Ματιά

Πως καθαρίζουμε τα μανιτάρια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το καθάρισμα των μανιταριών!

Πως καθαρίζουμε τα μανιτάρια

Τα συσκευασμένα μανιτάρια του εμπορίου υπάρχει περίπτωση να έχουν, στη βάση τους ιδιαίτερα, λίγους κόκκους ή μικρά σβωλαράκια μαύρου χώματος. Στα χύμα μανιτάρια του εμπορίου έχουμε συνήθως μικρότερες πιθανότητες να βρούμε χώμα πάνω τους αλλά περισσότερες πιθανότητες να βρούμε κάτι που έπεσε πάνω στα μανιτάρια κατά λάθος, εντός του καταστήματος.

Για να καθαρίσουμε τα μανιτάρια λοιπόν χρησιμοποιούμε λίγο στεγνό χαρτί κουζίνας και τα σκουπίζουμε απαλά. Εάν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και νωπό πανί ή χαρτί κουζίνας (βρεγμένο και στυμμένο καλά). Τα μανιτάρια δεν πρέπει να πλένονται με νερό -το απορροφούν σαν σφουγγάρια- πόσω μάλλον να τα βουτάμε μέσα σε αυτό. Εάν το κάνουμε η σάλτσα μανιτάρια ποτέ δεν θα δέσει και η νοστιμιά που δίνουν τα μανιτάρια στο φαγητό μας… θα πάει περίπατο!

Αν σας έχουν ξεμείνει στο ψυγείο και είναι μπαγιάτικα, ξεφλουδίζουν εύκολα και μπορούμε αν θέλουμε να τα ξεφλουδίσουμε.

Τα καφέ μανιτάρια (μπράουν, πορτομπέλο κτλ) “βάφουν” προσωρινά τα δάχτυλά μας, γι αυτό μπορούμε να φορέσουμε γάντια μιας χρήσης όταν τα καθαρίζουμε.

Τα μανιτάρια πλευρώτους σε γενικές γραμμές δεν χρειάζονται καθάρισμα -υπάρχει μόνο η πιθανότητα λίγο σανό να είναι κολλημένο στη βάση τους και να πρέπει να το αφαιρέσουμε.
Εάν για κάποιο λόγο πρέπει οπωσδήποτε να ρίξουμε λίγο νερό σε μανιτάρι τότε το κρατάμε σαν ομπρέλα, έτσι ώστε να μην βρέχεται καθόλου το εσωτερικό του.

Σχετικά άρθρα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τεχνικές

γιορτάζειΠοιος γιορτάζει σήμερα γιορτάζειποιος γιορτάζει αύριο γιορτάζειμεθαύριο γιορτάζειΠοιος γιόρταζε χτες;