«Ατρόμητοι Εξερευνητές», της Ανίτα Γκανέρι – «Intrepid Explorers», by Anita Ganeri

Η Εξωφρενική Βιβλιοθήκη είναι μια ιδιαιτέρως πετυχημένη σειρά εφηβικών αναγνωσμάτων που δικαίως έχουν αγαπηθεί και διαβαστεί από χιλιάδες ελληνόπουλα αλλά και τους γονείς τους, που επωφελούνται του γεγονότος ότι τόσο απολαυστικά βιβλία βρίσκονται διαθέσιμα […]

Γράφει: Matia Gr
«Ατρόμητοι Εξερευνητές», της Ανίτα Γκανέρι – «Intrepid Explorers», by Anita Ganeri
Tags

Ατρόμητοι ΕξερευνητέςΗ Εξωφρενική Βιβλιοθήκη είναι μια ιδιαιτέρως πετυχημένη σειρά εφηβικών αναγνωσμάτων που δικαίως έχουν αγαπηθεί και διαβαστεί από χιλιάδες ελληνόπουλα αλλά και τους γονείς τους, που επωφελούνται του γεγονότος ότι τόσο απολαυστικά βιβλία βρίσκονται διαθέσιμα στην βιβλιοθήκη που υπάρχει στο παιδικό δωμάτιο της οικογένειας! Οι εκδόσεις Ερευνητές, που ευθύνονται για αυτή την σειρά, κυκλοφόρησαν το 2004 ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μέλη της, που φέρει τον τίτλο «Ατρόμητοι Εξερευνητές» και έχει γράψει η γεννημένη στην Ινδία και μεγαλωμένη στην Βρετανία, Ανίτα Γκανέρι. Την μετάφραση του βιβλίου υπογράφει η Μαρίνα Τουλγαρίδου, ενώ την εικονογράφηση ο Mike Phillips.


Οι άνθρωποι, με κίνδυνο της ζωής τους, έκαναν εξερευνήσεις επί αιώνες σε απομακρυσμένα μέρη, όπου κανείς δεν είχε πατήσει ποτέ πριν. Κάποιοι τρελάθηκαν, κάποιοι έγιναν κακοί κι άλλοι πέθαναν από βαριές ασθένειες. Πολλοί έχασαν το δρόμο τους. Για πάντα. Γιατί, λοιπόν, εξερευνούσαν; Η αλήθεια είναι ότι πολλοί το έκαναν για τα λεφτά. Ήθελαν να ανοίξουν νέους δρόμους στο εμπόριο και να κάνουν καλή μπάζα. Άλλοι ήθελαν να κατακτήσουν νέες εκτάσεις γης, για να ζήσουν εκεί, ή για να διαδώσουν τις θρησκευτικές τους ιδέες. Ωστόσο, πολλοί ήταν άσχετοι με τη γεωγραφία και τις φυσικές επιστήμες. Ήθελαν απλώς να δουν τον κόσμο και να συμπληρώσουν τα κενά στους χάρτες.

Σε αυτούς τους πρωτοπόρους είναι αφιερωμένο το «Ατρόμητοι Εξερευνητές» της Ανίτα Γκανέρι. Στις σελίδες του έχουν σταθεί λίγο για να τους γνωρίσουμε κάποιοι από εκείνους στους οποίους οφείλεται η καθολική εξερεύνηση της επιφάνειας του πλανήτη μας. Θα τους γνωρίσουμε, θα μάθουμε για τις ανακαλύψεις τους και θα ζήσουμε μερικές από τις περιπέτειες τους, στις αχαρτογράφητες μέχρι τότε περιοχές της Γης.

Για παράδειγμα…

Πρώτος και καλύτερος ο Πυθέας, το πατριωτάκι μας. Έζησε τον 4ο αιώνα π.Χ. και γεννήθηκε στην Μασσαλία -μην σας κάνει εντύπωση, τότε ήταν ελληνική αποικία- από όπου ξεκίνησε το ταξίδι του με δύο ή τρία πλοία. Πέρασε τις Ηράκλειες Στήλες (το Γιβραλτάρ), ταξίδεψε βόρεια κάνοντας τον περίπλου της Βρετανίας και συνεχίζοντας κατόπιν μέχρι την μυθική Θούλη, που οι σημερινοί επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι η Ισλανδία.

Μερικούς αιώνες αργότερα, και πιο συγκεκριμένα τον 7ο αιώνα μ.Χ., ο Κινέζος Χουάν Τσανγκ πραγματοποίησε ένα εξερευνητικό ταξίδι σε περιοχές της Ινδίας, το οποίο κράτησε δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού του αυτού, διένυσε πάνω από 12.000 χιλιόμετρα, πραγματικό άθλο για εκείνη την εποχή.

Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά από το κάποιες σελίδες του βιβλίου να είναι αφιερωμένες στον Μάρκο Πόλο. Ιταλός στην καταγωγή, από την Βενετία, έζησε τον 13ο αιώνα μ.Χ. και ταξίδεψε ως την Κίνα ακολουθώντας κατά ένα μεγάλο τμήμα του τον περίφημο Δρόμο του Μεταξιού. Στην αυτοκρατορία της ανατολής έμεινε για δεκαεπτά έτη, φιλοξενούμενος του ιδίου του Κουμπλάι Χαν!

Προχωρώντας λίγο ακόμα στο χρόνο, φτάνουμε στα τέλη του 15ου αιώνα. Τότε, ο Χριστόφορος Κολόμβος (γεννήθηκε στην Γένοβα της Ιταλίας) άνοιξε πανιά από την Ισπανία προς την δύση, αναζητώντας ένα συντομότερο δρόμο για την Ινδία. Έτσι έφτασε στην αμερικανική ήπειρο και πιο συγκεκριμένα στις Μπαχάμες.

Ένα άλλο άξιο μέλος της συνομοταξίας των εξερευνητών είναι ο πορτογαλικής καταγωγής Φερδινάνδος Μαγελάνος. Η χάρη του έφτασε, στις αρχές του 16ου αιώνα, μέχρι τα Νησιά των Μπαχαρικών (Μαλούκες στην Ινδονησία) μέσω του περίπλου της Αφρικής. Λίγα χρόνια αργότερα, υπό την αιγίδα του Ισπανού βασιλιά αυτή την φορά, έπλευσε στην Νότια Αμερική, ανακάλυψε τα στενά που πήραν το όνομα του και από εκεί πέρασε στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Δύο αιώνες αργότερα, τον 18ο αιώνα μ.Χ., ο Βρετανός Τζέιμς Κουκ ηγήθηκε τριών εξερευνητικών αποστολών με σκοπό την ανεύρεση της Νοτίου Ηπείρου, της Ανταρκτικής. Δεν κατάφερε μεν να την βρει, αλλά ανακάλυψε πολλά άλλα μέρη, μεταξύ των οποίων και η Χαβάη, στην οποία και άφησε τα κόκκαλα του. Ποιος τον αδικεί;

… και αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους γενναίους άντρες αλλά και γυναίκες -η εξερεύνηση δεν είναι ανδρικό προνόμιο- που θα γνωρίσετε στις σελίδες του «Ατρόμητοι Εξερευνητές» της Ανίτα Γκανέρι. Ένα θαυμάσιο βιβλίο που διαβάζεται απνευστί και θυμίζει σκυταλοδρομία… ο ένας εξερευνητής δίνει την σκυτάλη στον επόμενο… η μία ιστορία διαδέχεται την άλλη… και όλα μαζί συμπληρώνουν το παζλ της ιστορίας των Ατρόμητων Εξερευνητών.

Ιδιαιτέρως μου άρεσαν οι διάφορες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις συναφείς με την γεωγραφία και τα εξερευνητικά ταξίδια που υπάρχουν στις σελίδες του βιβλίου. Αυτές οι γνώσεις καθώς φυσικά και οι αναφορές σε διάφορους τόπους του πλανήτη, μας δίνουν το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα… να ‘ναι καλά το internet που όλα αυτά πλέον βρίσκονται μερικά κλικ μακρυά μας.

Εμείς στην Ματιά ετοιμάσαμε ένα χώρο αφιερωμένο στα ταξίδια, είναι βλέπετε η μεγάλη μας αγάπη! Έτσι αν θέλετε να δείτε φωτογραφίες από κάποια μέρη που εμφανίζονται στις σελίδες του βιβλίου ακολουθήστε τους συνδέσμους των Ηπείρων… Ευρώπη, Ασία, Αφρική, Βόρεια Αμερική, Κεντρική Αμερική, Νότια Αμερική, Ωκεανία… η δείτε τον Παγκόσμιο Χάρτη με σημειωμένους τους τόπους που υπάρχουν φωτογραφίες… και καλό σας ταξίδι!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Η γεωγραφία με όλες τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες!
Μήπως έχετε βαρεθεί τους πολύπλοκους γεωγραφικούς χάρτες κι έχετε μπουχτίσει από τα περίεργα τοπωνύμια; Ξεχάστε τα βαρετά μαθήματα γεωγραφίας και ταξιδέψτε στις πιο ψηλές κορυφές, στα βάθη των ωκεανών, σε αχανείς ερήμους και σε πυκνές ζούγκλες, εκεί όπου σας οδηγούν οι Ατρόμητοι Εξερευνητές.
– Θα ανατριχιάσετε! Όταν μάθετε για τα ταξίδια του Πυθέα σε μια θάλασσα γεμάτη τεράστιες μέδουσες!
– Θα θαυμάσετε! Το Φερδινάνδο Μαγελάνο που πρώτος έκανε τον περίπλου της Γης!
– Θα ξεπαγιάσετε! Καθώς βλέπετε τον κάπτεν Σκοτ να φτάνει στο Νότιο Πόλο και ν’ ανακαλύπτει ότι τον πρόλαβαν!
Κι αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά τολμηρά για σας… μάθετε πώς κάποιοι εξερευνητές βρήκαν το δρόμο τους χωρίς χάρτη, γιατί κάποιοι άλλοι ταξίδευαν πάντα μεταμφιεσμένοι και διαβάστε τι πραγματικά συνέβη στις αποστολές τους, όπως τα έγραψαν στα κρυφά τους ημερολόγια.
Ποτέ η γεωγραφία δεν ήταν τόσο συναρπαστική!

Ν.Π.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα