Όσπρια

Η φάβα

Μια συνταγή για φάβα που αν την ακολουθήσετε θα έχετε ΤΗΝ φάβα! Δεν είναι δύσκολη, δεν είναι χρονοβόρα και χορταίνει όλους τους πεινασμένους. Δείτε την!

Φακές σαλάτα με λιαστή ντομάτα

Φτιάξτε αυτή την σαλάτα με φακές και λιαστή ντομάτα το συντομότερο δυνατόν. Είναι πεντανόστιμη, υγιεινή και θα φέρει μια ξεχωριστή γεύση στο τραπέζι και τον ουρανίσκο σας.

Φάβα η εξοχική (για την Καθαρά Δευτέρα)

Η Καθαρά Δευτέρα και η νηστεία που αρχίζει απαιτεί όσπρια, λαχανικά και θαλασσινά. Η φάβα είναι ένα φαγητό που μεταφέρεται και σερβίρεται εύκολα ακόμα και στην εξοχή που θα βγούμε για πικ νικ και για να πετάξουμε τον χαρταετό μας.

Φασολοσαλάτα

Υγιεινή, νόστιμη και γρήγορη! Η φασολοσαλάτα της συνταγής κερδίζει τις εντυπώσεις και κάνει πολύ καλό στην υγεία!

Φακές με μανιτάρια

Δεν είναι συνηθισμένος συνδυασμός αλλά πιστέψτε μας... οι φακές μαζί με τα μανιτάρια φτιάχνουν ένα πεντανόστιμο πιάτο!

Γίγαντες σπέσιαλ

Οι γίγαντες με την συνταγή αυτή είναι ένα πλήρες γεύμα -γεμάτο φυτοθρεπτικές ουσίες και ίνες- αλλά και ένα εξαιρετικό ορεκτικό. Όπως και να τους φάτε -θέμα ποσότητας και συνοδείας- είναι σίγουρο ότι θα τους απολαύσετε!

Φαλάφελ

Τα φαλάφελ εκτός από ιδιαίτερο όνομα έχουν και ξεχωριστή γεύση. Δοκιμάστε τα, λίαν συντόμως και θα μας θυμηθείτε!

Χούμους

Μαγειρέψτε χούμους με την συνταγή που σας προτείνουμε και φέρτε μια γεύση Ανατολής στην κουζίνα σας!

Φάβα νέτη σκέτη

Η φάβα είναι από τα πιο αγαπημένα μας όσπρια. Δοκιμάστε την συνταγή αυτή και απολαύστε την θεσπέσια φάβα μαζί με φρεσκοκομμένο ξερό κρεμμυδάκι!

Ντιπ φασολιών

Αν σας έχουν περισσέψει φασόλια (βρασμένα χωρίς σάλτσα), μπορείτε να φτιάξετε με αυτή την συνταγή ένα νόστιμο και υγιεινό ντιπ. Δείτε πως!

Σούπα με όσπρια και λαχανικά

Υλικά:

1/2 κιλό φασόλια ξερά 2-3 πράσα 1 κρεμμύδι ξερό 1/4 κιλού σπανάκι Λίγο σέλινο ή σέλερι 3 καρότα 2 σκελίδες σκόρδο 1 κονσέρβα red kidney beans (κόκκινα φασόλια) 1 μικρή κονσέρβα καλαμποκιού ή ίδια ποσότητα κατεψυγμένου Λίγο μαϊντανό 1 ντοματάκι κονκασέ 1 κουταλιά πελτέ Ελαιόλαδο Αλάτι, πιπέρι 2 κύβους νοστιμιάς λαχανικών (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Από την προηγούμενη ημέρα μουλιάζουμε τα φασόλια μας σε ένα μπωλ με άφθονο νερό. Την επομένη σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει και προσθέτουμε τα ξερά φασόλια μας με λίγο ελαιόλαδο και τους κύβους νοστιμιάς (προαιρετικά), και τα αφήνουμε να βράσουν μπόλικη ώρα. Ωστόσο εμείς ψιλοκόβουμε τα λαχανικά μας. Όταν τα ξερά φασόλια μας μισοβράσουν προσθέτουμε το σέλινο, τα καρότα, το κρεμμύδι, το σπανάκι, το σκόρδο, τα πράσα και τα αφήνουμε να βράσουν καλά. Τέλος προσθέτουμε καλά στραγγισμένη την κονσέρβα με τα κόκκινα φασόλια και το καλαμπόκι, το κονκασέ και τον πελτέ, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν για άλλα 10 λεπτά περίπου. Σερβίρουμε την σούπα με λαχανικά και όσπρια πασπαλίζοντάς την με τον μαϊντανό ψιλοκομμένο. Καλή όρεξη!

Ρεβιθόπιτα, της Αργυρώς

Υλικά:

1 πακέτο φύλλο κρούστας 1 πακέτο ρεβίθια (500γρ.) 200γρ. τυρί φέτα 200γρ. ανθότυρο 200γρ. κεφαλοτύρι 4 φρέσκα κρεμμυδάκια Λίγο βιτάμ Αλάτι, πιπέρι Ελαιόλαδο Μαυροσούσαμο

Εκτέλεση:

Από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας βάζουμε τα ρεβίθια μας να μουλιάσουν σε μπόλικο νερό (να τα σκεπάζει καλά) στο οποίο έχουμε διαλύσει ένα κουταλάκι μαγειρική σόδα. Ξεπλένουμε τα ρεβίθια σε ένα σουρωτήρι και τα βάζουμε να βράσουν. Κάνα δεκάλεπτο πριν κατεβάσουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, τους ρίχνουμε αλατάκι (με σύνεση μην τα κάνουμε και λύσσα). Αφού βράσουν τα βάζουμε σε ένα μπωλ και με το μπαστούνι κοπής τα κάνουμε αλοιφή, προσθέτοντας ελαιόλαδο (πάλι με σύνεση). Στην συνέχεια τους προσθέτουμε τα τυριά μας τριμμένα, τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και λίγο πιπεράκι. Ανακατεύουμε πολύ καλά! Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε κάτω τα μισά φύλλα. Ρίχνουμε το μείγμα και προσθέτουμε τα άλλα μισά. Χαράζουμε την επιφάνεια, την αλείφουμε με βιτάμ και την πασπαλίζουμε με μαυροσούσαμο. Ψήνουμε την ρεβιθόπιτα στους 175 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει, και την τρώμε ζεστή ή κρύα. Είναι πεντανόστιμη. Καλή επιτυχία.

Την συνταγή αυτή μας την έστειλε η Αργυρώ Μ. την οποία και ευχαριστούμε πολύ!

Κόκκινες φακές σούπα

Υλικά:

1 1/2 κούπα κόκκινες φακές 6 πατάτες μικρές 4 ντομάτες ψιλοκομμένες 3 κούπες πράσα 2 πιπερίτσες καυτερές 4 σκελίδες σκόρδο Λίγο τζίντζερ 1 λάιμ (το ξύσμα του) 1 κουταλιά κάρυ Ταϊλάνδης (κόκκινο) Λεμόνι Αλάτι, πιπέρι Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε και ξεπλένουμε τις φακές. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το τζίντζερ, το σκόρδο, τις καυτερές πιπερίτσες και το ξύσμα από το λάιμ για δύο λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις φακές, ανακατεύουμε, προσθέτουμε περίπου ενάμιση λίτρο βραστό νερό και τις πατάτες, τις ντομάτες και το πράσο ψιλοκομμένα. Μόλις αρχίσουν να βράζουν χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε μισοξεσκέπαστη την κατσαρόλα. Μαγειρεύουμε τις φακές για περίπου τρία τέταρτα της ώρας. Τέλος προσθέτουμε το κάρυ, αλάτι και πιπέρι. Σερβίρουμε και ρίχνουμε λίγο λεμόνι στο πιάτο μας.

Φάβα «παντρεμένη» Σαντορίνης

Υλικά:

1 σακούλι φάβα 1 κρεμμύδι καθαρισμένο ολόκληρο 2 φύλλα δάφνης 3 ποτήρια νερό Αλάτι Για το "πάντρεμα": 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Βάζουμε τη φάβα σε μια κατσαρόλα με το νερό, ρίχνουμε λίγο αλάτι, το ολόκληρο κρεμμύδι και τα φύλλα της δάφνης και την αφήνουμε να βράσει ανακατεύοντας συνέχεια για να μην κολλήσει στο πάτο της κατσαρόλας. Θα το καταλάβουμε ότι έχει βράσει όταν η φάβα έχει γίνει πηχτός χυλός. Την κατεβάζουμε από την φωτιά να κρυώσει και αφαιρούμε το ολόκληρο κρεμμύδι με τα δαφνόφυλλα. Πάντρεμα: Σε ένα τηγάνι αρκετά μεγάλο τσιγαρίζουμε το λάδι με τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και στη συνέχεια ρίχνουμε όλη την φάβα μέσα στο τηγάνι και ανακατεύουμε καλά για 2-3 λεπτά. Σερβίρουμε στα πιάτα. Η φάβα μπορεί να συνοδευτεί με ντοματάκια, κάπαρη, ελιές.

Την συνταγή αυτή μας έστειλε μια φίλη της Ματιάς, την οποία και ευχαριστούμε πολύ!

Ρεβιθάδα Πάρου, της Ελένης

Υλικά:

1 πακέτο ρεβίθια 1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες Μισό νεροπότηρο φασόλια γίγαντες (προαιρετικό) 2 κούπες λάδι 4 ντομάτες κομμένες φέτες Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, τριμμένο δεντρολίβανο

Εκτέλεση:

Βάζουμε τα ρεβίθια (ανακατεμένα με τα φασόλια) από βραδύς σε μια λεκάνη με νερό για να μαλακώσουν και τα αφήνουμε όλη νύχτα. Όταν έρθει η ώρα να τα μαγειρέψουμε, παίρνουμε το πήλινο τσουκάλι και τοποθετούμε τα υλικά σε στρώσεις το ένα πάνω στο άλλο (σε στρώματα) και δεν τα ανακατεύουμε: κάτω-κάτω βάζουμε τα ρεβίθια (ανακατεμένα με τα φασόλια), πάνω από τα ρεβίθια στρώνουμε τα κρεμμύδια και πάνω από τα κρεμμύδια τις ντομάτες. Ρίχνουμε το λάδι, αλάτι, πιπέρι, τριμμένο δεντρολίβανο, ρίγανη και νερό όσο χρειάζεται για να σκεπάσει τα υλικά. Κλείνουμε το τσουκάλι και φτιάχνοντας μια πρόχειρη ζύμη με λίγο αλεύρι και νερό, σφραγίζουμε γύρω-γύρω το καπάκι στο τσουκάλι για να μην φεύγουν τα αρώματα των υλικών μέσα στο ξυλόφουρνο. Όταν το φαγητό είναι έτοιμο αφαιρούμε την ζύμη, βγάζουμε το καπάκι και το σερβίρουμε ζεστό σε βαθιά πιάτα.

Προσοχή: Δεν ανακατεύουμε τα υλικά μέσα στο τσουκάλι όταν έρθει η ώρα να το σερβίρουμε στα πιάτα γιατί έτσι όπως είναι το φαγητό σε στρώματα, η κουτάλα παίρνει από όλα τα υλικά.

Σημαντικό: Η παραδοσιακή και αυθεντική ρεβιθάδα Πάρου γίνεται αποκλειστικά σε παραδοσιακό πήλινο τσουκάλι, ειδικό για ρεβιθάδα και ψήνεται σε ξυλόφουρνο. Στη κατσαρόλα ή στη γάστρα πιθανόν η γεύση της να αλλοιωθεί.

Την συνταγή αυτή μας έστειλε η Ελένη Αλιπράντη, την οποία και ευχαριστούμε πολύ!

Η εθνική μας φασολάς, της Λένας Μερίκα

Η συγγραφέας Λένα Μερίκα μας έστειλε μια ιδιαίτερη συνταγή για φασολάδα. Με το μοναδικό της χιούμορ μας δίνει την εκτέλεση της συνταγής σε έμμετρο λόγο! Ρίξτε της μια ματιά και δοκιμάστε την

Φασόλια πιάζ

Υλικά:

1 πακέτο φασόλια μαυρομάτικα
2-3 κρεμμύδια
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 μεγάλη πράσινη πιπεριά
1 φλιτζάνι ελιές κομμένες και ξεκουκουτσιασμένες
1/2 φλιτζάνι αγγουράκι τουρσί
Λίγο μαϊντανό
Λίγη κάπαρη
Ελαιόλαδο ξύδι
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση:

Βράζουμε τα φασόλια και μόλις μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν τα βγάζουμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό και το τουρσί. Κόβουμε την πιπεριά σε μικρά τεράγωνα κομμάτια. Σε μια μεγάλη σαλατιέρα βάζουμε τα φασόλια και όλα τα υπόλοιπα υλικά, τα ανακατεύουμε καλά αλλά προσεκτικά και τα αφήνουμε να σταθούν. Όσο πιο πολύ σταθούν τόσο πιο νόστιμα γίνονται.

Φακές

Υλικά:

1 σακουλάκι φακές (500γρ.)
2-3 κρεμμύδια
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
Ελαιόλαδο
Αλάτι πιπέρι
1 ντοματάκι κονκασέ (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τις φακές από ξένα σώματα που μπορεί να υπάρχουν. Απλώνουμε δηλαδή τις φακές σε μια καθαρή περιοχή του τραπεζιού μας και σιγά σιγά κοιτάζοντας προσεκτικά με τα δάχτυλά μας σπρώχνουμε τις καθαρές φακές στην άκρη. Πετάμε μικρές πετρούλες κ.τ.λ. που μπορεί να βρεθούν. Βάζουμε σε ένα σουρωτήρι τις φακές και τις ξεπλένουμε καλά με νερό κάτω από τη βρύση. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε περίπου δύο λίτρα νερό, το λάδι, τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, τη δάφνη, το αλάτι, το πιπέρι και το σκόρδο (κομμένο ή ολόκληρο) και τα αφήνουμε να βράσουν. Μόλις αρχίσει ο βρασμός ρίχνουμε τις φακές και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά για μία ώρα περίπου. Όταν αρχίσουν να χυλώνουν προσθέτουμε αν θέλουμε το κονκασέ ντομάτας και βράζουμε για λίγη ώρα ακόμη.

Φάβα

Υλικά:

1 σακουλάκι φάβα (500γρ.)
3 κρεμμύδια
Ελαιόλαδο
Αλάτι

Εκτέλεση:

Πρώτα καθαρίζουμε τη φάβα από ξένα σώματα που μπορεί να υπάρχουν. Απλώνουμε δηλαδή τη φάβα σε μια καθαρή περιοχή του τραπεζιού μας και σιγά σιγά κοιτάζοντας προσεκτικά με τα δάχτυλά μας σπρώχνουμε την καθαρή φάβα στην άκρη. Πετάμε μικρές πετρούλες κ.τ.λ. που μπορεί να βρεθούν. Βάζουμε σε ένα σουρωτήρι τη φάβα και την ξεπλένουμε καλά με νερό κάτω από τη βρύση. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 5 φλιτζάνια νερό και όταν βράσει του προσθέτουμε τη φάβα και το αλάτι. Βράζουμε για μία ώρα περίπου μέχρι να χυλώσει. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος την ξαφρίζουμε. Μόλις βράσει σβήνουμε τη φωτιά και την αφήνουμε να κατακάτσει. Αν υπάρχει περίσσεια νερού το αφαιρούμε. Στρώνουμε σε ένα ταψί τη φάβα και την πατάμε με το κουτάλι να γίνει ίσια η επιφάνειά της. Από πάνω της ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και της ρίχνουμε το λάδι. Σερβίρουμε σε κομμάτια τη φάβα με σπάτουλα.

Ρεβύθια σούπα

[en http://en.matia.gr/recipes/soup/chickpeas-soup.html#chickpeas soup]
Υλικά:

1 πακέτο ρεβύθια
4 κρεμμύδια χοντροκομμένα
3 κύβους λαχανικών
5 κουταλιές κορν φλάουρ
1 λεμόνι
Ρίγανη
Αλάτι, λάδι

Εκτέλεση:

Βράζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και ρίχνουμε μέσα τους κύβους και τα ρεβύθια. Κόβουμε τα κρεμμύδια και τα προσθέτουμε κι αυτά μαζί με τη ρίγανη και το αλάτι. Τα αφήνουμε να βράσουν καλά. Όταν ετοιμαστούν απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Σε ένα μπωλ βάζουμε το κορν φλάουρ και το διαλύουμε στο χυμό του λεμονιού. Παίρνουμε κουταλιές από το ζουμί των ρεβυθιών και το ανακατεύουμε στο μπωλ με το κορν φλάουρ. Όταν το μπωλ γεμίσει το αδειάζουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά. Ανάβουμε ξανά το μάτι της κουζίνας και βράζουμε για λίγα λεπτά.

Φασολάδα η Ελληνική

Υλικά:

1 πακέτο φασόλια μέτρια
2 κρεμμύδια μέτρια κομμένα
3 καρότα σε λεπτές ροδέλες
1 κούπα ψιλοκομμένο σέλινο
1 κονσέρβα ντοματάκι κονκασέ
Λάδι, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό και ρίχνουμε μέσα τα φασόλια και το λάδι. Αφού πάρουν μερικές βράσεις προσθέτουμε τα κομμένα κρεμμύδια, καρότα, το σέλινο το αλάτι και το πιπέρι. Όταν ετοιμαστεί η σούπα μας προσθέτουμε το ψιλοκομμένο ντοματάκι και το βράζουμε μέχρι να δέσει η σούπα μας.

Ρεβύθια στον φούρνο, της Ελένης

Υλικά:

1/2 κιλό ρεβύθια χοντρά αναποφλοίωτα
1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια σε ροδέλες
1 βαζάκι λιαστές ντομάτες
2 κόκκινες πιπεριές
1 καρότο σε κύβους
3 κουταλιές πελτές ντομάτας
Ζωμός λαχανικών περίπου 2 κούπες
1 ποτήρι λευκό κρασί
Λάδι, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Μουσκεύουμε για μια νύχτα τα ρεβύθια και βράζουμε την επόμενη μέρα για 20 λεπτά περίπου. Με λίγο αλάτι σε βαθύ σκεύος σωτάρουμε ελαφρά τα υπόλοιπα υλικά και σβήνουμε με το κρασί. Σε φαρδύ ταψί ή πυρέξ τοποθετούμε τα ρεβύθια σκεπάζουμε με τα λαχανικά και τελειώνουμε με τον ζωμό των λαχανικών. Σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών μαγειρεύουμε για μια ώρα περίπου.
Καλή σας όρεξη!

Την συνταγή αυτή μας έστειλε η Μαργελλου Ελένη και την ευχαριστούμε πολύ.