«Δε σε είδα, δε σε ξέρω», Ελένη Δαφνίδη

Εξαιρετικό καθ’ όλα το «Δε σε είδα, δε σε ξέρω», είναι μια από τις καλύτερες επιλογές που θα βρείτε αυτόν τον καιρό, σε όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας.

Γράφει: Matia Gr
«Δε σε είδα, δε σε ξέρω», Ελένη Δαφνίδη
Tags

Η Ιωάννα παρακολουθούσε το επίμαχο κτίριο επί έναν χρόνο. Πιο ανυπόμονα κι από παιδάκι που λαχταρά το βάζο με τις
καραμέλες. Πιο πεισματικά κι από ζηλιάρα γυναίκα που κατασκοπεύει τον άπιστο σύντροφό της με την ερωμένη. Πιο επίμονα κι από πληρωμένο δολοφόνο που αναζητά το μελλοντικό θύμα του. Πιο προσεκτικά κι από συλλέκτη γραμματοσήμων που παρατηρεί το νέο του απόκτημα.
Η δουλειά θα μπορούσε να γίνει μόνο Κυριακή, που τα γραφεία ήταν κλειστά και θα είχε όλο τον χρόνο στη διάθεσή της να φέρει εις πέρας την αποστολή που είχε κατά νου.

Ποια αποστολή έχει κατά νου η τριαντάχρονη Ιωάννα; Σίγουρο είναι ότι στο κτίριο που παρακολουθεί, στεγάζεται το γραφείο μιας επιτυχημένης ψυχολόγου, της Μόλι. Ναι, εκείνης της Μόλι-τέρας που της είχε κάνει το βίο αβίωτο, στα εφηβικά τους χρόνια. Της απεχθούς και δαιμόνιας συμμαθήτριάς της, που χάρη στις προσβολές και τα πειράγματά της, η Ιωάννα αισθανόταν το σχολικό περιβάλλον λιγάκι πιο άσχημο από την Κόλαση.

Και έτσι ερχόμαστε στην αποστολή της… Επειδή η Ιωάννα έχει κουραστεί να περιμένει τη Θεία Δίκη να αναλάβει δράση -έχουν περάσει και δώδεκα χρόνια από τότε- σκέφτηκε να πάρει στα χέρια της την κατάσταση και να φροντίσει προσωπικά για την αρμόζουσα τιμωρία της Μόλι. Την αναγκαιότητα αυτή επιτείνει -κατά την γνώμη της Ιωάννας πάντοτε- η μέχρι τούδε πορεία των δύο γυναικών.

Μπορεί αμφότερες να σπούδασαν ψυχολογία, όμως στη συνέχεια η ζωή χαμογέλασε στη μια και κράτησε μούτρα στην άλλη. Η Μόλι είναι διάσημη, με δική της εκπομπή στην τηλεόραση και παχυλές αμοιβές, ενώ η Ιωάννα εργάζεται ως σύμβουλος σε ένα λύκειο, εξασφαλίζοντας έτσι ένα πενιχρό μισθό και μια αναλόγου στάθμης καθημερινότητα.

Πρώτο στάδιο της αποστολής «Μόλι θα πληρώσεις για όλα τα κρίματά σου», είναι η εισβολή στο γραφείο του “στόχου”. Ντυμένη με την στολή ενός συνεργείου απεντόμωσης, εισέβαλε όντως στο επίμαχο χώρο και αφαίρεσε τρεις φακέλους από το αρχείο των ασθενών-πελατών της Μόλι. Ο πρώτος ανήκει στην ιδιοκτήτρια του τηλεοπτικού σταθμού που προβάλει την εκπομπή της ακατονόμαστης. Ο δεύτερος είναι ενός πολιτικού και ο τρίτος ενός γνωστού ανά το πανελλήνιο αθλητή.

Ο φάκελος Νο1 πηγαίνει στα χέρια ενός δημοσιογραφίσκου που έχει ένα σκανδαλοθηρικό site με υψηλή επισκεψιμότητα. Η δημοσιοποίηση των στοιχείων του φακέλου έχει άμεσα αποτελέσματα… καταρχήν στην ιδιοκτήτρια του τηλεοπτικού σταθμού (αυτή ανήκει στις παράπλευρες απώλειες του πολέμου) και κατόπιν στη μισητή Μόλι, η οποία αφού θεωρήθηκε υπεύθυνη της διαρροής των εμπιστευτικών πληροφοριών, αρχίζει να βλέπει το απαστράπτον οικοδόμημα της ζωής της να καταρρέει σαν χάρτινος πύργος.

Η εκδίκηση -λένε, εγώ δεν ξέρω από τέτοια πράγματα- είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. Οκ, κρύο τρώγεται μιας και χρειάζεται χρόνο τόσο για το σχεδιασμό όσο και για την εκτέλεση. Τι γεύση έχει όμως αυτό το πιάτο; Σε αυτόν που το τρώει προσφέρει ικανοποίηση και πλήρωση του κενού που έχει δημιουργήσει το μίσος;

Ειδική τόσο λόγω επαγγέλματος αλλά περισσότερο λόγω προσωπικής εμπειρίας, είναι η Ιωάννα. Που θα την βρείτε; Στο μυθιστόρημα της Ελένης Δαφνίδη, με τίτλο «Δε σε είδα, δε σε ξέρω». Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός, τον Ιούνιο του 2016, και σας περιμένει για να σας διαφωτίσει γύρω από το θέμα εκδίκηση, κι όχι μόνο!

Η αναμφίβολα ταλαντούχα συγγραφέας του, έχει πλάσει -και μεταφέρει με μεγάλη επιτυχία στο χαρτί- μια πολύπλευρη ιστορία που βρίθει από εκπλήξεις και ανατροπές. Οι ήρωές της κινούνται σε ένα γρήγορο χορό αναζητώντας ο καθένας για τον εαυτό του πράγματα που θέλει απεγνωσμένα, είτε έχει αγωνιστεί για να τα κατακτήσει είτε όχι. Αιτίες, αποτελέσματα και άλλοθι στριφογυρνούν δίπλα τους δημιουργώντας έντονα συναισθήματα τόσο σε εκείνους όσο και σε εμάς τους αναγνώστες-θεατές.

Δράμα ή κωμωδία; Και τα δύο. Και θα γελάσετε και θα συγκινηθείτε. Έτσι άλλωστε δεν είναι η ζωή όλων μας; Εντάξει, οι ήρωες της Ελένης Δαφνίδη είναι ολίγον εκτός του μέσου όρου, αλλά ευτυχώς ή δυστυχώς όλοι κρύβουμε μέσα μας λίγη Μόλι και λίγη Ιωάννα. Εξαιρετικό καθ’ όλα το «Δε σε είδα, δε σε ξέρω», είναι μια από τις καλύτερες επιλογές που θα βρείτε αυτόν τον καιρό, σε όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας. Σπεύσατε!

[grbk http://www.greekbooks.gr/dafnidi-eleni.person%5D

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τον διάβολο που κρυβόταν πίσω από εκείνη την αγγελική παρουσία. Τους είχε ξεγελάσει όλους. Όλους, εκτός από μένα.

Ήταν η διάσημη Μόλι. Μια σπουδαία, βραβευμένη επιστήμονας. Μια λαμπρή ψυχολόγος. Με εκπομπή στην τηλεόραση, με αφιερώματα σε περιοδικά, με ονειρεμένη ζωή, με όλο τον κόσμο στα πόδια της. Εκείνη ήταν κάτι.

Ήμουν η Ιωάννα. Μια απλή, συνηθισμένη Ιωάννα. Ένα τίποτα. Ήμουν το τίποτα που ήθελε να καταστρέψει το κάτι.

Ήθελα να την εκδικηθώ, όποιο κι αν ήταν το κόστος. Να την ισοπεδώσω. Να την εξαφανίσω από τον χάρτη. Να την δω να πληρώνει ακριβά γι’ αυτό που μου είχε κάνει στο παρελθόν και ύστερα να απομακρυνθώ διά της οδού «δε σε είδα, δε σε ξέρω». Και για μια μικρή, μαγική στιγμή τα κατάφερα. Διότι την ακριβώς επόμενη στιγμή…

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα