«Ο γιατρός Διονύσης Πυλαρινός», Μπάμπης Πυλαρινός .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Ο γιατρός Διονύσης Πυλαρινός», Μπάμπης Πυλαρινός

Αξίζει να του αφιερώσετε κάθε λεπτό από τον ελεύθερο χρόνο σας που θα απαιτήσει η ανάγνωση του.

Γράφει: Matia Gr
«Ο γιατρός Διονύσης Πυλαρινός», Μπάμπης Πυλαρινός

Από τις εκδόσεις Περίπλους κυκλοφόρησε η εξαιρετική βιογραφία του γιατρού Διονύση Πυλαρινού, την οποία συνέγραψε ο γιος του Μπάμπης.

Κριτική και εντυπώσεις

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που αφήνουν ένα ξεχωριστό χνάρι κατά το πέρασμά τους από αυτή τη ζωή. Ένας από αυτούς -ιδιαίτερα για την κοινωνία της Ζακύνθου- ήταν και ο Διονύσης Πυλαρινός. Ο “γιατρός” όπως τον προσφωνούσαν οι περισσότεροι Ζακυνθινοί.

Ο Διονύσης Πυλαρινός γεννήθηκε το 1927 στο Σαρακινάδο της Ζακύνθου. Αφού έζησε εκεί τα παιδικά και μαθητικά του χρόνια, σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών παίρνοντας ειδίκευση στην Παθολογία και κάνοντας την διδακτορική του διατριβή στον σακχαρώδη διαβήτη. Υπηρέτησε, δε, το λειτούργημά του από το 1962-1986 στο νοσοκομείο της Ζακύνθου.

Ο εξαίρετος αυτός άνθρωπος, ασχολήθηκε και με την πολιτική, ξεκινώντας από το 1960 όπου χρίστηκε πρόεδρος του κόμματος της ένωσης κέντρου -του Γεωργίου Παπανδρέου- φυσικά στη Ζάκυνθο. Το 1989 εκλέχθηκε μάλιστα και βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας επί προεδρίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Η πιο λαμπρή του πορεία όμως στον πολιτικό στίβο, ήταν η τριετής θητεία του -από το 1986-1989- όπου διατέλεσε δήμαρχος του δήμου Ζακυνθίων, όπως ονομαζόταν τότε ο τωρινός δήμος Ζακύνθου. Βουλευτής παρέμεινε για μικρό διάστημα μιας και αποσύρθηκε από την πολιτική σκηνή λίαν συντόμως. Το έκρυθμο κλίμα της εποχής εκείνης δεν ήταν φαντάζομαι ευκολόπεπτο από τίμιους ανθρώπους που ως προτεραιότητά τους είχαν το καλό του τόπου και του λαού.

Τέλος, τον Ιούνιο του 1990 ανέλαβε την θέση του προέδρου στο Μουσείο Διονυσίου Σολωμού απ’ όπου πρόσφερε τα μάλα όπως ακριβώς είχε πράξει και ως δήμαρχος.

Δέκα χρόνια μετά τον θάνατό του, ο γιος του -ο Μπάμπης Πυλαρινός– συνέγραψε την βιογραφία του γιατρού και πατέρα του. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο βιογράφος στον πρόλογο του πονήματός του…


Το παρακάτω κείμενο είναι ό,τι είναι ο πατέρας μου για μένα μέσα από τα δικά μου μάτια, μαζί με το λίγο φως που μου άναψαν όσοι τον έζησαν και πορεύτηκαν μαζί του στο σκοτεινό τώρα πια, αφού δεν ζει, δωμάτιο της ζωής του.

Κι αυτοί που πορεύτηκαν μαζί με τον γιατρό στο Φιόρο του Λεβάντε είναι ουκ ολίγοι. Μέσα από τις δικές τους μαρτυρίες γνωρίζουμε περιστατικά από τη ζωή του και κυρίως ιστορίες-μαρτυρίες ανθρώπων που όχι μόνο τον γνώρισαν αλλά και άγγιξε με καθοριστικό τρόπο τη ζωή τους. Ιστορίες που δείχνουν το μεγαλείο της ψυχής του και τη συμπόνοια του προς τον άνθρωπο, μιας και βοηθούσε όλους όσους είχαν ανάγκη με ποικίλους τρόπους.

Με όλα τα προηγούμενα, γίνεται φανερό ότι το βιβλίο του Μπάμπη Πυλαρινού είναι όχι απλά μόνο ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα αλλά και ένα ντοκουμέντο γύρω από τη ζωή ενός ανθρώπου σπάνιου και άξιου προς μίμηση από όλους εμάς.

Αξίζει να του αφιερώσετε κάθε λεπτό από τον ελεύθερο χρόνο σας που θα απαιτήσει η ανάγνωση του, μιας και δεν θα γνωρίσετε μοναχά τον Άνθρωπο Πυλαρινό αλλά θα πάρετε και μια γερή γεύση από όσα συνέβαιναν στον δημόσιο βίο τον καιρό του στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Ζάκυνθο.

Καλή ανάγνωση!


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Οπισθόφυλλο:

Μια προσέγγιση της παρουσίας και του έργου του γιατρού, Διονύση Πυλαρινού (1927-2007) με τη ματιά του γιου του, Μπάμπη Πυλαρινού, των φίλων και των συνεργατών του, ανθρώπων, δηλαδή, που δραστηριοποιήθηκε μαζί τους στους χώρους που κυρίως κινήθηκε: ιατρικό λειτούργημα, δημαρχιακό και βουλευτικό αξίωμα, προεδρία Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων.

Δίνονται μαρτυρίες για το πώς προχώρησαν, αλλά και πώς ματαιώθηκαν πολλά πράγματα στο νησί και τον τρόπο που αντιδρούσε ο γιατρός στις καταστάσεις που αντιμετώπισε.

Η προστατευτικότητα και η υποστηρικτική συμπεριφορά που επέδειξε ο Πυλαρινός προς το αδύναμο κομμάτι του κοινωνικού του περιβάλλοντος τον κατέστησαν ιδιαίτερα δημοφιλή στους συντοπίτες του. Το ήθος και το έργο του ρίζωσε στη μνήμη της ζακυνθινής κοινωνίας.

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται και τρεις ομιλίες του γιατρού για τον Λούκα Καρρέρ, την δράση της Φιλικής Εταιρείας και την ιστορία και τη δραστηριότητα του Μουσείου Σολωμού.


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Ο γιατρός Διονύσης Πυλαρινός

Συγγραφέας

Μπάμπης Πυλαρινός

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Περίπλους

Ημερομηνία έκδοσης

2018

Αριθμός σελίδων

148

ISBN

978-960-438-211-8

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.