«Αστερίξ και Οβελίξ: Ο Μάντης», Ρενέ Γκοσσινί και Αλμπέρ Ουντερζό – “Astérix et Obélix: Le Devin”, René Goscinny et Albert Uderzo

Σίγουρα θα έχετε προσέξει ότι σε όλα σχεδόν τα Αστερίξ, η υπόθεση ξεκινάει με ζουμ στο χωριό όπου όλα είναι καλά και άγια και μετά κάτι προκύπτει και γίνεται το χάος. Ε, καλά, όχι […]

Γράφει: Matia Gr
«Αστερίξ και Οβελίξ: Ο Μάντης», Ρενέ Γκοσσινί και Αλμπέρ Ουντερζό  – “Astérix et Obélix: Le Devin”, René Goscinny et Albert Uderzo
Tags

Σίγουρα θα έχετε προσέξει ότι σε όλα σχεδόν τα Αστερίξ, η υπόθεση ξεκινάει με ζουμ στο χωριό όπου όλα είναι καλά και άγια και μετά κάτι προκύπτει και γίνεται το χάος. Ε, καλά, όχι και το χάος, αλλά για να στρώσουν τα πράγματα ο Αστερίξ κι ο Οβελίξ πρέπει να ξεκινήσουν για μια καινούρια περιπέτεια. Κι ο Αστερίξ πίνει μαγικό ζωμό και γίνεται πολύ δυνατός. Κι αν…

Ε, λοιπόν, ο Γκοσσινί κι ο Ουντερζό όχι απλά το πρόσεξαν αλλά και αναρωτήθηκαν “τι θα γινόταν αν” και ξεπέρασαν τους εαυτούς στους! Κι όλα αυτά μέσα σε ένα άλμπουμ: τον Μάντη. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ρόδος
Ρόδος, ΔωδεκάνησαΡόδος, Δωδεκάνησα

Όλοι οι κάτοικοι του μικρού μα ανυπόταχτου γαλατικού χωριού είναι συγκεντρωμένοι στο σπίτι του αρχηγού Μαζεστίξ. Ο Δρουίδης Πανοραμίξ λείπει (στο ετήσιο συνέδριο στο δάσος των Καρνούτων βεβαίως, βεβαίως), και έχει ξεσπάσει μια δυνατή καταιγίδα που δε λέει να κοπάσει. Κι ως γνωστό οι Γαλάτες μας φοβούνται ένα μόνο πράγμα: μην πέσει ο ουρανός στο κεφάλι τους. Κι όσο η βροχή και τα αστραπόβροντα λυσσομανάν, τόσο οι Γαλάτες ανησυχούν. Λέτε το τέλος να είναι κοντά;

Ο Αστερίξ είναι η φωνή της λογικής και της ψυχραιμίας. Όμως ο φόβος μπορεί να ελέγξει κάποιες φορές την καρδιά του ανθρώπου και τότε ο πανικός δεν αργεί να φτάσει. Ακόμη ένας κεραυνός, η πόρτα ανοίγει ξαφνικά και οι Γαλάτες μένουν έκπληκτοι βλέποντας μια σκιά που θυμίζει ανθρωπόμορφο λύκο!

«Είμαι ένας ταξιδιώτης που έχασε το δρόμο του και τον βρήκε η καταιγίδα. Δώσε μου καταφύγιο κάτω απ’ τη στέγη σου μέχρι να κοπάσει η μανία των θεών.»

Οι Γαλάτες καλοδέχονται τον ξένο και τον βάζουν να καθίσει στο τραπέζι τους. Μα αυτός στήνει λέξη-λέξη την παγίδα του, καθώς ζητά να τους ξεγελάσει και να τους εκμεταλλευτεί παριστάνοντας ότι είναι ένας Μάντης! Ο Αστερίξ βλέπει τα πράγματα ρεαλιστικά και δε χάβει το παραμύθι. Όλοι οι υπόλοιποι όμως, ακόμη και ο φίλος του ο Οβελίξ, αφήνονται να τους παρασύρει ο Μάντης με τα γλυκά λόγια του και τις κούφιες υποσχέσεις του για ένα καλύτερο μέλλον. Ο Μάντης Ξερολίξ τους αφήνει να σιγοβράσουν, αποχωρεί από το χωριό όταν σταματάει η καταιγίδα και κάνει τις παρακάτω σκέψεις:

«Πού να το προβλέψω πως ήταν τόσο αφελείς… Αχ, η τύχη τα έφερε έτσι, ώστε να τα καταφέρω τόσο καλά εγώ που δεν μπόρεσα να προβλέψω ότι θα μ’ έπιανε η καταιγίδα στο δρόμο!»

Στη συνέχεια του άλμπουμ γίνονται πολλά και ενδιαφέρονται. Έχει ενδιαφέρον πάντως η μάχη λίγο πριν το τέλος. Ακόμη και οι γυναίκες – εκτάκτως – πίνουν μαγικό ζωμό για να τα βάλουν με τους Ρωμαίους! Μετά όμως αναρωτιούνται αν παχαίνει ο μαγικός ζωμός… κορίτσια είναι συνταγή διαίτης μην ανησυχείτε!

“Ο Μάντης” είναι το 8ο άλμπουμ που κυκλοφορεί στα ελληνικά από την Μαμούθ Κόμιξ. Στα γαλλικά είχε κυκλοφορήσει το 1972 και είναι το 19ο άλμπουμ που έγραψαν και σχεδίασαν οι Γκοσσινί και Ουντερζό. Η καταπληκτική ταινία “Αστερίξ και Οβελίξ εναντίον Καίσαρα” του 1999 βασίζεται σε μεγάλο μέρος και στον Μάντη.

Από τη Μαμούθ Κόμιξ, αντί οπισθόφυλλου, μεταφέρουμε:

Πέρα από το γεγονός ότι οι φίλοι μας Γαλάτες δεν είναι φανατικοί λάτρεις της μουσικής ενώ είναι λάτρεις των ψητών αγριογούρουνων, είναι γνωστό ότι ένα πράγμα φοβούνται: Να μην πέσει ο ουρανός στο κεφάλι τους. Στην ιστορία αυτή, κατά τη διάρκεια μιας τρομερής καταιγίδας και ενώ ο Δρουίδης λείπει, ο θεός Τάρανις τους ρίχνει “κατακέφαλα” έναν απ’ αυτούς που ψωνίζουν τα αναγνώσματά τους στους κρεοπώληδες και τα ιχθυοπωλεία: έναν μάντη. Οι Ρωμαίοι αρπάζουν την ευκαιρία και σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν αυτόν που εκμεταλλεύεται την αφέλεια των ατίθασων και γενναίων Γαλατών. Οι γυναίκες φυσικά, δεν είναι καθόλου σίγουρες ότι αυτός ο μάντης είναι απατεώνας. Ο Αστερίξ δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη και ο Μαζεστίξ μπορεί να μην αισθάνεται την ανάγκη να γίνει ωραίος και διανοούμενος αλλά θα πρέπει κάποτε-κάποτε να σκύψει περισσότερο πάνω στα προβλήματα του λαού του. Η ώρα δεν προσφέρεται για πλαυτισμούς. Και ο μαγικός ζωμός παχαίνει; Ιδού το μέγα ερώτημα!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα