«Ο γυρισμός», Μπέρνχαρντ Σλινκ .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Ο γυρισμός», Μπέρνχαρντ Σλινκ

Το μυθιστόρημα αυτό είναι μια νέα Οδύσσεια στον πολιτικά ταραγμένο 20ο αιώνα, που σε καθηλώνει.

Γράφει: Matia Gr
«Ο γυρισμός», Μπέρνχαρντ Σλινκ

Ο γυρισμός
Εκδόσεις Κριτική, 2015
Σελ. 370

«Η Οδύσσεια μετέτρεψε τον πανάρχαιο μύθο του ταξιδιού, της περιπέτειας και του γυρισμού από γεγονός χωρίς χρόνο και τόπο σε έπος, σε ιστορία που διαδραματίζεται σε τόπο και χρόνο. Δημιούργησε τα αφηρημένα μεγέθη του τόπου και του χρόνου χωρίς τα οποία δεν θα είχαμε ιστορία και ιστορίες».

Οι σκόρπιες σελίδες από ένα μυθιστόρημα που αφηγείται το γυρισμό στην πατρίδα των γερμανών στρατιωτών από το ρωσικό μέτωπο δίνουν αφορμή στον νεαρό αναγνώστη τους να συνθέσει τα κομμάτια της κατακερματισμένης ιστορίας του πατέρα του που δεν γνώρισε. Ο γυρισμός στην πατρίδα ήταν το πρότυπο της Οδύσσειας.

Τα θέματα του μυθιστορήματος επίσης είναι η παρουσία του καλού και του κακού, το κακό μέσα στους άλλους, αλλά και μέσα μας, το δίκαιο και το άδικο, η προδοσία, η νοσταλγία, το αίσθημα της απώλειας, η αγάπη δίχως ανταπόκριση, ο έρωτας κ.α.

Το μυθιστόρημα αυτό είναι μια νέα Οδύσσεια στον πολιτικά ταραγμένο 20ο αιώνα, που σε καθηλώνει.

Ο Μπέρνχαρντ Σλινκ γεννήθηκε το 1944 στο Μπίλεφελντ της Γερμανίας και μεγάλωσε στη Χαϊδελβέργη και στο Μάνχαϊμ. Είναι καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Φιλοσοφίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου και δικαστής. Έγινε παγκόσμια γνωστός με το μυθιστόρημα του «Διαβάζοντας στη Χάννα» που έγινε μπεστ σέλερ σε όλο τον κόσμο, σημειώνοντας ιδιαίτερη επιτυχία στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και την Αμερική. Άλλα έργα του είναι: «Απόδοση δικαιοσύνης», «Ο γόρδιος φιόγκος», «Το ίχνη του χρήματος», «Ερωτικές αποδράσεις» κ.α.

Κώστας Τραχανάς

book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Οι σκόρπιες σελίδες από ένα μυθιστόρημα που αφηγείται το γυρισμό στην πατρίδα των γερμανών στρατιωτών από το Ρωσικό μέτωπο δίνουν αφορμή στον νεαρό αναγνώστη τους να συνθέσει τα κομμάτια της κατακερματισμένης ιστορίας του πατέρα που ποτέ δεν γνώρισε. Ο μύθος της Οδύσσειας, ένα αρχέτυπο του νόστου όλων των εποχών, μεταφέρεται στη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης, όπου το καλό και το κακό, το δίκαιο και το άδικο χαράζουν τις μοίρες των ανθρώπων.
Μετά το bestseller “Διαβάζοντας στη Χάννα”, το νέο αυτό μυθιστόρημα σηματοδοτεί και το “γυρισμό” του Σλινκ στο γνωστό του ύφος αλλά και στην έννοια της Ευρώπης ως κοιτίδας του πολιτισμού. Το ερωτικό νήμα διατρέχει την ιστορία δύο γενεών που βιώνουν η καθεμιά τα δικά της προβλήματα σε δύο χώρες που έπαιξαν και παίζουν σημαντικό ρόλο στον παγκόσμιο στίβο της πολιτικής και του πολιτισμού.
Η αναζήτηση του πατέρα από το γιο, η αναζήτηση της γυναίκας από τον άντρα και τελικά η αναζήτηση της γερμανικής ιστορίας που ο Σλινκ συνυφαίνει αριστοτεχνικά με την καθημερινότητα. Ο συγγραφέας αφηγείται μια νέα Οδύσσεια στον πολιτικά ταραγμένο 20ο αιώνα με τόσο θαρραλέα
απλότητα, που σε καθηλώνει…

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.