Ματιά

«Κοτσυφόκισσα», Σούζαν Κόλινς – «Mockingjay», Suzanne Collins

Εκπληκτική πλοκή, συναρπαστικοί χαρακτήρες, εθιστική γραφή και κάποιες αναπάντεχες ανατροπές που δίνουν τελείως διαφορετική πορεία στην ιστορία και καθηλώνουν τον αναγνώστη.

«Κοτσυφόκισσα», Σούζαν Κόλινς – «Mockingjay», Suzanne Collins

Το όνομα Κάτνις Έβερντιν σας θυμίζει τίποτα; Φυσικά και σας θυμίζει. Είναι δυνατόν να την ξεχάσατε; Την γνωρίσαμε στους «Αγώνες Πείνας», την αγαπήσαμε στη «Φωτιά» και να που έφτασε η στιγμή να την ξανασυναντήσουμε στην «Κοτσυφόκισσα». Το τρίτο μέλος της τριλογίας της Σούζαν Κόλινς που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβρη του 2010, σε μετάφραση της Πηνελόπης Τριαδά.

Υπόθεση βιβλίου

Η Κάτνις στο πρώτο βιβλίο –Αγώνες Πείνας– αναγκάστηκε να λάβει μέρος στους θανάσιμους αγώνες της Κάπιτολ και κατάφερε μετά από πολλές περιπέτειες να τους κερδίσει εξασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον για εκείνη και την οικογένειά της. Η μη δόκιμη όμως στάση της, οδήγησε τους υπεύθυνους των Αγώνων να την ξαναϋποχρεώσουν, στο δεύτερο βιβλίο -Φωτιά- να λάβει μέρος στους ειδικούς αγώνες, για τον εορτασμό των εβδομήντα πέντε ετών του θεσμού. Εκεί, όπως θα θυμάστε, προς το τέλος της διοργάνωσης ήρθαν τα πάνω κάτω ενώ η Κάτνις απείχθη μυστηριωδώς από την αρένα.

Είχε φτάσει, πλέον, η στιγμή της επανάστασης εναντίον της Κάπιτολ, με μπροστάρηδες τους κατοίκους της περιοχής 13. Της περιοχής που όλοι πίστευαν ότι ήταν ερημοποιημένη εδώ και πολλά χρόνια. Μια ομάδα κρούσης αυτών των κατοίκων-επαναστατών, είναι που απήγαγε την νεαρή κοπέλα μέσα από τα χέρια της Κάπιτολ. Τι θέση, όμως, μπορεί να έχει ένα δεκαεπτάχρονο κορίτσι σαν την ηρωίδα μας, σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση;


Αυτό που θέλουν είναι να αναλάβω το ρόλο που έχουν σχεδιάσει για μένα. Το σύμβολο της επανάστασης. Την Κοτσυφόκισσα. Αυτά που έκανα στο παρελθόν δεν είναι αρκετά, όταν αψήφησα την Κάπιτολ στους Αγώνες παρέχοντας ένα σημείο συσπείρωσης. Τώρα πρέπει να γίνω η ηγέτης, το πρόσωπο, η φωνή, η ενσάρκωση της επανάστασης. Το πρόσωπο στο οποίο οι περιοχές -οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται τώρα σε ανοικτό πόλεμο με την Κάπιτολ- θα μπορούν να βασίζονται για να ανοίξει το δρόμο προς τη νίκη. Δεν είναι ανάγκη να το κάνω μόνη. Έχουν μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων για να με φτιάχνει, να με ντύνει, να γράφει τις ομιλίες μου, να ενορχηστρώνει τις εμφανίσεις μου -λες και αυτό δεν ακούγεται τρομακτικά οικείο- και το μόνο που έχω να κάνω εγώ είναι να παίξω το ρόλο μου.

Τι θα κάνω; Είναι το ερώτημα που έχει κατακλύσει το μυαλό της Κάτνις σε αυτήν τη νέα στροφή της ζωής της. Το μίσος της βέβαια για την Κάπιτολ είναι δεδομένο. Όπως δεδομένη είναι και η ανασφάλεια της σχετικά με το πόσο χρήσιμη μπορεί να φανεί σε αυτόν τον αγώνα, την στιγμή μάλιστα που της ζητούν να γίνει το σύμβολο του. Σε κάτι τέτοιες στιγμές, όμως, τα ηνία της ζωής ενός ανθρώπου περνούν από τα χέρια της λογικής στα χέρια του συναισθήματος και του ήθους. Κάτι που κάνει τα πράγματα ακόμα πιο θολά, αλλά που τελικά οδηγεί σε δράση. Λανθασμένη η σωστή, θα το δείξει ο χρόνος…


Παίρνω μια βαθιά ανάσα. Τα χέρια μου σηκώνονται ελαφρά -λες και θυμάμαι τα ασπρόμαυρα φτερά που μου έδωσε ο Σίννα- και μετά κατεβαίνουν και κρέμονται στα πλευρά μου.
«Θα γίνω η Κοτσυφόκισσα».

Έτσι πάρθηκε η μεγάλη απόφαση. Έτσι άνοιξε η πύλη στις νέες περιπέτειες της Κάτνις Έβερντιν που αυτή την φορά θα μας οδηγήσουν στο τέλος της ιστορίας της. Στο τέλος της τριλογίας που εμπνεύστηκε η Σούζαν Κόλινς και που επάξια έλαβε μια εξέχουσα θέση στην καρδιά και στα ράφια της βιβλιοθήκης μας.


[grbk http://www.greekbooks.gr/collins-suzanne---kollins-suzan.person%5D

Κριτική και εντυπώσεις

Το τρίτο μέλος της τριλογίας ακολούθησε την πεπατημένη των προηγουμένων δύο βιβλίων. Εκπληκτική πλοκή, συναρπαστικοί χαρακτήρες, εθιστική γραφή και κάποιες αναπάντεχες ανατροπές που δίνουν τελείως διαφορετική πορεία στην ιστορία και καθηλώνουν τον αναγνώστη αναγκάζοντας τον να συνεχίσει το διάβασμα χωρίς καν να διανοηθεί να το σταματήσει έστω και για λίγα λεπτά.

Στην «Κοτσυφόκισσα», η Σούζαν Κόλινς οδηγεί, όπως και στα άλλα δύο προηγούμενα μυθιστορήματα, τους ήρωες της στα άκρα των αντοχών που λογικά έχει ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Σε αυτή την βάσανο υποβάλει κυρίως την πρωταγωνίστρια της. Σημαντική διαφορά είναι ότι οι δοκιμασίες της Κάτνις σε αυτό το ανάγνωσμα είναι τόσο σωματικής όσο και -περισσότερο ίσως- ψυχολογικής φύσεως. Παίζει με το μυαλό και τα συναισθήματα της περισσότερο από ότι στο «Αγώνες Πείνας» και «Φωτιά», θέλοντας ίσως έτσι να την κάνει πιο αγαπητή στο αναγνωστικό κοινό συνεπαίρνοντας το ολοκληρωτικά. Τα καταφέρνει, είναι γεγονός!

Εκεί κάπου προς το τέλος του βιβλίου, η συγγραφέας έχει φυλάξει εκπλήξεις για τους αναγνώστες της. Καταρχήν μια σειρά σελίδων που η δράση εξελίσσεται έτσι ώστε είναι σαν να παρακολουθείς ένα Shoot ‘Em Up Game όπου στα χειριστήρια κάθεται κάποιος έφηβος πρωταθλητής του είδους. Έχοντας έτσι φτάσει την αδρεναλίνη μας στα ύψη, μας οδηγεί σε μία ανατροπή της πλοκής που μας αφήνει με το στόμα ανοικτό, κλέβοντας πραγματικά τις εντυπώσεις. Το τέλος της ιστορίας, προσωπικά που φάνηκε λίγο γλυκούλι… θα το προτιμούσα πιο άγριο και επαναστατικό! Αλλά αυτά είναι γούστα.

Γεγονός είναι ότι με την «Κοτσυφόκισσα» η Σούζαν Κόλινς έδωσε μια κατάληξη στην τριλογία αντάξια του επίπεδου των δύο άλλων βιβλίων ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των εκπληκτικών μυθιστορημάτων της σε τρία. Συμβουλή μου είναι να ξεκινήσετε το διάβασμα κάποια ημέρα που την επομένη δεν θα έχετε εργασία. Είναι βέβαιο ότι θα ξενυχτήσετε μαζί του και τις πρωινές ώρες, καθώς ο ήλιος σκάει μύτη στην ανατολή βάφοντας τον ουρανό με ανοιχτές αποχρώσεις, θα φτάσετε στο τέλος της ιστορίας επιτρέποντας στην «Κοτσυφόκισσα» να ανοίξει τα φτερά της και να πετάξει στο απέραντο γαλάζιο της ελευθερίας! Καλή ανάγνωση!

Οπισθόφυλλο:

ΚΑΙ ΕΙΘΕ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΥΠΕΡ ΣΑΣ.
«ΑΝ ΚΑΟΥΜΕ, ΘΑ ΚΑΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!»
Η Κάτνις Έβερντιν κατάφερε να επιβιώσει δύο φορές στους Αγώνες Πείνας. Ωστόσο δεν είναι ασφαλής. Μια ανταρσία είναι προ των πυλών και όλοι, καθώς φαίνεται, έχουν βάλει το χεράκι τους στα προσεκτικά καταστρωμένα σχέδια, εκτός από την Κάτνις. Κι όμως, αυτή είναι που πρέπει να παίξει τον πιο σημαντικό ρόλο στην τελική μάχη. Η Κάτνις πρέπει να γίνει η Κοτσυφόκισσά τους, το σύμβολο της ανταρσίας, όποιο κι αν είναι το προσωπικό κόστος.
Το τρίτο μέρος της καθηλωτικής τριλογίας ΑΓΩΝΕΣ ΠΕΙΝΑΣ, που κατέκτησε εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο.


[grbk http://www.greekbooks.gr/collins-suzanne---kollins-suzan.person%5D

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Κοτσυφόκισσα
Mockingjay

Συγγραφέας

Σούζαν Κόλινς
Suzanne Collins

Μετάφραση

Πηνελόπη Τριαδά

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ψυχογιός

Ημερομηνία έκδοσης

Σεπτέμβριος 2010 – εκδόσεις Πλατύπους
Φεβρουάριος 2018 – εκδόσεις Ψυχογιός

Αριθμός σελίδων

400

ISBN

978-618-01-2279-4

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα