Ματιά

Κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ ή απάτη;

Νέα Βίντεο Το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ καθώς φαίνεται θα αποδειχθεί μεγάλη απάτη στην πράξη. Ίσως μάλιστα να έχει ανακοινωθεί μόνο και μόνο σαν καρότο για να ξεγελαστεί ο κοσμάκης με τις διαφημίσεις που […]

Κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ ή απάτη;

Το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ καθώς φαίνεται θα αποδειχθεί μεγάλη απάτη στην πράξη. Ίσως μάλιστα να έχει ανακοινωθεί μόνο και μόνο σαν καρότο για να ξεγελαστεί ο κοσμάκης με τις διαφημίσεις που το ανακοινώνουν, με σκοπό να μη βγάλει κανείς άχνα όταν πέσει βαρύ το μαστίγιο των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Να εξηγηθώ όμως, για να μην παρεξηγηθώ. Το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ, ή όπως αναφέρεται συχνά το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, διαφημίζεται ως μία πράξη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που σκοπό έχει να βοηθήσει κάποιες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Συγκεκριμένα υπόσχεται 10% έκπτωση για τις πρώτες 800KWh της τετραμηνιαίας κατανάλωσης σε άτομα με χαμηλό εισόδημα και τρίτεκνες οικογένειες και 20% έκπτωση σε μακροχρόνια άνεργους και άτομα με αναπηρία 67% και άνω – οι υπόλοιπες KWh, πέρα των πρώτων 800, θα χρεώνονται στην κανονική τιμή. Ωραίο ακούγεται καταρχήν, έτσι δεν είναι;

Όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι λέει η λαϊκή θυμοσοφία. Έχει λοιπόν δυο “δικλείδες ασφαλείας” το Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ – δυο “παραθυράκια” να πω καλύτερα, με τα οποία ουσιαστικα αυτοαναιρείται πλήρως στην πράξη.

Ας πάρουμε για παράδειγμα μια οικογένεια που έχει τρία παιδιά ή έχει ένα προστατευόμενο μέλος με αναπηρία 67% και άνω, για να μπορεί να μπει στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο θα πρέπει το οικογενειακό εισόδημα να είναι μικρότερο από το ατομικό αφορολόγητο όριο ανειδίκευτου εργάτη. Με μια μονοκοντυλιά λοιπόν φεύγουν ένα σωρό οικογένειες από τη λίστα των δικαιούχων, κι ας ανήκουν στην πραγματικότητα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, σε οικογένειες που έχουν να καλύψουν ιδιαίτερες οικονομικές ανάγκες.

Θέλετε και το δεύτερο και καλύτερο παράδειγμα; Ανήκετε σε οποιαδήποτε από τις 4 κοινωνικές ομάδες και τα έσοδα της οικογένειας είναι μικρότερα από τα ετήσια έσοδα ενός ανειδίκευτου εργάτη; Μπράβο, μπήκατε στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο! Πετύχατε μια τρύπα στο νερό! Εφόσον η τετραμηνιαία κατανάλωση είναι άνω των 1000KWh (ή για τρίτεκνους ή άτομα με αναπηρία άνω των 1200KWh) τότε δεν γίνεται ΚΑΜΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗ. Δεν το καταλάβατε; Πάμε πάλι. Αν ο λογαριασμός του ηλεκτρικού υπερβεί τις 1000KWh σε ένα τετράμηνο, τότε το συνολικό ποσό της κατανάλωσης χρεώνεται ΚΑΝΟΝΙΚΑ και όχι με χρεώσεις κοινωνικού οικιακού τιμολογίου.

Μετρημένα άτομα σε όλη την Ελλάδα θα δικαιούνται και θα επωφελούνται από το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ. Εάν ΔΕΝ χρησιμοποιείς το ηλεκτρικό για θέρμανση του σπιτιού και ΔΕΝ σιδερώνεις, θα βγεις εκτός των ορίων που έχει το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο επειδή θα ανάψεις την κουζίνα κάθε μέρα και μια φορά την βδομάδα θα κάψει κι ο θερμοσίφωνας για το μπάνιο – το καθημερινό ξεχάστε το, σε λίγο στο ποτάμι κάθε Δεκαπενταύγουστο όπως οι προπαππούδες μας. Οι οικογενειάρχες που διαβάζουν αυτές τις γραμμές θα έχουν αντιληφθεί πλήρως τι σημαίνει το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και γιατί μου θυμίζει απάτη.

Τι θα έπρεπε να ισχύει για να δείχνει πραγματικά η ΔΕΗ πρόσωπο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης; Πρώτ’ απ’ όλα να μην υπάρχει το όριο των 1000KWh στην τετραμηνιαία κατανάλωση και η έκπτωση να ισχύει πάντα ανεξαρτήτου κατανάλωσης! Και μάλιστα έκπτωση όχι για τις πρώτες 800KWh αλλά για τις πρώτες 1500KWh – τάισε και πλύνε τρία παιδιά και μετά ξαναπές το. Τα δήθεν “εισοδηματικά” κριτήρια είναι απλά γελοία κι απαράδεκτα. Από πού κι ως πού μια οικογένεια που έχει προστατευόμενο μέλος άτομο με αναπηρία, δεν ανήκει στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού επειδή το οικογενειακό εισόδημα ξεπερνάει το ατομικό αφορολόγητο όριο του ανειδίκευτου εργάτη;

Τώρα φίλε αναγνώστη μπορείς να απαντήσεις ο ίδιος αν το νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ είναι απλά μια απάτη. Αλλά μη σταθείς εδώ. Στείλε email διαμαρτυρίας στο [email protected], τηλεφώνησε στην Εξυπηρέτηση Πελατών της ΔΕΗ στο 10500, και φυσικά διαμαρτυρήσου και στο Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: τηλ 213-1515000, fax 210-6447608, Αμαλιάδος 17 στην Αθήνα.

vidi

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα