Ματιά

«Ο Τζερόνιμο μετακομίζει», Τζερόνιμο Στίλτον

Τα διδάγματα που μας προσφέρει ο λατρεμένος μας ποντικός μέσα από αυτή του την περιπέτεια είναι για άλλη μια φορά χρήσιμα και σημαντικά. Μας διδάσκει ότι όσο μεγάλη και να είναι μία κρίση, πάντα, μα πάντα, έχει την λύση της.

«Ο Τζερόνιμο μετακομίζει», Τζερόνιμο Στίλτον

Ο Τζερόνιμο μετακομίζει
Ο αγαπημένος μας Τζερόνιμο -διευθυντής της εφημερίδας “Ηχώ των τρωκτικών”- υποδέχτηκε άλλη μια ανατολή από τη ζεστασιά του κρεβατιού του. Τεντώθηκε, είδε τις ακτίνες του ήλιου να περνούν από το παραθύρι του και σηκώθηκε να απολαύσει ένα ζεστό τσάι στο αγαπημένο του φλιτζάνι.


Έξω έκανε κρύο, αλλά τι ζέστη που είχε το σπιτάκι μου! Έβαλα να παίζει η αγαπημένη μου μουσική και έφαγα πρωινό στην κουζίνα μου, τσιμπολογώντας τσουρεκάκια με ανθότυρο, γλυκάκια με λιωμένη μοτσαρέλα και χίλια άλλα είδη πεντανόστιμων τυριών που διατηρούνταν δροσερά στο ψυγείο μου.
Ύστερα έκανα ντους και έπλυνα τα δόντια μου στο μπάνιο μου. Τέλος, άνοιξα το συρτάρι μου και διάλεξα ρούχα για να φορέσω.

Όλα έδειχναν ότι η μέρα που απλωνόταν μπροστά του θα ήταν μια από κείνες τις ήρεμες, ήσυχες μέρες, που σου επιτρέπουν να χαλαρώσεις τους ρυθμούς της ζωής σου και να πάρεις μια αναζωογονητική ανάσα.

Καθώς ξεσκόνιζε το αγαπημένο του σπίτι, άνοιξε την τηλεόραση και στο δελτίο ειδήσεων άκουσε ότι η εφημερίδα του ήταν στα πρόθυρα της χρεωκοπίας! Άλλο και τούτο! Φυσικά η ηρεμία πήγε περίπατο. Δυστυχώς για εκείνον, τα κακά νέα επιβεβαίωσε και ο παππούς του και ιδρυτής της εφημερίδας, Τορκουάτο Ταπανωκάτο.


– Εγγονέ, σήμερα το πρωί μου τηλεφώνησε ο Λάκης Παραδάκης και μου είπε ότι τα μετρητά τελειώνουν και ότι οι λογαριασμοί της εφημερίδας είναι στο κόκκινο. υπάρχει έλλειμμα. Με λίγα λόγια μας περιμένουν δύσκολοι καιροί… ή μάλλον πολύ δύσκολοι… ή μάλλον πολύ πολύ δύσκολοι! Πρέπει να κάνουμε όλοι θυσίες και κυρίως ΕΣΥ!
– Οι λογαριασμοί είναι στο κόκκινο; Να κάνουμε θυσίες; Μα τι θυσίες; Και γιατί ειδικά εγώ; ρώτησα.
Ο παππούς συνέχισε:
– Εγγονέ, όταν τα πράγματα είναι δύσκολα, ένας αληθινός ποντικός ξέρει να κάνει θυσίες για το κοινό καλό…

Τι άραγε θα χρειαστεί να κάνει ο Τζερόνιμο; Θα καταφέρει να σώσει την εφημερίδα από το λουκέτο και να κρατήσουν τις δουλειές τους οι εργαζόμενοι σε αυτήν; Και επιπλέον ποιο ρόλο θα παίξει ο Τράπολα, ο ξάδερφός του, σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα βρίσκονται στις σελίδες του «Ο Τζερόνιμο μετακομίζει» του Τζερόνιμο Στίλτον που κυκλοφόρησε το 2014 από τις εκδόσεις Κέδρος και σας περιμένει με την εξαίσια εικονογράφησή του στα βιβλιοπωλεία.

Τα διδάγματα που μας προσφέρει ο λατρεμένος μας ποντικός μέσα από αυτή του την περιπέτεια είναι για άλλη μια φορά χρήσιμα και σημαντικά. Μας διδάσκει ότι όσο μεγάλη και να είναι μία κρίση, πάντα, μα πάντα, έχει την λύση της. Ο τρόπος για να την βρεις είναι να έχεις θετική σκέψη, εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, ελπίδα, αλλά πάνω από όλα, καλούς φίλους στους οποίους μπορείς να στηριχθείς.

Μη νομίζετε όμως ότι αυτό το βιβλίο, όπως και τα υπόλοιπα του Τζερόνιμο Στίλτον είναι μόνο ηθικά διδάγματα. Πρώτα από όλα είναι ευχάριστες στην ανάγνωση ιστορίες, που μας διασκεδάζουν με τα καμώματα και τις περιπέτειες μιας υπέροχης ποντικοκοινωνίας. Καλή ανάγνωση!

[grbk http://www.greekbooks.gr/stilton-jeronimo.person?filters=TotalSales&pageNo=1%5D

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Αγαπητά μου τρωκτικά, Εδώ στην Ποντικόνησο, όλα τα βιβλία μου έχουν γίνει μπεστ σέλερ. Πρόκειται για ξεκαρδιστικές περιπέτειες, πιο τρυφερές από τη φέτα, πιο νόστιμες από τη γραβιέρα και πιο αρωματικές από την παρμεζάνα… Είναι ιστορίες που θα σας μείνουν αξέχαστες, σας το εγγυώμαι εγώ, ο Τζερόνιμο Στίλτον.

Ο ΤΖΕΡΟΝΙΜΟ ΜΕΤΑΚΟΜΙΖΕΙ

«Πόσο αγαπώ το σπίτι μου! Γνωρίζω την κάθε γωνιά, το κάθε έπιπλο, την κάθε λεπτομέρεια. Ζω εδώ μέσα πάρα πολλά χρόνια και το νιώθω κομμάτι του εαυτού μου. Φανταστείτε πώς αισθάνθηκα όταν ο παππούς Τορκουάτο μου ανακοίνωσε ότι έπρεπε να το πουλήσω. Η εφημερίδα που διευθύνω, η “Ηχώ των Τρωκτικών”, αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες, και έπρεπε να βρούμε χρήματα…Έτσι, απελπισμένος και αδέκαρος, βρέθηκα να ψάχνω για καινούριο σπίτι…»

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα