«Η ομορφιά και το ουράνιο φυτό», Αντώνης Πλατανιάς

Αυτό το μυθιστόρημα είναι η προσπάθεια ιχνηλάτησης ενός ολόκληρου κόσμου…

Γράφει: Matia Gr
«Η ομορφιά και το ουράνιο φυτό», Αντώνης Πλατανιάς

Η ομορφιά και το ουράνιο φυτό
Εκδόσεις Λιβάνη, 2016
Σελ. 638

Αυτό το μυθιστόρημα είναι η προσπάθεια ιχνηλάτησης ενός ολόκληρου κόσμου. Όπως ακριβώς φαντάστηκε ο συγγραφέας ότι τον έζησε ένας άνθρωπος από το 528 έως το 447π.Χ. Δεν αποτελεί βιογραφία, τα δε ιστορικά του στοιχεία είναι βασισμένα σε πηγές και αναφορές κυρίως από τον αρχαίο κόσμο.


[grbk http://www.greekbooks.gr/platanias-antonis.person%5D
Ρόδος
Ρόδος, ΔωδεκάνησαΡόδος, Δωδεκάνησα

Ο δελφικός τρίπους του μυθιστορήματος αποτελείται από τα εξής μέρη:
Την πλατωνική βιογραφική διεκδίκηση.
Τη διαλογική συμπύκνωση των Έργων.
Τη μυθιστορηματική πτήση.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί καρπό μακρόχρονης εργασίας και αναζήτησης. Υλικό του υπήρξαν, εκτός από τα βιβλία, και σημαντικά διδακτορικά, διπλωματικές εργασίες και άρθρα γραμμένα πάντα από ανθρώπους που επιμένουν με ερωτικό ρυθμό στην πλατωνική παράδοση.

Ο Αριστοκλής, ο γιος της Περικτιόνης, που αργότερα τον ονόμασαν Πλάτωνα, φτάνοντας στην άκρη της ζωής του αφηγείται τη συναρπαστική περιπλάνησή του. Αναζητώντας «με ποιο τρόπο αξίζει να ζει κανείς», διηγείται τα παιγνίδια και τους έρωτες δίπλα στους θεούς, στις όχθες και στα νερά του Ιλισού.

Το δαχτυλίδι του Γύγη, ο μύθος της Ηρός, το όνειρο του Σπηλαίου είναι λίγα από τα κλαδιά της αφήγησης αυτού του ουράνιου και ελεύθερου φυτού, της ανθρώπινης ψυχής, που μας δίνει αέναα τη ζωτική του πνοή. Βαδίζοντας προς το πέρασμα, όχι για να πέσει μέσα του και να φανιστεί, αλλά για να φτάσει στο θαυμάσιο ξέφωτο που βρίσκεται η αληθινή ζωή. Μέσα στο Απολλώνιο Φως.

Ο Αντώνης Πλατανιάς γεννήθηκε και μεγάλωσε γύρω από την πλατεία Διάκου στη Λαμία. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Πολιτικές Επιστήμες. Φιλοσοφία και Επικοινωνία στη Γαλλία. Στους δρόμους και τις βιβλιοθήκες του κόσμου τα υπόλοιπα. Όπως βεβαίως και στα βλέμματα των αγαπημένων. Ελπίζει διά βίου ότι «δεν άνθησαν ματαίως τόσα θαύματα». Πιστεύει ακλόνητα ότι ανθίζουν εσαεί. Το 1995 δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα «Το Άρωμα του Φοίνικα».

Κώστας Τραχανάς


[grbk http://www.greekbooks.gr/platanias-antonis.person%5D
Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα