Ματιά

«Ο πρίγκιπας των πειρατών», του Φίλιπ Κάβενεϊ – «Prince of Pirates», by Philip Caveney

Νέα Βίντεο To 2008, ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του Πρίγκιπα των Γελωτοποιών, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα το δεύτερο μέλος της σειράς Σεμπάστιαν Νταρκ. Τίτλος του «Ο πρίγκιπας των πειρατών» και ηθικός […]

«Ο πρίγκιπας των πειρατών», του Φίλιπ Κάβενεϊ – «Prince of Pirates», by Philip Caveney

Ο πρίγκιπας των πειρατώνTo 2008, ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του Πρίγκιπα των Γελωτοποιών, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα το δεύτερο μέλος της σειράς Σεμπάστιαν Νταρκ. Τίτλος του «Ο πρίγκιπας των πειρατών» και ηθικός αυτουργός φυσικά ο Φίλιπ Κάβενεϊ. Η απόδοση στα ελληνικά έχει γίνει και εδώ από την Κατερίνα Αθανασίου, ενώ την εικονογράφηση φέρει την υπογραφή του Τζιούλεκ Χέλερ.

Μετά την απόφαση του Σεμπάστιαν να εξασκήσει το επάγγελμα του πατέρα του, τις περιπέτειες που ακολούθησαν και κυρίως τα όσα συνέβησαν στην πόλη του Κέλαντον, ο ήρωάς μας -παρέα πάντα με τον Μαξ την βουβαλόπη- βρίσκονται για άλλη μια φορά στον δρόμο. Τα όσα αντιμετώπισαν στο πρώτο βιβλίο της σειράς Σεμπάστιαν Νταρκ του Φίλιπ Κάβενεϊ έχουν αλλάξει ριζικά και τους δυο τους. Πρώτη και πιο σημαντική αλλαγή, η απόφαση που έλαβε ο Σεμπάστιαν ότι με καμία δύναμη δεν μπορεί να γίνει γελωτοποιός. Δεν το έχει! Όσο για τον Μαξ, όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι δεν είναι μια απλή βουβαλόπη, αλλά ένας πιστός και ισάξιος σύντροφος του αφεντικού του, που με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του χρωματίζει τόσο την ζωή των ηρώων του μυθιστορήματος, όσο και την δική μας, των φανατικών αναγνωστών του Βρετανού συγγραφέα!

Αυτή τη φορά βέβαια έχουν και έναν τρίτο σύντροφο στο ταξίδι και στις περιπέτειες που είναι βέβαιο ότι θα εμφανιστούν στο διάβα τους! Τον μικρόσωμο αλλά ατρόμητο Γκολμιριανό πολεμιστή, τον Κορνήλιο. Τον θυμάστε φαντάζομαι.


«Για σκέψου», συνέχισε ο Κορνήλιος με πιότερο ενθουσιασμό. «Ο θησαυρός του Καπετάν Καλινέστρα, χαμένος στους αιώνες… κι εμείς έχουμε το χάρτη». Χτύπησε με την παλάμη του το θώρακα της πανοπλίας του, κάτω από τον οποίον ο Σεμπάστιαν γνώριζε ότι υπήρχε μια κρυφή τσέπη, όπου ο Κορνήλιος κρατούσε τα πολυτιμότερα υπάρχοντά του. «Άντε λοιπόν, εγώ ψηφίζω να κόψουμε δρόμο μέσα από το δάσος. Έτσι θα διανύσουμε μεγαλύτερη απόσταση πριν από τη δύση του ηλίου», είπε και έδειξε στο βάθος του κάμπου, όπου η τεράστια χρυσοκόκκινη μπάλα είχε ήδη αρχίσει να βυθίζεται τελετουργικά στον ορίζοντα. «Αργότερα θα χρειαστούμε κι ένα κατάλληλο μέρος για να περάσουμε τη νύχτα, έτσι δεν είναι;»
Ο Σεμπάστιαν συγκατένευσε και χτύπησε τα γκέμια πάνω στη βουβαλόπη.
«Αυτό που έκανες τώρα ήταν απαραίτητο;» παραπονέθηκε ο Μαξ. «Θα μπορούσες απλώς να μου το ζητήσεις!» Όμως κίνησε υπάκουα για το δάσος.

Ώστε δεν έχουν βγει τυχαία στο δρόμο. Αναζητούν το θησαυρό ενός τρομερού πειρατή! Ξέρω, τώρα, τι σκεφτόσαστε… θα συναντήσουν δυο τρεις δυσκολίες και τελικά θα βρουν τον μυθικό θησαυρό που θα τους εξασφαλίσει τόσα πλούτη που δεν θα χρειαστεί ξανά να νοιαστούν για τίποτα. Έλα όμως που δεν είναι έτσι…

Οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν και οι περιπέτειες που θα ζήσουν είναι πολλές, αναπάντεχες και γιγαντιαίες. Στον δρόμο τους θα βρεθούν, τεραστίων διαστάσεων ερπετά, ο Άνταμ και η μάγισσα Λεονώρα, Γιαρκλ, εξαγριωμένοι πειρατές, Κέλφερ και πολλά πολλά άλλα. Θα έχουν βέβαια και σύμμαχους που θα εμφανιστούν ξαφνικά στην ζωή τους και θα σταθούν στο πλευρό τους. Σύμμαχους όπως το πλήρωμα του «Μάγισσα της θάλασσας» και την καπετάνισσά του τη Τζένα Σουίφτ, τον καπετάν Πιτσιρίκο και άλλους!

Το αν θα βρουν το θησαυρό και αν τελικά άξιζε όλο αυτό το κοπιαστικό ταξίδι, θα σας αφήσω να το ανακαλύψετε μόνοι σας όταν διαβάσετε το εξαίσιο μυθιστόρημα του Φίλιπ Κάβενεϊ, «Ο πρίγκιπας των πειρατών». Πάντως σε όλη την διαδρομή, των 463 σελίδων, θα σας κρατήσει συντροφιά το γκρινιάρικο και όλο αμφισβήτηση πνεύμα του Μαξ…


«Καλά εσύ πιστεύεις πως αυτός ο θησαυρός -ο θησαυρός του Καπετάν Απσιντίστρα- υπάρχει στ’ αλήθεια;»
«Καπετάν Καλινέστρα…» τον διόρθωσε ο Κορνήλιος. «Φυσικά και δεν είμαι σίγουρος. Θα το ρισκάρουμε. Αυτό είναι που κάνει συναρπαστική την αποστολή μας!»
«Χα!» έκανε ο Μαξ, κουνώντας το πελώριο κεφάλι του. «Να με συγχωρέσετε αν δε συγκλονιστώ, έτσι; Το μόνο πράγμα που θα με ενθουσίαζε εμένα αυτή τη στιγμή είναι ένα βαρέλι με φρέσκα μηλαράκια. Και για να είμαι ειλικρινής, εμένα όλο αυτό μου φαίνεται μούφα. Δεν έχω ξανακούσει ποτέ μου αυτόν τον θρυλικό καπετάν Άλαν Έξτρα».
«Καλινέστρα!» φώναξε αγανακτισμένος ο Κορνήλιος.

…μην μου πείτε ότι θα μπορούσατε να φανταστείτε πιο ενδιαφέρουσα συντροφιά… θα μου πείτε ψέματα!

Κατά την ταπεινή μου άποψη, το δεύτερο βιβλίο της σειράς Σεμπάστιαν Νταρκ είναι καλύτερο από το πρώτο. Αυτό δεν μειώνει την αξία του «Ο πρίγκιπας των γελωτοποιών», αλλά ανεβάζει την εκτίμηση που τρέφω πλέον για την πένα του Φίλιπ Κάβενεϊ. Μας γνώρισε στο πρώτο βιβλίο του, με εκπληκτικούς χαρακτήρες σε μια ευφάνταστη πλοκή, τραβώντας πάνω του τα φώτα. Στο δεύτερο απογείωσε το έργο του προσθέτοντας τόσο νέους άκρως ενδιαφέροντες ήρωες, όσο και ολόφρεσκους τόπους μέσα στους οποίους ζουν-δρουν αυτοί και μέσω αυτών και εμείς οι αναγνώστες.

Όπως και στο πρώτο βιβλίο, έτσι και σε αυτό, στο τέλος κάθε κεφαλαίου έχει τοποθετήσει εντέχνως ένα δόλωμα που σε αρπάζει και σε οδηγεί στο επόμενο ακόμα και όταν έχεις αποφασίσει να κοιμηθείς για δυο τρεις ώρες μέχρι να χτυπήσει το ξυπνητήρι για να πας στη δουλειά σου.

Απολαυστικότατο, γρήγορο στην ανάγνωση, μαγευτικό, εθιστικό, φρέσκο, εξαιρετικά ενδιαφέρον και γεμάτο χιούμορ είναι μόνο μερικά από αυτά που μπορεί να πει κανείς για το «Ο πρίγκιπας των πειρατών», του Φίλιπ Κάβενεϊ. Βρείτε το, διαβάστε το και απολαύστε τον τρόπο που ένας συγγραφέας μπορεί να ομορφύνει τις ώρες των αναγνωστών του και να οδηγήσει το μυαλό τους σε άλλους, υπέροχους κόσμους! Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι, βάλτε στο δισάκι σας μερικά μηλαράκια και καμιά μπυρίτσα. Ο Μαξ θα σας λατρέψει! 🙂

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Ο Σεμπάστιαν, ο Μαξ και ο Κορνήλιος φτάνουν στο πολυσύχναστο λιμάνι του Ράμαλατ, έτοιμοι για μια περιπέτεια. Αυτή τη φορά θα αναζητήσουν το θρυλικό χαμένο θησαυρό του βασιλιά των πειρατών, του καπετάν Καλινέστρα.
Πρώτα όμως πρέπει να περάσουν μέσα από το σκοτεινό και μυστηριώδες δάσος Τζέλτεϊν και να βγουν ζωντανοί από μια αναμέτρηση με τη φοβερή μάγισσα Λεονώρα, που κρύβει ένα τρομακτικό μυστικό και ασκεί μαγική επίδραση στον Σεμπάστιαν…
Θα ανακαλύψουν τελικά το χαμένο θησαυρό; Θα ζήσει ο Σεμπάστιαν για να διηγηθεί την ιστορία του; Θα νικήσει κανείς τον Κορνήλιο στη μάχη; Άραγε θα σταματήσει ποτέ ο Μαξ να γκρινιάζει;

Ν.Π.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα