Τεχνικές

Σουβλίζοντας για λίγους ή με λίγα (Τεχνικές μαγειρικής)

Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι ή μπορεί τα άτομα με τα οποία θα μοιραστείτε το πασχαλιάτικο γεύμα να είναι λίγα, εμείς σας δίνουμε ιδέες για το πως να σουβλίσετε μισό αρνί (ή κατσίκι) ή πως να σουβλίσετε κομμάτια αρνιού (ή κατσικιού).

Πως δένουμε τις σάλτσες με κορν φλάουρ (Τεχνικές μαγειρικής)

Σε ένα ποτηράκι βάζουμε λίγο κρύο νερό και εκεί μέσα διαλύουμε ανακατεύοντας το κορν φλάουρ. Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και ρίχνουμε μέσα το μείγμα του κορν φλάουρ ανακατεύοντας συνεχώς. Ανάβουμε πάλι το μάτι της κουζίνας και μαγειρεύουμε για μισό λεπτό περίπου. Αν έχουμε κάνει λάθος στην ποσότητα του κορν φλάουρ και δεν δέσει η…

Πως ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο (Τεχνικές μαγειρικής)

Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια και τον ξεπλένουμε καλά κάτω απ' την βρύση που τρέχει νερό. Σε ένα βαθύ μπωλ βάζουμε άφθονο νερό και βάζουμε τις φέτες του μπακαλιάρου έτσι ώστε η πέτσα του να είναι προς τα πάνω. Αν ο μπακαλιάρος μας είναι μέχρι 1 κιλό, θα χρειαστεί ξαλμύρισμα για ένα 24ωρο αλλάζοντας το…

Πατάτες τηγανητές

Υλικά: Πατάτες Λάδι (ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο) Αλάτι Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τις πατάτες από τη φλούδα τους και τις βάζουμε σε λεκάνη με άφθονο νερό να τις σκεπάζει. Τις πλένουμε καλά και τις κόβουμε σε ισόπαχα μπαστουνάκια. Σε μια φριτέζα ή σε ένα τηγάνι με μπόλικο λάδι ρίχνουμε μια πατάτα στην αρχή να δούμε αν το λάδι…

Πως ξεπικρίζουμε τις μελιτζάνες (Τεχνικές μαγειρικής)

Συνήθως, πριν χρησιμοποιήσουμε τις μελιτζάνες για την παρασκευή ενός φαγητού, χρειάζεται να τις ξεπισκρίσουμε. Δείτε την τεχνική για να ξεπικρίσετε με επιτυχία τις μελιτζάνες σας, ώστε να μην έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις στο πιάτο σας

Τεχνική για σαντιγί με κρέμα γάλακτος (Τεχνικές μαγειρικής)

Χρησιμοποιούμε κρέμα γάλακτος που έχει μείνει πολλές ώρες στο ψυγείο, κατά προτίμηση με όλα τα λιπαρά, γιατί πολλές κρέμες γάλακτος μειωμένων λιπαρών παραμένουν σε ημίρρευστη μορφή. Χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ τη κρέμα γάλακτος κι όταν αρχίσει να φουσκώνει προσθέτουμε άχνη ζάχαρη. Αν δεν έχουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κρυσταλλική ζάχαρη. Αυτό που πρέπει…

Τεχνική πως να φτιάχνω Σνίτσελ (Τεχνικές μαγειρικής)

Καταρχήν ζητάμε από το χασάπη να μας περάσει τα σνίτσελ από την ειδική μηχανή. Σε ένα πιάτο βάζουμε μπόλικη φρυγανιά, και σε ένα ευρύχωρο μπωλ χτυπάμε τα αυγά με πιπέρι και αλάτι. Ρίχνουμε λάδι στο τηγάνι μας και το αφήνουμε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Παίρνουμε ένα κομμάτι σνίτσελ και το «περνάμε» από τη φρυγανιά…

Πώς βράζουμε μακαρόνια (Τεχνικές μαγειρικής)

Ο βασικός κανόνας όταν βράζουμε μακαρόνια και γενικά ζυμαρικά θέλει να βάζουμε 1 λίτρο νερό για κάθε 100γρ. ζυμαρικών (δηλαδή για ένα πακέτο 500γρ. πρέπει να χρησιμοποιούμε 5 λίτρα νερό) και 7-10γρ. αλάτι. Η τεχνική είναι η εξής: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ανάλογο νερό, την καπακώνουμε και αφήνουμε το νερό να βράσει. Μόλις βράσει…

Πως καθαρίζουμε αγκινάρες (Τεχνικές μαγειρικής)

Βάζουμε γάντια της κουζίνας ή μιας χρήσης στα χέρια μας και καθαρίζουμε τις αγκινάρες βγάζοντας ένα ένα τα σκληρά φύλλα τους. Κόβουμε με το μαχαίρι τις άκρες από τα υπόλοιπα φύλλα, τις κόβουμε στα δύο και αφαιρούμε προσεκτικά το χνούδι τους. Αν θέλουμε τις κόβουμε ξανά στα δύο. Το κοτσάνι από τις αγκινάρες (όσο μέρος…

Τεχνική για ζύμες (Τεχνικές μαγειρικής)

Αφού έχουμε βάλει σε μία λεκάνη το αλεύρι μας μαζί με το αλάτι, στις ποσότητες που αναφέρει η συνταγή μας, διαλύουμε σε μισό ποτήρι χλιαρό νερό την μαγιά και την ζάχαρη (πάλι στις αναφερόμενες από την συνταγή ποσότητες). Κάνουμε μία γούβα στη μέση και ρίχνουμε μέσα της τη διαλυμένη μαγιά. Ανακατεύουμε με τα δάχτυλά μας…

Πως ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες (Τεχνικές μαγειρικής)

Για να ξεφλουδίσουμε εύκολα τις ντομάτες μας τις ξύνουμε με ένα μαχαίρι, με λάμα χωρίς δόντια, με φορά από τον αφαλό προς το κοτσάνι, προσέχοντας να μην αφήσουμε κανένα σημείο χωρίς να το έχουμε ξύσει. Μας βοηθάει το γεγονός ότι το ξυσμένο σημείο της ντομάτας έχει διαφορετικό χρώμα από αυτό που δεν έχει ξυστεί. Ένας…

Μπεν μαρί (bain-marie)

Το μπεν μαρί το χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να λιώσουμε σοκολάτα που είναι ευαίσθητη στη ζέστη και καίγεται εύκολα, και επίσης για να φτιάξουμε κρέμες οι οποίες έχουν αυγό και κόβουν εύκολα. Η τεχνική του μπεν μαρί έχει ως εξής: Σε μία φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράζει και πάνω στην κατσαρόλα βάζουμε μια άλλη κατσαρόλα…

Αυγολέμονο (Τεχνικές μαγειρικής)

Τα αυγά που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Η ποσότητα των τριών βασικών υλικών για το αυγολέμονο (Αυγά, Λεμόνι, Κορν Φλάουρ) που θα χρησιμοποιήσουμε είναι ανάλογη και με την ποσότητα του φαγητού μας, με το πόσο ξινό ή όχι το θέλουμε και με το πόσο πηχτό θέλουμε να είναι το αυγολέμονο. Για…

Αυγά Ποσέ (Poached)

Υλικά: Αυγά Αλάτι Πιπέρι Ξύδι Βιτάμ ή βούτυρο (προαιρετικά) Εκτέλεση: Σε μια μικρή κατσαρολίτσα (γαλατιέρα) βάζουμε δυο κούπες νερό, λίγο αλάτι και μια κουταλιά ξύδι και τα αφήνουμε να βράσουν. Σε ένα μπωλάκι σπάζουμε ένα-ένα τα αυγά και τα ρίχνουμε προσεχτικά μέσα στο νερό που βράζει. Τα αφήνουμε να βράσουν για τρία λεπτά και βοηθάμε…

Αρνί και κατσίκι στη σούβλα – Κοκορέτσι – Συμβουλές, οδηγίες και μυστικά για σωστό και εύκολο ψήσιμο – Σουβλίζοντας αρνί και κοκορέτσι

Συμβουλές, οδηγίες και μυστικά για σωστό ψήσιμο αρνιού, κατσικιού και κοκορετσιού στη σούβλα Λίγες μέρες έχουν μείνει για το Πάσχα και ως Έλληνες καλούμαστε να κάνουμε τις απαραίτητες προετοιμασίες για το σούβλισμα του αρνιού και του κοκορετσιού, την Κυριακή του Πάσχα. Ας πάρουμε τα πράγματα όμως με τη σειρά. Αρνί ή κατσίκι; Τι θα σουβλίσουμε…