Νησιώτικες συνταγές

Κατσικάκι νησιώτικο στη γάστρα

Υλικά: 1/2 κατσίκι από τη μέση προς το λαιμό (περίπου 4 κιλά) 1 συκωταριά 350γρ. ρύζι Καρολίνα 300γρ. βιτάμ 1 ματσάκι άνηθο 1/2 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα 4 κλωναράκια δεντρολίβανο 3 σκελίδες σκόρδο 1 1/2 νεροπότηρο λευκό κρασί 1/2 κουταλάκι κανέλα 1 κουταλάκι ρίγανη Αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει και όταν…

Σγαρδούμια Σαντορίνης

Υλικά για τα σγαρδούμια: 1 μεγάλη συκωταριά αρνιού ή κατσικιού, κομμένη σε κομμάτια-μπουκιές Όλα τα έντερα του αρνιού ή του κατσικού Γύρω στα 10-15 κλαριά δεντρολίβανου Υλικά για τη σούπα: 1/2 κιλό κρεμμύδια φρέσκα 1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο 1/2 φλιτζάνι λάδι 1 ποτήρι άσπρο κρασί Αλάτι, πιπέρι Νερό Υλικά για το αυγολέμονο της σούπας: 3…

Μανέστρα Σαντορίνης

Υλικά για 4 άτομα: 5 ποτήρια νερό 3/4 του ποτηριού λάδι 6-8 σαντορινιά ντοματάκια ψιλοκομμένα, όχι όμως αποφλοιωμένα 1 κουταλιά σούπας πελτέ 1 - 1,5 κούπα ζυμαρικό της προτίμησης μας (ή κοφτό ή κριθαράκι ή σουσαμάκι ή αστράκι κλπ) Αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση: Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό, το λάδι και τον πελτέ, ανακατεύουμε και το…

Νησιώτικα Αμυγδαλωτά

Υλικά: 600 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα 1/3 φλιτζανιού τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό 3 1/2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη άχνη Λίγη βανίλια σε σκόνη 2 - 3 ασπράδια Ανθόνερο Εκτέλεση: Αλέθουμε υπερβολικά τα αμύγδαλα στο μίξερ έως ότου γίνουν πάστα. Μετά προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια και το σιμιγδάλι και ξαναχτυπάμε. Κατόπιν ρίχνουμε τα 2 ασπράδια και ξαναχτυπάμε. Βρέχουμε…

Μακαρούνες Αιγαίου

Υλικά: 1 κιλό αλεύρι 600 γραμμάρια νερό Λίγη μαγιά (προαιρετικά) 2 αυγά (προαιρετικά) Εκτέλεση: Οι μακαρούνες είναι τα χειροποίητα «σπιτικά» μακαρόνια που έφτιαχναν οι νοικοκυρές στα νησιά του νοτίου Αιγαίου τα παλιά χρόνια όταν δεν υπήρχαν ακόμη στο εμπόριο τα βιομηχανοποιημένα ζυμαρικά. Η ονομασία «μακαρούνες» καθιερώθηκε στην Κάρπαθο και από εκεί διαδόθηκε και στα υπόλοιπα…

Βυζάντι Καρπάθου (αρνάκι γεμιστό στο φούρνο)

Υλικά: 1 ολόκληρο μικρό αρνί γάλακτος (5 κιλά περίπου), μαζί με τα εντόσθια Λεμονοχυμός Αλατοπίπερο Ψίχα ψωμιού Υλικά για τη γέμιση του αρνιού: Όλα τα εντόσθια του αρνιού ψιλοκομμένα σε κομματάκια 5 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες 6 φλιτζάνια ρύζι 6 φλιτζάνια ψιλοκομμένες ντομάτες μαζί με το ζουμί τους Αλατοπίπερο 1 φλιτζάνι καβουρδισμένα…

Μαραθοτηγανήτες Σερίφου

Υλικά: 1 ματσάκι μάραθο 1 κρεμμύδι 300 γρ. αλεύρι Αλατοπίπερο Νερό όσο πάρει Λάδι για τηγάνισμα Εκτέλεση: Σε μια λεκάνη ψιλοκόβουμε το μάραθο και το κρεμμύδι, ρίχνουμε το αλατοπίπερο και εν συνεχεία προσθέτουμε το αλεύρι, το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει παχύς χυλός. Βάζουμε το τηγάνι να κάψει με μπόλικο λάδι και παίρνουμε με…

Μελιτερά Ανάφης

Υλικά: Για τη γέμιση: 1 κιλό μυζήθρα 3 αυγά 1 φλυτζάνι σιμιγδάλι ψιλό 1 κιλό ζάχαρη Λίγη μαστίχα Λίγη βανίλια Μια κουταλιά βούτυρο Για το φύλλο: 1 κιλό αλεύρι Λίγο λάδι Αλάτι Νερό όσο πάρει Εκτέλεση: Λιώνουμε την μυζήθρα με το πιρούνι σε ένα μπολ και βάζουμε μέσα τα αυγά, την ζάχαρη, την μαστίχα κοπανισμένη,…

Ραφιόλια Πάρου

Υλικά: Για τη ζύμη: 1/2 κιλό αλεύρι 1/2 ποτήρι νερό 1 ποτήρι λάδι Για τη γέμιση: 1 κιλό μυζήθρα 1 φλυτζάνι τσαγιού μέλι 1 κουταλιά κανέλα τριμμένη 3 αυγά Για το τηγάνισμα: Ελαιόλαδο Για το πασπάλισμα: 1 φλυτζάνι τσαγιού μέλι 1 κουταλιά κανέλα τριμμένη Εκτέλεση: Φτιάχνουμε τη γέμιση ζυμώνοντας καλά σε ένα μπολ όλα τα…

Φάβα Σαντορίνης – Φάβα παντρεμένη κλασσική συνταγή

Υλικά: 1 σακούλι φάβα 1 κρεμμύδι καθαρισμένο ολόκληρο 2 φύλλα δάφνης 3 ποτήρια νερό Αλάτι Για το "πάντρεμα": 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο Εκτέλεση: Βάζουμε τη φάβα σε μια κατσαρόλα με το νερό, ρίχνουμε λίγο αλάτι, το ολόκληρο κρεμμύδι και τα φύλλα της δάφνης και την αφήνουμε να βράσει ανακατεύοντας συνέχεια για να μην…

Κανελάδα Αιγαίου

Υλικά: 750 γραμμάρια ζάχαρη 1 λίτρο νερό 8 ξύλα κανέλας Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και βράζουν για περίπου μισή ώρα. Ανακατεύουμε συνέχεια και ξαφρίζουμε αν χρειαστεί. Όταν έχει βράσει το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Όσο η κανελάδα "κρυώνει" αρχίζει να πήζει και γίνεται σαν παχύρρευστο…

Μπουκουνιές Νισύρου

Υλικά: 1 κιλό χοιρινό κομμένο σε μικρά κομμάτια (μπουκιές) Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, τριμμένο δεντρολίβανο Για το τηγάνισμα: Αλεύρι 1 κουταλιά της σούπας γλίνα (ειδικό χοιρινό λίπος για τηγάνισμα) Προαιρετικά λίγο κρασί Εκτέλεση: Πλένουμε το κρέας καλά, το κόβουμε σε κομματάκια μπουκιές, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, τριμμένο δεντρολίβανο και ανακατεύουμε να πάνε τα υλικά σε όλο…

Μελιτίνια

Υλικά: Για τη ζύμη: 1 κιλό αλεύρι 3 αυγά 2 κουταλιές σούπας λάδι Νερό όσο πάρει Αλάτι Για τη γέμιση: 1 κιλό μυζήθρα ανάλατη 1 κιλό ζάχαρη 3 κρόκοι αυγών 2 κουταλιές αλεύρι 2 κουταλιές σούπας μαστίχα Χίου κοπανισμένη 2 βανίλιες 1 κουταλιά βούτυρο λιωμένο Εκτέλεση: Προετοιμασία γέμισης: Από το προηγούμενο βράδυ περνάμε την μυζήθρα…

Αθερινόπιτα Αιγαίου, της Ελένης

Υλικά (για 4-6 μερίδες): 1 κιλό αθερίνα 2 φλιτζάνια αλεύρι 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο Μισό κουταλάκι του γλυκού σόδα (προαιρετικά όποιος θέλει και ντομάτα ψιλοκομμένη) 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο για το τηγάνισμα Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι Εκτέλεση: Πλένουμε τα ψάρια και τα βάζουμε…

Ρεβιθάδα Πάρου, της Ελένης

Υλικά: 1 πακέτο ρεβίθια 1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες Μισό νεροπότηρο φασόλια γίγαντες (προαιρετικό) 2 κούπες λάδι 4 ντομάτες κομμένες φέτες Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, τριμμένο δεντρολίβανο Εκτέλεση: Βάζουμε τα ρεβίθια (ανακατεμένα με τα φασόλια) από βραδύς σε μια λεκάνη με νερό για να μαλακώσουν και τα αφήνουμε όλη νύχτα. Όταν έρθει η ώρα να τα…

Κουφέτο Μήλου

Υλικά: Μισό κιλό κολοκύθα κόκκινη, καθαρισμένη και κομμένη σε κομμάτια «κυδωνάτα» Μισό κιλό μέλι Μισό κιλό ζάχαρη 1 νεροπότηρο αμύγδαλα, ζεματισμένα και ξεφλουδισμένα Ξύλα κανέλας Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί -εκτός από τα αμύγδαλα- σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε. Είναι έτοιμο όταν το μείγμα "έχει δέσει". Προσθέτουμε τα αμύγδαλα, τα αφήνουμε λίγο να…

Κουφέτο Σαντορίνης

Υλικά: Μισό κιλό αμύγδαλα, ζεματισμένα και ξεφλουδισμένα 1 κιλό μέλι Προαιρετικά-όποιος θέλει για άρωμα στη γεύση: 1 ξύλο κανέλας Λίγη αρμπαρόριζα 1 σφηνάκι κονιάκ Εκτέλεση: Βάζετε σε μια κατσαρόλα τα αμύγδαλα, το 1/3 του μελιού (το ξύλο κανέλας και την αρμπαρόριζα). Τα ανακατεύετε διαρκώς μέχρι να πάρουν χρώμα δηλαδή να καβουρντιστούν. Όταν ροδίσουν τα αμύγδαλα,…

Γλυκά μυζηθροπιτάκια, της κ. Μαρίας (συνταγή Μυτιλήνης)

Υλικά: 1 φρέσκια μυζήθρα γλυκιά (ανάλατη) 1/2 κιλό ρύζι άσπρο 1 αυγό 1 φλυτζάνι του τσαγιού άχνη ζάχαρη Κανέλα, λάδι για τηγάνισμα και άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα Εκτέλεση: Βράζουμε πολύ καλά το ρύζι μέχρι να φουσκώσει και να λιώσει. Το αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το αυγό, τη μυζήθρα και την κανέλα. Τα ανακατεύουμε καλά…

Χαλβάς Νισύρου, της Άννας

Η Αννα μας έστειλε μια εκπληκτική συνταγή για παραδοσιακό χαλβά Νισύρου. Ακολουθήστε την και φέρτε στο σπίτι σας γεύση και άρωμα από το πανέμορφο αυτό νησί του Αιγαίου

Παστιτσάδα (παραδοσιακή συνταγή της Κέρκυρας)

Υλικά: 1 κιλό μοσχάρι μπούτι 1/2 κιλό μακαρόνια νούμερο 3 1/2 κιλό ντομάτες ώριμες 3 κρεμμύδια ξερά 3 κουταλιές πελτέ 3 σκελίδες σκόρδο 300 γρ. κεφαλοτύρι 1 κύβο νοστιμιάς (προαιρετικά) 1 φύλλο δάφνης 1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί 3 κόκκους μπαχάρι Αλάτι, πιπέρι Ελαιόλαδο Εκτέλεση: Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε τετραγωνάκια. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια…

Καλιτσούνια, της Ευτυχίας

Υλικά: 1 κιλό αλεύρι 1 σφηνάκι τσικουδιά 1/2 ποτήρι λάδι Νερό (όσο σηκώσει) 2 κιλά σπανάκι 1 ματσάκι δυόσμο και μάραθο Κρεμμυδάκια χλωρά και ξερά 1 ματσάκι σέσκουλα 1/2 κιλό μυζήθρα (Κρητικό τυρί) Λίγο λάδι Αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση: Ανακατεύουμε το αλεύρι με το νερό, λάδι, τσικουδιά, αλάτι. Φτιάχνουμε μια ζύμη, την αφήνουμε να ξεκουραστεί. Ψιλοκόβουμε…

Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης, της Έφης

Από την όμορφη Σαντορίνη μας έρχεται μια λαχταριστή συνταγή που επιπλέον είναι και νηστίσιμη. Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης, λοιπόν, και θα τρώει η μάνα και του παιδιού δεν θα δίνει (άντε ας φτιάξει πολλούς για να δώσει και στο σπλάχνο της)

Πιτια Νισύρου, της Άννας

Από την όμορφη Νίσυρο μας ήρθε μια πολύ νόστιμη, εύκολη και νηστίσιμη συνταγή, ιδανική για τις μέρες νηστείας που βρισκόμαστε. Η Αννα μαγειρεύει για εσάς Πιτια Νισύρου και φωτίζει το τραπέζι σας τις ημέρες που νηστεύετε

Παραδοσιακό Νισύρου Γλυκό κουταλιού ντομάτα, της Άννας

Υλικά: 1 κιλό ντομάτες (τις υπόμακρες) 1 1/2 κιλό ζάχαρη 1 1/2 ποτήρι ασβεστόνερο 2 ξύλα κανέλλας 5 γαρύφαλλα ή 1/2 κ.γ. σε σκόνη 3 βανίλιες άρωμα 2 λεμόνια Εκτέλεση: Ζεματάμε τις ντομάτες, τις ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε τα σπόρια τους με προσοχή να μην τις σπάσουμε. Μετά της βάζουμε στο ασβεστόνερο για μια ώρα, τις…