Πολίτικη Κουζίνα

Ένα μεγάλο μέρος της Ελληνικής Κουζίνας, ίσως το σημαντικότερο, μας έχει έρθει από την Πόλη. Στην νέα κατηγορία των συνταγών μας θα βρείτε πολίτικες συνταγές τόσο για φαγητά όσο και για γλυκά. Ρίξτε μια ματιά στις πολίτικες συνταγές και πάρτε μια γεύση από Κωνσταντινούπολη και Λωξάντρα!

Πολίτικος χαλβάς, του Χρήστου

Φτιάξτε με τα χεράκια σας λαχταριστό πολίτικο χαλβά, ακολουθώντας τις οδηγίες της συνταγής του Χρήστου. Εγγυημένο αποτέλεσμα και από γεύση... όνειρο!

Γιαουρτλού κεμπάπ, του Χρήστου

Χρόνια τώρα όταν έρχονται οι συγγενείς μας για διακοπές στην Σάμο, φτιάχνω το περίφημο Γιαουρτλού Κεμπάπ. Φέτος είπα να ρίψω μια ματιά και στο διαδίκτυο. Σκέτη απογοήτευση. Έτσι αποφάσισα να γράψω και την δική μου συνταγή.

Πατλιτσάν κιοφτέ, της Παρασκευής

Σε πρόσφατο ταξίδι στην πόλη των ονείρων μου και των προγόνων μου, από την πλευρά της μαμάς, απόλαυσα αυτό το απλό φαγάκι που γίνεται εύκολα και είναι εντυπωσιακό!

Λαχανοντολμάδες κοκκινιστοί

Μια εξαιρετική συνταγή -όπως όλες στην πολίτικη κουζίνα άλλωστε- για λαχανοντολμάδες κοκκινιστούς παρακαλώ! Δοκιμάστε την και θα γλύφετε ομαδικώς τα δάκτυλά σας... όχι ο ένας του άλλου καλέ! Ο καθένας τα δικά του!

Σαλάτα πολίτικη

Υλικά: Λάχανο Πράσινη πιπεριά Κόκκινη πιπεριά Καρότο Σέλινο Ξύδι Ελαιόλαδο Αλάτι Εκτέλεση: Ψιλοκόβουμε το λάχανο, τις πιπεριές και το σέλινο. Τρίβουμε το καρότο. Ανακατεύουμε σε σαλατιέρα μεγάλη τα λαχανικά μας. Αλατίζουμε και τα τρίβουμε με τις χούφτες μας ώστε να πάει παντού το αλάτι. Προσθέτουμε το ξύδι και τα αφήνουμε να σταθούν για δύο ώρες.…

Γαρδούμπες Πασχαλιάτικες με χόρτα αβγολέμονο, της Αθηνάς

Ο συγγραφέας Κώστας Καρακάσης είχε την ευγενή καλοσύνη να μας δώσει δύο ανέκδοτες συνταγές της ηρωίδας του βιβλίου του "Αθηνά, ευτυχώς που δεν γενήθηκα όμορφη". Εδώ θα διαβάσετε την καταπληκτική συνταγή για Γαρδούμπες Πασχαλιάτικες με χόρτα αυγολέμονο

Κουφέτο Σμύρνης

Υλικά: 1 κιλό κυδώνια (πρέπει να είναι καθαρό κιλό, δηλαδή καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια «κυδωνάτα») 1 κιλό ζάχαρη 2 φλιτζάνια νερό Λίγη βανίλια 2 ξύλα κανέλας 1 κουταλιά λεμόνι 1 κουταλιά μέλι 1 νεροπότηρο ανακατεμένο μείγμα ξηρών καρπών από αμύγδαλα (καθαρισμένα & ξεφλουδισμένα) και καρύδια (ελαφρώς κοπανισμένα) Εκτέλεση: Βάζουμε τα κυδώνια στην κατσαρόλα μαζί…

Λαχανοντολμάδες πολίτικοι

Υλικά: 1 μέτριο λάχανο 1 κούπα ρύζι 3 κρεμμύδια 1 ματσάκι άνηθο 1 λεμόνι 1 φακελάκι κουκουνάρι Λίγες μαύρες σταφίδες Κανέλα Ζάχαρη Ελαιόλαδο Αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση: Διαλέγουμε ένα λάχανο που να είναι ελαφρύ για τον όγκο του (αυτό σημαίνει ότι θα βγαίνουν πολύ πιο εύκολα τα φύλλα), χαράζουμε στη βάση του ένα τετράγωνο που να…

Μελιτζάνα πολίτικη

Υλικά: 5 μελιτζάνες φλάσκες 3 μεγάλες, ώριμες ντομάτες 3 σκελίδες σκόρδο 2 ξερά κρεμμύδια Ελαιόλαδο Λίγο κόκκινο κρασί αλεύρι πάπρικα Αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση: Αφαιρούμε το κοτσάνι απ' τις μελιτζάνες τις πλένουμε και τις κόβουμε κυδωνάτες (δύο σταυρωτά κάθετα και μία οριζόντια). Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για μισή με μία ώρα σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.…

Μπουρανί (πολίτικο ντοματόρυζο)

Υλικά: 1 κιλό ώριμες ντομάτες 2 κούπες ρύζι όχι σπυρωτό 1/2 κούπα ελαιόλαδο 2 σκελίδες σκόρδο 1 ξυλαράκι κανέλα Λίγο μαϊντανό Αλάτι Ζάχαρη Εκτέλεση: Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες βουτώντας τις για λίγο σε καυτό νερό ή ξύνοντάς τες με το μαχαίρι από το κάτω μέρος προς το κοτσάνι. Τις κόβουμε σε ροδέλες και βγάζουμε τα σποράκια…

Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Υλικά: 60 αμπελόφυλλα 2 φλιτζάνια ρύζι καρολίνα 1 κρεμμύδι 3 κρεμμυδάκια φρέσκα 1/2 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο Λίγα φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένο Ελαιόλαδο Αλάτι πιπέρι Υλικά για τη σάλτσα: 2 κουταλιές βιτάμ 1 λεμόνι 4 κουταλιές γεμάτες κορν φλάουρ Εκτέλεση: Πλένουμε καλά τα αμπελόφυλλά μας. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει. Όταν αρχίσει και κοχλάζει το…

Κιουνέφε (Μικρασιάτικο καταΐφι), της Φαίης

Υλικά: 1/2 κιλό μαλλιά για καταΐφι 1 κούπα βούτυρο λιωμένο 1/2 κιλό ανθότυρο 1 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος 1/2 κουταλάκι βανίλια 1 κούπα φιστίκι Αιγίνης ανάλατο-ψημένο Υλικά για το σιρόπι: 3 κούπες ζάχαρη 2 κούπες νερό 1 κουταλιά χυμό λεμόνι Εκτέλεση: Σ’ ένα μπολ λιώστε το ανθότυρο με ένα πιρούνι και ανακατέψτε την κρέμα γάλακτος…

Σουλτάν Κανταΐφ, της Μαρίας

Υλικά: Φύλλο κανταΐφι 350 γρ. 1 λίτρο γάλα παστεριωμένο 1 κιλό ζάχαρη 1/2 βιτάμ 1 αυγό 2 βανίλιες 1/2 corn flaour 3 κουταλιές ούζο Εκτέλεση: Στρώνω το κανταΐφι στο ταψί αφού το έχω ραντίσει με βούτυρο και το ψήνω να ροδίσει. Αφού κρυώσει το σιροπιάζω (1 1/2 ποτήρια νερό + 2 ποτήρια ζάχαρη + 3…

Καντάδες, της Αννιώς

Μια Χριστουγεννιάτικη συνταγή που μας έρχεται από τη Σμύρνη είναι οι "καντάδες". Είναι κάτι μεταξύ μελομακάρονου και κουραμπιέ καθώς η ζύμη μοιάζει με μελομακάρονο αλλά αντί για μέλωμα έχουν άχνη ζάχαρη και γέμιση. Δοκιμάστε τις γιορτινές αυτές ημέρες τις καντάδες της Αννιώς και αφεθείτε στη γλύκα τους

Παστέλι για τα κάλαντα

Το ιδιαίτερο αυτό παστέλι μοιραζόταν στην Μικρά Ασία σαν κέρασμα στα παιδιά που έλεγαν τα κάλαντα. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί να το συναντήσετε και με την ονομασία «κάλαντα»

Εκμέκ καταΐφι

Υλικά για τη βάση: 1 πακέτο φύλλο καταΐφι (500 γρ.) 250 γρ. βούτυρο φρέσκο (ή 150 γρ. φρέσκο βούτυρο + 100 γρ. βιτάμ) 1 φλιτζάνι καρύδια 1 φλιτζάνι αμύγδαλα 2 φρυγανιές 1 κουταλάκι κανέλα 1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο 1 κουταλάκι ζάχαρη Υλικά για την κρέμα: 4 φλιτζάνια γάλα πλήρες 3 κουταλιές αλεύρι 3 κουταλιές κορν φλάουρ…