Ματιά

Στεφάνι γεμιστό με κοτόπουλο μανιτάρια και κουκουνάρι

Η συνταγή αυτή είναι από τη συσκευασία του εξαιρετικού Χωριάτικου Φύλλου Μαράτα, που παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα για τον Όμιλο Σκλαβενίτης.

Γράφει: Matia Gr
Στεφάνι γεμιστό με κοτόπουλο μανιτάρια και κουκουνάρι
Υλικά για 4 έως 6 άτομα:

6 χωριάτικα φύλλα
1,5 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο
1 ξερό κρεμμύδι
1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλο
500γρ. μανιτάρια
1γρ. σαφράν σε σκόνη
150γρ. γιαούρτι στραγγιστό
2 αυγά
200γρ. σκληρό τυρί τριμμένο
50γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για το ψήσιμο:
1 1/2 φλιτζάνι γάλα
2 αυγά

Εκτέλεση:

Απλώνουμε ένα χωριάτικο φύλλο πάνω σε μία πετσέτα και το λαδώνουμε καλά. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο το οποίο λαδώνουμε επίσης και συνεχίζουμε με όλα τα χωριάτικα φύλλα και αφήνουμε αλάδωτο το τελευταίο φύλλο. Σκεπάζουμε με μία νοτισμένη πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο να ζεσταθούν. Ρίχνουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε για λίγα λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε στην άκρη. Χωρίς να καθαρίσουμε το τηγάνι ρίχνουμε άλλη μία κουταλιά ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Σωτάρουμε για 2 λεπτά και βάζουμε το κοτόπουλο. Αλατοπιπερώνουμε και σωτάρουμε μέχρι να ροδίσει καλά. Ρίχνουμε το ζωμό και αφήνουμε το κοτόπουλο να βράσει σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μίγμα να μισοκρυώσει. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το γιαούρτι, το σαφράν, το σκληρό τυρί και το κουκουνάρι. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τα μανιτάρια, το κοτόπουλο και το μαϊντανό. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Ξεσκεπάζουμε τα λαδωμένα φύλλα. Βάζουμε τη γέμιση στη μακριά πλευρά των φύλλων, δημιουργώντας ένα μακρύ μπαστούνι. Με τη βοήθεια της κάτω πετσέτας, σηκώνουμε τα φύλλα και φτιάχνουμε ένα ρολό, όχι πολύ σφιχτό. Με προσοχή γυρίζουμε τις άκρες του ρολού και τις ενώνουμε. Μεταφέρουμε με προσοχή το ρόλο σε μία καλά λαδωμένη φόρμα για κέικ (αυτή με την τρύπα στη μέση). Λαδώνουμε καλά το ρολό με όσο ελαιόλαδο έχει περισσέψει.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γάλα και τα δύο αυγά που έχουμε για το ψήσιμο. Με ένα κουτάλι ραντίζουμε με αυτό το μείγμα το ρολό και βάζουμε τη φόρμα στο φούρνο.
Ψήνουμε για 40 με 45 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
Αφήνουμε το ρολό για 10 λεπτά πριν το βγάλουμε από τη φόρμα και στολίζουμε με λίγα φύλλα μαϊντανού.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Σχετικά άρθρα