Ματιά

Παστίτσιο με κιμά μανιταριών νηστίσιμο, από τον Γέροντα Παρθένιο

Παστίτσιο με κιμά μανιταριών νηστίσιμο, που μαγειρεύει ο Γέροντας Παρθένιος από το Ιερό Προσκύνημα Αγίου Παρθενίου Επισκόπου Λαμψάκου!

Παστίτσιο με κιμά μανιταριών νηστίσιμο, από τον Γέροντα Παρθένιο
Παστίτσιο με κιμά μανιταριών νηστίσιμο από τον Γέροντα ΠαρθένιοΠαστίτσιο με κιμά μανιταριών νηστίσιμο από τον Γέροντα Παρθένιο

Μην παραλείψετε να δείτε: Εύφρανας Ημάς Κύριε – Μοναστηριακή παραδοσιακή Ελληνική Μαγειρική, Άγιος Παρθένιος – Ιερό Προσκύνημα Αγίου Παρθενίου, Άνθρωπε Αγάπα και Μαγειρεύοντας με τον Πατέρα Παρθένιο!

Υλικά:

1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
10 ντοματίνια ή 4 ντομάτες
Υλικά για τον κιμά μανιταριών:
1 κιλό μανιτάρια λευκά
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
3 καρότα
2 ξερά κρεμμύδια
3-4 σκελίδες σκορδο
Μοσχοκάρυδο
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο
Υλικά για τη νηστίσιμη μπεσαμέλ:
6-7 κ.σ. αλεύρι
1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
1 λίτρο ρόφημα σόγιας ή αμυγδάλου
Νερό ζεστό όσο πάρει
Μοσχοκάρυδο
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Όσο ετοιμάζουμε τον νηστίσιμο “κιμά” μανιταριών, βράζουμε τα μακαρόνια μας. Περνάμε τα μανιτάρια από το μπλέντερ ελαφρά. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα τα μανιτάρια να τσιγαριστούν. Τρίβουμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι και το σκόρδο, και τα προσθέτουμε και αυτά στην κατσαρόλα μας. Στη συνέχεια περνάμε από το μπλέντερ τις ντομάτες μας. Κόβουμε σε ροδέλες τα φρέσκα κρεμμυδάκια μας και τα προσθέτουμε κι αυτά στην κατσαρόλα μας. Τα καρότα μας τα περνάμε από τον χοντρό τρίφτη του τυριού. Μόλις πιούν το ζουμί τους τα μανιτάρια, προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και τα τριμμένα καρότα στην κατσαρόλα μας. Βάζουμε πιπεράκι, αλατάκι, λίγο μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να πιει τα ζουμάκια του.
Τώρα θα ετοιμάσουμε την μπεσαμέλ. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λάδι και το αφήνουμε να κάψει. Όταν γίνει αυτό, καψαλίζουμε το αλεύρι μας και προσθέτουμε γάλα σόγιας ανακατεύοντας καλά. Ρίχνουμε και ζεστό νεράκι συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Κλείνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε αλατάκι, μοσχοκάρυδο και πιπεράκι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Πάμε τώρα να ετοιμάσουμε το ταψί μας. Στον κιμά προσθέτουμε μια-δυο κουταλιές μπεσαμέλ και τα ενώνουμε. Σε ένα ταψί έχουμε βάλει τα μακαρόνια μας, προσθέτουμε τον κιμά μανιταριών και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε από πάνω τη μπεσαμέλ μας και προσθέτουμε και μερικά κομμένα ντοματίνια. Σταυρώνουμε το φαγητό μας και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο.

Μην παραλείψετε να δείτε: Εύφρανας Ημάς Κύριε – Μοναστηριακή παραδοσιακή Ελληνική Μαγειρική, Άγιος Παρθένιος – Ιερό Προσκύνημα Αγίου Παρθενίου, Άνθρωπε Αγάπα και Μαγειρεύοντας με τον Πατέρα Παρθένιο!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Σχετικά άρθρα