλάθουμε μπαστούνια και στρίβουμε πλεξουδάκια. Στο ταψί λαδόκολλα και τα στήνουμε με απόσταση γιατί φουσκώνουν…
Εγώ τα πέρασα με αυγό. Μπορείτε όμως να τα αφήσετε και χωρίς αυγό γιατί εξ ολοκλήρου η συνταγή είναι νηστίσιμη.
Ψήνουμε πάνω κάτω αέρα στους 170° μέχρι να ροδίσουν…
Είναι τέλεια σε γεύση και πανεύκολα στο να γίνουν. Σαν ποσότητα μου βγήκαν τρεις λαμαρίνες… Δοκιμάστε τη συνταγή και συνόδεψε τον καφέ σας με αυτά τα νόστιμα πλεξουδάκια… 100% επιτυχία! Καλό απόγευμα σε όλη την παρέα…

Λιλίκα

Η συνταγή καθώς και η φωτογραφία που τη συνοδεύει, είναι της φίλης μας της Λιλίκας και δημοσιεύονται στη Ματιά με την άδειά της.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα