Ματιά

«Το παράδειγμα της Ελλάδας», Γιώργος Ν. Πολίτης

Το νέο έργο του καθηγητή κοινωνικής φιλοσοφίας Γιώργου Ν. Πολίτη, κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2020 από τις εκδόσεις Ψυχογιός, με τίτλο «Το παράδειγμα της Ελλάδας».

«Το παράδειγμα της Ελλάδας», Γιώργος Ν. Πολίτης

Κριτική και εντυπώσεις

Οι Έλληνες δεν γεννηθήκαμε με ένα χρυσό κουτάλι στο στόμα. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Το σκληρό παρελθόν των φωτογραφιών της μαυρόασπρης Ελλάδας ξεθώριασε, αλλά δεν έσβησε. Ανασαίνει δίπλα μας. Πολλές φορές βρεθήκαμε με την πλάτη στο χώμα. Και κάθε φορά ξανασηκωνόμασταν. Θα τα καταφέρουμε και τώρα. Μία απόφαση χωρίζει την απελπισία από την αναγέννηση.

Αυτά, μεταξύ άλλων, αναφέρει ο καθηγητής κοινωνικής φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Ν. Πολίτης, στο νέο του πόνημα, «Το παράδειγμα της Ελλάδας». Ένα μικρών διαστάσεων έργο που γεννήθηκε από την πρόσφατη εμπειρία μας με τον covid-19!

Χωρισμένο σε τρία μέρη, το έργο του καθηγητή, καλύπτει σφαιρικά το θέμα “πανδημία του 2020”.

Το πρώτο μέρος είναι αφιερωμένο στις “Διαπιστώσεις”. Τι ακριβώς έκανε το ελληνικό κράτος και τι οι Έλληνες; Με ποιο τρόπο περάσαμε από την κατάσταση προ covid-19, στην με τον cocid-19 παρόντα στις ζωές μας;

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει τους “Προβληματισμούς” του συγγραφέα σχετικά με τα μέτρα που πάρθησαν, την αντίδραση κάποιων μερίδων του πληθυσμού αλλά και την στάση άλλων χωρών, κυρίως της Γερμανίας.

Τέλος, στο τρίτο μέρος του βιβλίου υπάρχουν οι “Προτάσεις”. Ο covid-19 είναι γεγονός και είναι ακόμα εδώ. Το τι θα κάνουμε όμως εμείς, είναι αυτό που θα καθορίσει το μέλλον, τόσο το δικό μας, όσο και των επόμενων γενεών.

Άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Γιώργος Ν. Πολίτης, στο τέλος του έργου του αυτού…


Η δύναμή μας γεμίζει ατομική και συλλογική αυτοπεποίθηση. Η αυτοπεποίθηση είναι μαχαίρι δίκοπο. Από τη μία μεριά είναι απαραίτητη, για να επιτευχθούν μεγάλοι και δύσκολοι στόχοι. Από την άλλη μεριά μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε οίηση και αλαζονεία. Αυτό που θα κρίνει τον αγώνα είναι η λεπτή ισορροπία ανάμεσα στις δύο κόψεις. Τι χρειάζεται για να μπορέσουμε να την βρούμε και να την διατηρήσουμε; Ένα μόνο: η αίσθηση του μέτρου. Αυτή είναι προϋπόθεση για την κατεύθυνση του νέου πατριωτισμού.

Οπισθόφυλλο:

Η παγκόσμια πανδημία προκάλεσε τεκτονικές μετατοπίσεις στο κοινωνικό οικοδόμημα. Η επέλαση του λοιμού γέννησε νέα ηθικά διλήμματα, νέους και απροσδόκητους φόβους. Στην Ελλάδα δειλιάζουμε να αναγνωρίσουμε το προφανές: ότι η οικογένεια, η αγάπη προς τον άλλο και η φιλοπατρία έγιναν άγκυρες που μας κράτησαν κόντρα στο κύμα της αρρώστιας.

Ο ελληνικός τρόπος σκέψης και ζωής ριζώνει στο βάθος της Ιστορίας. Γι’ αυτό και ορισμένοι σπεύδουν να τον βαφτίσουν ξεπερασμένο. Λες και ξεπερνιέται η αντίληψη ότι ο άνθρωπος έχει αξία, ενώ τα πράγματα έχουν τιμή.

Η λογική, η ηθική και το μέτρο συγκροτούν διαχρονικά το τρίγωνο των δυνάμεων του ελληνικού παραδείγματος. Αυτές φώτισαν τον δρόμο της πετυχημένης αντιμετώπισης του ιού. Ενάντια στις μαύρες προβλέψεις. Το παράδειγμα της Ελλάδας αναδύθηκε ως αγαθή δύναμη που υπερβαίνει διαχωρισμούς. Ενώνει. Γεμίζει αυτοπεποίθηση. Το έχουμε ανάγκη. Εμείς και ο κόσμος.


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Το παράδειγμα της Ελλάδας

Υπότιτλος βιβλίου

16 μαθήματα από την πανδημία

Συγγραφέας

Γιώργος Ν. Πολίτης

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ψυχογιός

Ημερομηνία έκδοσης

Ιούλιος 2020

Αριθμός σελίδων

122

ISBN

978-618-01-3630-2

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Σχετικά άρθρα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Διάφορα βιβλία