Ματιά

Τραχανάς Φυλακτιώτικος, της Ξένιας

Ο Φυλακτιώτικος τραχανάς έχει τις ρίζες του στο Βυζάντιο και είναι παραδοσιακός τραχανάς του Έβρου. Τη συνταγή μας έστειλε η Ξένια Προϊκάκη και προέρχεται από τη γιαγιά της! Ευχαριστούμε ΠΟΛΥ Ξένια!!!

Γράφει: Matia Gr
Τραχανάς Φυλακτιώτικος, της Ξένιας

Υλικά:

2 κιλά περίπου αλεύρι σκληρό (όσο πάρει για σφικτή ζύμη)
4 κρεμμύδια χονδροκομμένα
3-4 ξηρές γλυκές πιπεριές χονδροκομμένες
1-2 ξηρές καυτερές πιπεριές χονδροκομμένες
2-3 ντομάτες χονδροκομμένες
3-4 καρότα χονδροκομμένα
2-3 κούπες (φλιτζάνες) σουσάμι ψημένο και σπασμένο (στουμπισμένο στο γουδί)
1 νεροπότηρο νερό
1 κούπα ελαιόλαδο ή σουσαμέλαιο (καλύτερα)
2 φακελάκια μαγιά
Λίγα κλαδάκια σέλινο χονδροκομμένα
Λίγο μαϊδανό χονδροκομμένο
3-4 κόκκους μπαχάρι
3-4 κόκκους μαυροπίπερο
Αλάτι μέτριο

Εκτέλεση:

Πρώτα θα ετοιμάσουμε το προζύμι. Διαλύουμε 2 φακελάκια μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό, προσθέτοντας και 2-3 κουταλιές της σούπας αλεύρι σκληρό.
Βράζουμε καλά σε 1 φλιτζάνα νερό τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το μαυροπίπερο, το μπαχάρι, το σέλινο, το μαϊντανό και τα πολτοποιούμε σε μια μεγαλούτσικη λεκανίτσα. Ενώνουμε το αλεύρι με το σουσάμι και το αλάτι, και τα ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στη λεκανίτσα με το μείγμα λαχανικών. Σιγά σιγά και ανακατεύοντας προσθέτουμε το λάδι και το προζύμι, ζυμώνοντας μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή ζύμη.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 2 ημέρες ξαναζυμώνοντας ελαφρά μέχρι να ξινίσει λίγο η ζύμη. Κόβουμε μπουκίτσες και τις απλώνουμε σε καθαρό ύφασμα, σε σκιερό μέρος, μέχρι να ξεραθούν τόσο ώστε μα τρίβονται στον τρίφτη ή στο μούλτι. Διατηρούμε τον τραχανά μας σε υφασμάτινα καθαρά σακούλια.

Σχετικά άρθρα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συνταγές από την Θράκη