Ματιά

«Άγιος άθεος», Γιάννης Παρασκευόπουλος

Στακάτο, κάποιες στιγμές συγκλονιστικό και καθ’ όλη την έκτασή του ενδιαφέρον.

«Άγιος άθεος», Γιάννης Παρασκευόπουλος

Δωρική αποτύπωση στο χαρτί μιας πέρα ως πέρα αληθινής ιστορίας είναι το “Άγιος άθεος“, του Γιάννη Παρασκευόπουλου, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Τετράγωνο τον Αύγουστο του 2010.

Υπόθεση βιβλίου

Είναι η εποχή όπου ο εμφύλιος έχει τελειώσει και έχει αφήσει πίσω του μια Ελλάδα γεμάτη ερείπια. Λες και δεν της έφτασαν οι ξένοι, όσα της έκαναν· ήρθαν κι οι δικοί της από πάνω να την αποτελειώσουν. Όλα ερείπια λοιπόν. Κτήρια, άνθρωποι, οικογένειες, μα το χειρότερο απ’ όλα ήταν οι ψυχές.

Μια τέτοια ταλαιπωρημένη ψυχή είναι και ο Μήτσος από το Θεριανό· ένα μικρό χωριό λίγο έξω από την Πάτρα. Στα είκοσι πέντε του χρόνια έχει να φροντίσει δύο παιδιά, την γυναίκα του που εγκυμονεί, μια μάνα και μια ανήλικη αδερφή.

Στο χωριό προοπτική εργασίας δεν υπάρχει μιας και τον έχουν σταμπάρει ως αριστερό, κι ας συμπεριλάμβανε η αριστερή του δράση μοναχά το κουβάλημα ενός τσουβαλιού στο βουνό και το κρύψιμο μιας γριάς γυναίκας.

Είδε κι απόειδε τελικά ο Μήτσος και πήρε την απόφαση να φύγει για την Αθήνα. Συμφώνησαν με την γυναίκα του να πάει πρώτα εκείνος, να φροντίσει για κατάλυμα, και κατόπιν να ανέβει και η υπόλοιπη οικογένεια. Κι έτσι όντως έγινε.

Από το χωριό έφυγε με μια αλλαξιά ρούχα και ολόκληρη την περιουσία που του είχε κληρονομήσει ο μακαρίτης ο πατέρας του· ήτοι ένα γκασμά κι ένα φτυάρι!


Κάπου είχα ακούσει για την Παλιά Κοκκινιά. Ε, είπα, δικοί μας άνθρωποι εκεί, κάποιος θα με υποστηρίξει, κάτι θα γίνει. Κι όταν λέω “δικοί μας άνθρωποι”, δεν εννοώ πως είχα κάποιους γνωστούς, όχι. Μιλώ για βασανισμένους, φτωχούς, πονεμένους ανθρώπους. Ήξερα για τους αγώνες τους. Ήξερα για τη Μάντρα, το παλιό ταπητουργείο. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, τόσα παλικάρια μαζώχτηκαν εκεί στο Μπλόκο· άλλα άφησαν την τελευταία τους πνοή για την πατρίδα και την λευτεριά, κι άλλα οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα της Γερμανίας, και κανείς δεν τα ξανάδε. Φτωχοί λοιπόν, κατατρεγμένοι. Είπα πως εκεί που ταίριαζε να πάω. Και να ξέρεις, ο φτωχός απ’ τον φτωχό βρίσκει κατανόηση, παρηγοριά, αλλά και ελεημοσύνη.

Και όντως εκεί βρήκε τόσο εκείνος όσο και η οικογένειά του και κατανόηση και παρηγοριά και ελεημοσύνη. Τα χρόνια όμως ήταν πολύ -πάρα πολύ- δύσκολα. Κι όταν αρρώστησε κάποια στιγμή ο μικρός του γιος, ο Μήτσος πίστεψε -ίσως για πρώτη φορά στη ζωή του- ότι δεν θα τα καταφέρει.

Αυτή του η πεποίθηση θα γινόταν κατά πάσα πιθανότητα πραγματικότητα εάν… εάν δεν είχε εμφανιστεί κάποιο βράδυ στην πόρτα από το καμαράκι που έμεναν, ο Στέλιος. Ο Στέλιος για τον οποίον ακούγονταν διάφορα, ο Στέλιος που είχε συχνά πάρε δώσε με την χωροφυλακή, ο Στέλιος που του στάθηκε πιότερο κι από αδερφός!


Για να αγοράσετε το «Άγιος άθεος», του Γιάννη Παρασκευόπουλου, κάντε κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Φωτίζοντας ένα συγκεκριμένο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας στην εποχή μετά τον εμφύλιο, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος μας δίνει ένα γερό σκούντημα.

Χωρίς να χρησιμοποιεί φιοριτούρες, με λιτό τρόπο, μας μεταφέρει μια αληθινή ιστορία που έχει να μας διδάξει πολλά.

Να μας δείξει από που ερχόμαστε, να μας θυμίσει την αξία της αλληλεγγύης, της φιλίας και της αγάπης, και γιατί όχι; να μας βοηθήσει να επαναπροσδιορίσουμε τον εαυτό μας απέναντι σε διάφορα πράγματα, καταστάσεις, πρέπει και θέλω.

Στακάτο, κάποιες στιγμές συγκλονιστικό και καθ’ όλη την έκτασή του ενδιαφέρον το «Άγιος άθεος» αξίζει να καταλάβει μια θέση σε κάθε βιβλιοθήκη.

Όταν με το καλό -εύχομαι να γίνει σύντομα- το διαβάσετε, είμαι σίγουρος ότι θα καταλάβει και μια θέση στην καρδιά σας! Καλή ανάγνωση!

Οπισθόφυλλο:

«Μη λογαριάζεις ποτέ χωρίς τον ξενοδόχο. Γιατί η ζωή είναι ένα μεγάλο ξενοδοχείο που το πληρώνουμε ακριβά. Κι ο ξενοδόχος είναι ο Θεός. Κουμάντο κάνει αυτός και δε σου επιτρέπει να του πεις κουβέντα. Εκείνο το βράδυ είχα λογαριάσει κι εγώ χωρίς τον ξενοδόχο. Κι ας πίστευα ότι η νύχτα ήταν δικιά μου…»

Τι συμβαίνει σ’ έναν απένταρο εργάτη όταν μπαίνει στην ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ;

Γιατί κρύβεται απ’ τα ΠΕΡΙΠΟΛΑ της χωροφυλακής;

Τι δουλειά έχει στη ΜΑΝΤΡΑ της Παλιάς Κοκκινιάς;

Για ποιο λόγο τον γυρεύει ένας γείτονας ΞΕΦΤΕΡΗΣ;

Ποιο ΜΥΣΤΗΡΙΟ κουβαλά στα εσώψυχά του;

Πόσες ζωές στοιχίζει ο ΑΛΛΗΛΟΣΠΑΡΑΓΜΟΣ του μετεμφυλίου;

Πώς πολεμά ο αντιστασιακός για τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ;

Μονάχα όσοι πιστεύουν στα ΘΑΥΜΑΤΑ γίνονται και μάρτυρές τους;

Πόσο απέχει η ΒΛΑΣΤΗΜΙΑ από την προσευχή;

Κάθε ΑΓΙΟΣ είναι ένας άνθρωπος, σαν όλους μας;

Τι είδους απαντήσεις στη σύγχρονη ζωή δίνει μια ιστορημένη ΑΛΗΘΕΙΑ;

Με αυτό το βιβλίο, ο συγγραφέας εκπληρώνει την υπόσχεσή του σε έναν άνθρωπο που ήταν στ’ αλήθεια ένας «άγιος άθεος». Κάθε άλλη ομοιότητα με πρόσωπα και γεγονότα της ιστορίας δεν είναι καθόλου συμπτωματική…


Για να αγοράσετε το «Άγιος άθεος», του Γιάννη Παρασκευόπουλου, κάντε κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Άγιος άθεος

Συγγραφέας

Γιάννης Παρασκευόπουλος

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Τετράγωνο

Ημερομηνία έκδοσης

Αύγουστος 2010

Αριθμός σελίδων

198

ISBN

978-960-99324-3-1

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα