2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό Μέλισσα
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό Μέλισσα
1 κούπα ζάχαρη
3 κούπες σόδα ανθρακούχα (υγρό)
1 βανίλια
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα
5 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα ενός λεμονιού
Υλικά για τη διακόσμηση:
Ασπρισμένα αμύγδαλα
Υλικά για το σιρόπι:
4 1/2 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
Χυμό ενός λεμονιού
1/4 της κούπας κονιάκ
1 βανίλια
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το ψιλό και το χοντρό σιμιγδάλι με το μπέικιν πάουντερ. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη, την βανίλια, τη μαστίχα τριμμένη και το ξύσμα του λεμονιού. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τη σόδα ώστε να γίνει ένας αραιός χυλός. Αδειάζουμε το μίγμα μας σε ένα ταψί (30 επί 40) και το αφήνουμε να σταθεί για 2 ώρες περίπου μέχρι να πήξει. Βάζουμε τα αμύγδαλα έτσι ώστε να έχει ένα κάθε κομμάτι που θα κόψουμε και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 3 τέταρτα της ώρας περίπου μέχρι να ροδίσει ελαφρά το πάνω μέρος του.
Εντωμεταξύ σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Βγάζουμε το σάμαλι απ’ το φούρνο, το χαράζουμε σε κομμάτια και το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.
Χαίρεται και Καλή Σαρακοστή!
Έχω μια μικρή παρατήρηση να κάνω που όμως είναι απαραίτητη σε ότι αφορά το “νηστίσιμο-αλάδωτο” σάμαλι. Όταν δεν έχουμε κατάλυση ελαίου, πολύ περισσότερο δε γίνεται να έχουμε κατάλυση αλκοόλ. Αν δηλαδή πιούμε ή φάμε κάτι με αλκοόλ, δεν έχει κανένα νόημα να μην φάμε και λάδι.
Κατά την περίοδο δε, της Μεγάλης Σαρακοστής, που διανύουμε τώρα.. όποιος θέλει-μπορεί να την κρατήσει όπως προβλέπεται απο την παράδοση της Εκκλησίας μας, θα καταλύει λάδι και οίνο(*όπου οίνος εννοείται γενικά το αλκοόλ) μόνο τα Σαββατοκύριακα.
Κατά τα άλλα πολύ ωραία και απλή συνταγή, την φτιάχνουμε χρόνια στο σπίτι, χωρίς φυσικά το κονιάκ.
Σας ευχαριστούμε πολύ για την παρατήρηση. Έχετε απόλυτο δίκιο. Καλή Σαρακοστή με την βοήθεια του Θεού και υγεία! 🙂