Ματιά

«Το πείραμα της Αριάδνης», του Πλάτωνα Μαλλιάγκα

Έξι χρόνια αφιερωμένα σχεδόν ολοκληρωτικά στην σπουδή της τέχνης που λατρεύει, εκτός βέβαια από τις στιγμές που ήταν μαζί ή σκεφτόταν τον Κωστή της. Τον νεαρό συμφοιτητή της που εδώ και εννέα μήνες όμως […]

«Το πείραμα της Αριάδνης», του Πλάτωνα Μαλλιάγκα

Έξι χρόνια αφιερωμένα σχεδόν ολοκληρωτικά στην σπουδή της τέχνης που λατρεύει, εκτός βέβαια από τις στιγμές που ήταν μαζί ή σκεφτόταν τον Κωστή της. Τον νεαρό συμφοιτητή της που εδώ και εννέα μήνες όμως έχει γίνει από «Κωστής της», σκέτο «Κωστής». Κι άντε τώρα να ξεπεράσεις τον μεγάλο σου έρωτα έχοντας και μια πτυχιακή μπροστά σου. Είναι βλέπεις και το θέμα που διάλεξε… «Οι πτυχώσεις των ενδυμάτων»… μα που το βρήκε τόσο δύσκολο θέμα…
Λίγοι μήνες έχουν μείνει μέχρι την ημερομηνία παράδοσης της εργασίας της και η Αριάδνη βρίσκεται σε αδιέξοδο. Η πρόοδος που έχει κάνει στην πτυχιακή της δεν την ικανοποιεί ούτε κατ’ ελάχιστο. Εκεί όμως που όλα μοιάζουν γκρίζα, σαν τον φθινοπωρινό ουρανό, ένα φρεσκοπλυμένο ζιπουνάκι προσγειώνεται στην βεράντα της -προφανώς πεσμένο από κάποιο διαμέρισμα των από πάνω ορόφων- και της δίνει την μεγάλη ιδέα!
Θα παρακολουθήσει τις ζωές των συγκατοίκων της στην πολυκατοικία. Κατόπιν θα φτιάξει από γύψο ένα ομοίωμα -σε φυσικό μέγεθος- του καθενός τους, στην πιο χαρακτηριστική του στάση, και θα το ντύσει με ρούχα των «μοντέλων» της που θα είχε κλέψει από τις μπουγάδες τους. Έτσι θα δημιουργήσει ένα «καλλιτεχνικό» συναξάρι άσημων και φθαρτών βίων που μέσω της τέχνης της θα γίνουν σημαντικοί και άφθαρτοι στο χρόνο. Αυτό κι αν είναι πτυχιακή εργασία!
Δεν χρειάστηκε και πολύ σκέψη. Η Αριάδνη ξεκίνησε το «πείραμα» της με συνοπτικές διαδικασίες. Εξάλλου το πρώτο ρούχο το είχε ήδη… το ιπτάμενο ζιπουνάκι. Είναι γεγονός βέβαια ότι ένιωσε -τουλάχιστον στην αρχή- κάποιες ενοχές. Γνώριζε ότι αυτό που σκόπευε να κάνει ήταν παράνομο αλλά δικαιολόγησε τις πράξεις της με το σκεπτικό ότι σκοπός της «εισβολής» της στις ζωές άλλων δεν ήταν η ηδονοβλεψία ή ο εκβιασμός, αλλά η καλλιτεχνική δημιουργία.
Και να σε ποιων τις ζωές θα διεισδύσει… ποιοι θα είναι τα «μοντέλα» της…
Οι δύο φοιτητές -με τάσεις να κρατήσουν αυτήν την ιδιότητα τους αιώνια- στο διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου ο Καλκάνης και ο Ανδριόπουλος. Η Ναταλία Ανδρέου, η όμορφη πενηντάχρονη δημόσια υπάλληλος στον τέταρτο όροφο που ζει στον εικονικό κόσμο του διαδικτύου όσα δεν τολμά να ζήσει στον πραγματικό. Ο Μάρκος Μαγγανάς, συνταξιούχος φιλόλογος, μοναχικός και εργένης -απλός παρατηρητής της ζωής και ποτέ πρωταγωνιστής- στο διπλανό διαμέρισμα από αυτό της Αριάδνης στον τρίτο όροφο. Ο παπά Ισίδωρος, στο δυάρι του ισογείου με τον όμορφο κήπο που φρόντιζε ο ίδιος στο πίσω μέρος της πολυκατοικίας -ένας διαφορετικός ιερέας, ίσως ο ιερέας που θα θέλαμε όλοι στην ενορία μας. Και τέλος το ζευγάρι στον πέμπτο όροφο: Ο Νίκος (μηχανικός αυτοκινήτων) και η Φωτεινή (δασκάλα δημοτικού σχολείου) που πρόσφατα απέκτησαν το πρώτο τους παιδί. Στο παιδί αυτό ανήκε το ζιπουνάκι που έπεσε στην βεράντα της Αριάδνης και της έδωσε την έμπνευση για το όλο εγχείρημα.
Τα πράγματα όμως είναι, πολλές φορές, τελείως διαφορετικά από ότι δείχνουν και οι ανατροπές είναι μέρος της καθημερινότητας όλων των ανθρώπων… ακόμα κι αυτών που ζουν στις σελίδες ενός βιβλίου, όπως το «Το πείραμα της Αριάδνης», του Πλάτωνα Μαλλιάγκα, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Άγκυρα. Ένα αξιόλογο ανάγνωσμα που ο συγγραφέας έχει αφιερώσει στην κόρη του, Αριάδνη, η οποία γεννήθηκε την ημέρα που ολοκληρώθηκε η συγγραφή του βιβλίου αυτού.
Ο ταλαντούχος συγγραφέας μας μεταφέρει εικόνες από την ζωή των ενοίκων της πολυκατοικίας αλλά και εικόνες από τις σκέψεις, τα όνειρα και τους ενδόμυχους πόθους τους. Εικόνες από το παρελθόν και το παρόν. Εικόνες πλεγμένες μεταξύ τους αριστοτεχνικά και δοσμένες με μια ανάλαφρη γλώσσα, γεμάτη λογοτεχνικές πινελιές που δεν την βαραίνουν αλλά αντίθετα την κάνουν πιο αραχνοΰφαντη και θελκτική στον αναγνώστη. Σε κάποια σημεία η λογοτεχνική αυτή γλώσσα δίνει την θέση της στην καθημερινή -και ολίγον αγοραία-, που χρησιμοποιούμε όλοι μας, κάνοντας έτσι τους ήρωες του βιβλίου να φαίνονται εντελώς αληθινοί.
Απολαυστικό στην ανάγνωση, ψαγμένο σε βάθος, με πλήθος σκέψεων του συγγραφέα γύρω από τον σύγχρονο άνθρωπο, θα σας κρατήσει συντροφιά αρκετές ώρες, αφού αποτελείται από 580 ολόκληρες σελίδες! Το πείραμα της Αριάδνης, είναι ένα από τα βιβλία που θα δείτε στα χέρια πάρα πολλών αναγνωστών -το φανταστικό εξώφυλλο του θα σας βοηθήσει να το ξεχωρίσετε-, γιατί όχι και στα δικά σας;

 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Η Αριάδνη είναι γλύπτρια, τελειόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών, και πρέπει σύντομα να παραδώσει την πτυχιακή της. Ο χρόνος την πιέζει και ο πρόσφατος χωρισμός της με τον Κωστή θολώνει ακόμα περισσότερο την κρίση της.

Επιθυμώντας να εντυπωσιάσει, αποφασίζει να πειραματιστεί με τους ανύποπτους γείτονές της και να χρησιμοποιήσει στην εργασία της στοιχεία της καθημερινότητας τους. Δεν διστάζει, λοιπόν, να κλέψει προσωπικά τους αντικείμενα, να τοποθετήσει μικρόφωνα στα διαμερίσματα τους, να φωτογραφίσει ιδιαίτερες στιγμές τους. Ο φόβος μήπως αποκαλυφθεί δεν φαίνεται ικανός να την σταματήσει. Όμως το «πείραμα» της θα την παρασύρει σε μια περιπέτεια που θα αναστατώσει τη ζωή της καθώς και τις ζωές των συγκατοίκων της, με απροσδόκητα για όλους αποτελέσματα.

Μαζί της ο αφηγητής βρίσκει την ευκαιρία να διεισδύσει στον «λαβύρινθο» της πολυκατοικίας, να μπει σε ξένα διαμερίσματα, να κρυφοκοιτάξει άγνωστες ζωές, να γνωρίσει τις ανομολόγητες επιθυμίες τους, τα μυστικά και τα αδιέξοδά τους.

«… Πάλι τα ίδια… Στεναχωριόταν που τα ρούχα, της έπεφταν
τόσο συχνά στον κήπο του παπά. Φέτος μονάχα
της συνέβη άλλες τρεις φορές. Τι θα σκεφτεί στο τέλος
ο άνθρωπος; Ότι το κάνει εσκεμμένα; Και καλά,
στις άλλες περιπτώσεις ήταν ένα πουλόβερ, ένα παντελόνι,
ένα μακό μπλουζάκι… Μα εσώρουχο, της φαίνεται λίγο
τραβηγμένο. Με τι μούτρα θα του το ζητήσει το πρωί;
Πάντα έστελνε τον Νικήτα, τον διαχειριστή, να τα γυρέψει.
Τώρα όμως; Πάει πολύ ν’ αλλάξει το εσώρουχό της
τόσα άγνωστα χέρια…»

Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα για τους άγνωστους βίους που κινούνται αθόρυβα δίπλα μας.

Ν.Π.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα