Ματιά

«Δαιμονισμένος άγγελος», Ουίλιαμ Γιόρτσμπεργκ – «Falling angel», William Hjortsberg

Νέα Υόρκη, 1959 … Το κτήριο μου είχε κτιστεί στα τέλη του προηγούμενου αιώνα. Ήταν ένα τετραώροφο πλινθόκτιστο οικοδόμημα το οποίο συγκρατούσε ο καπνός και οι κουτσουλιές από τα περιστέρια. Υπήρχε ένα πασχαλινό γείσο […]

«Δαιμονισμένος άγγελος», Ουίλιαμ Γιόρτσμπεργκ – «Falling angel», William Hjortsberg

Δαιμονισμένος άγγελος
Νέα Υόρκη, 1959


Το κτήριο μου είχε κτιστεί στα τέλη του προηγούμενου αιώνα. Ήταν ένα τετραώροφο πλινθόκτιστο οικοδόμημα το οποίο συγκρατούσε ο καπνός και οι κουτσουλιές από τα περιστέρια. Υπήρχε ένα πασχαλινό γείσο από πίνακες τοιχοκόλλησης διαφημίσεων στην οροφή, οι οποίοι διαφήμιζαν πτήσεις προς το Μαϊάμι και διάφορες μάρκες μπίρας. Υπήρχε ένα μαγαζί με πούρα στη γωνιά, μια λέσχη για πόκερ, δύο πάγκοι για χοτ-ντογκ και το θέατρο Ριάλτο στα μισά του τετραγώνου. Η είσοδος ήταν στριμωγμένη μεταξύ ενός πορνοβιβλιοπωλείου κι ενός μαγαζιού με είδη τρικ, με τις βιτρίνες φορτωμένες με πορδομπαλόνια και γύψινες κουράδες σκύλου.
Το γραφείο μου βρισκόταν στο δεύτερο όροφο, στη σειρά με την Ηλεκτρόλυση της Όλγας, τις Εισαγωγές Κολλυρίων και τον Άιρα Κίπνις, ορκωτό λογιστή.

Αυτό είναι το γραφείο του πρώην αστυνομικού και νυν ιδιωτικού ντετέκτιβ Χάρι Έιντζελ. Η ιστορία μας -το αστυνομικό μυθιστόρημα «Δαιμονισμένος άγγελος», του Ουίλιαμ Γιόρτσμπεργκ- ξεκινά με την ανάθεση από τον μυστηριώδη κύριο Σάιφερ στον Έιντζελ μιας υπόθεσης που με την πρώτη ανάγνωση φαντάζει απλή έως ρουτινιάρικη. Κάποιος προ δεκαπενταετίας διάσημος τραγουδιστής είναι συνδεδεμένος με ένα συμβόλαιο με τον Σάιφερ.

Ο κατά κόσμο Τζόνι Φέιβοριτ, στο απόγειο της καριέρας του, φεύγει εν μέσω 2ου Παγκοσμίου Πολέμου για την Αφρική ως στρατιώτης των Ειδικών Υπηρεσιών Ψυχαγωγίας. Εκεί κατά την διάρκεια μιας παράστασης, λαμβάνει χώρα ένας σφοδρός βομβαρδισμός από την Λουφτβάφε και ο Φέιβοριτ επιστρέφει στις ΗΠΑ πάσχοντας από στρες μάχης, το οποίο τον έχει καταντήσει ζωντανό νεκρό.

Όλο αυτό το διάστημα οι δικηγόροι του Σάιφερ λαμβάνουν ενημέρωση για το στάσιμο της υγείας του πρώην τραγουδιστή αλλά και για το γεγονός ότι εξακολουθεί να βρίσκεται εν ζωή. Αυτά μέχρι πρόσφατα, γιατί όταν αυτοπροσώπως ο Σάιφερ πήγε να επισκεφτεί τον Φέιβοριτ στο ιδιωτικό θεραπευτήριο, του αρνήθηκαν τόσο την συνάντηση όσο και κάθε άλλη πληροφόρηση.

Δουλειά του Χάρι Έιντζελ είναι πλέον να βρει τα ίχνη του τραγουδιστή, και να εξακριβώσει αν είναι εν ζωή και αν ναι, σε ποια κατάσταση βρίσκεται η υγεία του. Ο ντετέκτιβ ξεκινά την έρευνα του αλλά όσο προχωρά σε αυτήν τόσο διαπιστώνει ότι η υπόθεση που του ανατέθηκε δεν είναι και τόσο απλή όσο φάνταζε στην αρχή. Το παιχνίδι αναζήτησης του θησαυρού -Τζόνι Φέιβοριτ- γίνεται σε κάθε βήμα και πιο επικίνδυνο. Άνθρωποι που γνώριζαν τον Φέιβοριτ και δίνουν πληροφορίες στον Έιντζελ δολοφονούνται, ενώ οι τελετές βουντού φαίνεται ότι ήταν το λιγότερο παράξενο και θανάσιμο που υπήρχε στον κύκλο του εξαφανισμένου καλλιτέχνη. Όταν δε η αναζήτηση του στόχου, φέρνει στον δρόμο της τον ίδιο τον εντολέα, η έρευνα αρχίζει να κινείται προς ΠΑΣΑ κατεύθυνση, με ολέθρια αποτελέσματα!

Το «Δαιμονισμένος άγγελος» έφτασε στα ράφια των βιβλιοπωλείων της χώρας μας το 2013 -35 ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία στις ΗΠΑ, το 1978- από τις εκδόσεις Πλατύπους σε μετάφραση της Καλλιόπης Αναστασοπούλου. Κατά την γνώμη μου, και απ’ ότι δείχνουν τα στοιχεία κατά την γνώμη εκατομμυρίων αναγνωστών στον κόσμο, είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αστυνομικά μυθιστορήματα που κυκλοφορούν. Η πλοκή του είναι εξαιρετική και οι χαρακτήρες ολοζώντανοι. Οι δε περιγραφές του τόπου, της Νέας Υόρκης των μέσων του 20ου αιώνα; Ένα θα σας πω… εάν υπήρχε τότε το Google Maps με την δυνατότητα Street View και είχε δεδομένα από εκείνη την εποχή, δεν θα μπορούσε να σας μεταφέρει το μεγάλο Μήλο του τότε λεπτομερέστερα από τον Ουίλιαμ Γιόρτσμπεργκ! Είναι σαν να βρίσκεσαι εκεί!

To «Δαιμονισμένος άγγελος» αποτέλεσε την βάση για το σενάριο της ταινίας «Angel heart» που εμφανίστηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1987 με πρωταγωνιστές τους Mickey Rourke, Robert De Niro και Lisa Bonet. Το σενάριο και η σκηνοθεσία υπογράφονται από τον Alan Parker. Αν έχετε δει την ταινία, ακόμα και αν δεν σας άρεσε, σας προτείνω να διαβάσετε το βιβλίο. Αν όχι, διαβάστε το βιβλίο και μετά, για εγκυκλοπαιδικούς λόγους, δείτε την ταινία. Είναι ένα εξαιρετικό δείγμα του πως ένα πολύ καλό μυθιστόρημα μπορεί να αδικηθεί εντελώς από μια ταινία!

Επιστρέφοντας στα δικά μας, το βιβλίο είναι πάρα πολύ καλό, θα το απολαύσετε, θα το διασκεδάσετε, θα ζήσετε στιγμές έντονης αγωνίας και ειδικά εσείς οι λάτρεις της αστυνομικής λογοτεχνίας θα το λατρέψετε! Άντε, καλή ανάγνωση και… προσοχή, αν δείτε κανένα πόδι κόκκορα τυλιγμένο με κορδέλα, σταματήστε να φλυαρείτε… ΑΜΕΣΩΣ! .-)

Από το αυτί του βιβλίου μεταφέρουμε:

Ένα σαγηνευτικό μυθιστόρημα με έγκλημα, μυστήριο και αποκρυφισμό, ο Δαιμονισμένος Άγγελος τοποθετεί έναν σκληροτράχηλο ντετέκτιβ της Νέας Υόρκης απέναντι στον πιο τρομακτικό αντίπαλο. Για τον Χάρι Έιντζελ, μια συνηθισμένη υπόθεση εξαφάνισης σύντομα εξελίσσεται σε δαιμονικό εφιάλτη βουντού και μαύρης μαγείας, με ιλιγγιώδη κίνδυνο και βίαιους θανάτους – ένας κόσμος στον οποίο η σκιά που κυνηγάει φαίνεται να είναι η δική του.

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα