1 φλιτζάνι μούστο
1 φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο
1 φλιτζάνι αλισίβα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλιά σόδα
1 κουταλιά αμμωνία
1/2 κουταλιά κανέλλα
1/4 κουταλιάς γαρύφαλλο
1 ποτήρι του κρασιού, κονιάκ
1 1/2 κιλό αλεύρι
Φτιάχνουμε την αλισίβα όπως μπορείτε να διαβάσετε στην αντίστοιχη συνταγή κάνοντας κλικ εδώ.
Σε μια λεκάνη βάζουμε το μούστο, το λάδι, την αλισίβα, και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά με το μίξερ. Στη συνέχεια προσθέτουμε: τη σόδα, την αμμωνία, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το κονιάκ και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο. Κατόπιν, προσθέτοντας σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνοντας με τα χέρια μας, φτιάχνουμε μία ζύμη μαλακή και αφράτη. Η ποσότητα του αλευριού είναι υπολογισμένη στο περίπου. Θα ρίξουμε τόσο αλεύρι όσο χρειάζεται για να πάρουμε την μαλακή και αφράτη ζύμη που χρειαζόμαστε. Σε ταψί, απλώνουμε μια άκαυστη αντικολλητική κόλλα και πάνω της τοποθετούμε τα μουστοκούλουρα που έχουμε πλάσει, προσέχοντας να αφήσουμε ανάμεσά τους αρκετό κενό. Ψήνουμε τα κουλούρια μας στους 175 βαθμούς μέχρι να φουσκώσουν και να ψηθούν.
Κουταλιά εννοείτε κουταλιά της σούπας; Επίσης, κοφτή ή γεμάτη;
Το ψήσιμο πόση ώρα περίπου διαρκεί;
Ναι, στις συνταγές μας όταν αναφέρεται “κουταλιά” νοείται η κουταλιά της σούπας (αντιστοίχως το κουταλάκι, είναι το κουταλάκι του γλυκού).
Όσο για το ψήσιμο, είναι ανάλογο με το μέγεθος που έχουν τα μουστοκούλουρά σας αλλά και από τον κάθε φούρνο.
Σε γενικές γραμμές τα κουλούρια απαιτούν από 20 – 35 λεπτά της ώρας. Ειδικά στα μουστοκούλουρα θα πρέπει να σας πω, πως εξαιτίας του σκούρου χρώματός τους θα πρέπει να παρατηρήσετε την βάση του μουστοκούλουρου όπου και εκεί βαθαίνει ελαφρά το χρώμα του όταν ψηθεί και είναι έτοιμο. Το χρώμα αυτό στην βάση του μουστοκούλουρου θα το παρατηρήσετε όταν ανοίξετε τον φούρνο σας και τα δείτε από κοντά, και όχι απ’ έξω.
Επίσης εάν θέλετε τα μουσοκούλουρά σας να είναι τραγανά θα πρέπει να τα αφήσετε να ψηθούν λίγο περισσότερο.