Μουσακάς

Last modified date

Μουσακάς

Μουσακάς

Ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά των Ελλήνων. Μουσακάς κυρίες και κύριοι… ένας και μοναδικός!

Υλικά:

1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 1/2 κιλό πατάτες
1 1/2 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
4 κρεμμύδια
1/2 κιλό κεφαλοτύρι τριμμένο
Λίγο τυρί φέτα
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
2 λίτρα γάλα
12 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 αυγά
Λάδι
Μοσχοκάρυδο
Αλάτι Πιπέρι
6 κουταλιές της σούπας βούτυρο φρέσκο ή βιτάμ

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε στρογγυλές φέτες, τις αλατίζουμε καλά και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να σταθούν τουλάχιστον για μία ώρα. Κόβουμε σε στρογγυλές φέτες και τις πατάτες και τις τηγανίζουμε ελαφρά. Σε κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε μετά τον κιμά και όταν ψηθεί ρίχνουμε και τον πελτέ και το αφήνουμε να πάρει μια βράση ώστε να φύγουν τα υγρά. Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και τις στύβουμε. Τις τηγανίζουμε ελαφρά και τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το επιπλέον λάδι. Σε ταψί στρώνουμε τις τηγανισμένες πατάτες και πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι. Κατόπιν στρώνουμε τις μελιτζάνες και πασπαλίζουμε ξανά με κεφαλοτύρι. Από πάνω βάζουμε τον κιμά και τον στρώνουμε καλά. Τώρα θα φτιάξουμε την μπεσαμέλ. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε πολύ το γάλα. Σε άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο και όταν λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι. Το ανακατεύουμε καλά μέχρι να πάρει το αλεύρι μας λίγο χρώμα. Ρίχνουμε το καυτό γάλα μέσα και ανακατεύουμε καλά για να μη σβολιάσει η μπεσαμέλ. Μόλις δέσει το μείγμα ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε πολύ έντονα προσθέτοντας τη φέτα και το μοσχοκάρυδο. Αδειάζουμε τη μπεσαμέλ στο ταψί, λιώνουμε 2 κουταλιές βούτυρο και αλείφουμε από πάνω την μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι και ψήνουμε στους 200°C μέχρι να ροδοκοκκινήσει.