Ματιά

«Η πόλη των Χιλίων Ανέμων», Σαν Σα

Μια ανθρώπινη ιστορία αγάπης, ένας στοχασμός για την απώλεια, την απιστία, τον πόθο και την πίστη.

«Η πόλη των Χιλίων Ανέμων», Σαν Σα

Η πόλη των Χιλίων Ανέμων
Εκδόσεις Κριτική
Σελ. 356

Στην πλατεία των Χιλίων Ανέμων η πάχνη έχει σκεπάσει τους παίχτες, που μοιάζουν με χιονανθρώπους. Άσπρος αχνός βγαίνει από τη μύτη και το στόμα τους. Δεν ξέρουμε πότε μεταμορφώθηκε το μέρος αυτό σε τόπο συνάντησης για τους παίχτες του γκο (παιχνίδι για δυο παίχτες, το δημοφιλέστερο επιτραπέζιο παιχνίδι στην Κίνα και Ιαπωνία. Παίζεται με 181 μαύρα και 180 λευκά γκο-ίσι, επίπεδα στρογγυλά πιόνια, πάνω σε έναν τετράγωνο ξύλινο άβακα, χωρισμένο σε τετράγωνα με 19 κάθετες και 19 οριζόντιες γραμμές, που σχηματίζουν 361 διασταυρώσεις). Οι σκακιέρες, χαραγμένες πάνω σε γρανιτένια τραπέζια, μετά από χιλιάδες παρτίδες έχουν γίνει πρόσωπα, σκέψεις, προσευχές. Το καταπληκτικό αυτό παιχνίδι εφευρέθηκε στην Κίνα εδώ και 4.000 χρόνια.

Βρισκόμαστε το 1931, σε μια πόλη, με το όνομα Χίλιοι Άνεμοι, της Μαντζουρίας. Την Μαντζουρία την έχει καταλάβει ο ιαπωνικός στρατός. Ένα ιαπωνικό απόσπασμα έχει διαταγή να φροντίζει την ασφάλεια της μικρής αυτής πόλης.

Ο αντίπαλος στο γκο, στην πλατεία των Χιλίων Ανέμων, μιας δεκαεξάχρονης μαθήτριας, είναι ένας ξένος φερμένος κατευθείαν από το σταθμό. Ο άντρας μετράει και ξαναμετράει τα πιόνια του. Έχει χάσει με δεκαοκτώ πόντους. Η μαθήτρια είναι μόνη, με τους στρατιώτες της, ο εγωισμός της χορτάτος. Σήμερα γιορτάζει την εκατοστή νίκη της.

Η μαθήτρια είχε ερωτικές σχέσεις με τον Μιν. Ο καλός φίλος του Μιν, ο Ζινγκ είναι και αυτός ερωτευμένος με τη μικρή μαθήτρια. Ο Μιν είναι επαναστάτης και μαζί με την φίλη του Τανγκ, θέλουν να διώξουν τους Ιάπωνες κατακτητές. Το όνειρό τους είναι, αφού διώξουν τους Ιάπωνες, να κτίσουν μια νέα κοινωνία όπου όλοι οι άνθρωποι θα είναι ίσοι. Η Τανγκ έσπρωξε τον Μιν να πάρουν τα όπλα και να μπουν στην Ένωση Αντιστασιακών. Ο Μιν θέλει να παντρευτεί το δεκαεξάχρονο κορίτσι, αυτό όμως δεν θέλει. Οι δυο άντρες, οι δυο φίλοι, ο Μιν και Ζινγκ βρέθηκαν αντιμέτωποι για την ίδια γυναίκα.

Ένας Ιάπωνας υπολοχαγός που μιλά την γλώσσα των μανδαρίνων, έχει δεθεί με την πόρνη Ορχιδέα. Μια παράξενη ιστορία αγάπης, με μια πόρνη. Αυτός ο Ιάπωνας υπολοχαγός μεταμφιέζεται με πολιτικά και αυτός είναι ο ξένος παίζει το γκο με την δεκαεξάχρονη μαθήτρια στην πλατεία των Χιλίων Ανέμων. Έχει λάβει διαταγή από τον λοχαγό Νακαμούρα, να παρακολουθεί τους Κινέζους εκεί που παίζουν γκο στην πλατεία, μήπως συνωμοτούν εναντίον των Ιαπώνων. Παίζοντας γκο είναι υποχρεωμένος να μπει στο πετσί ενός Κινέζου και να τον καταλάβει. Ο Άγνωστος παίζει απίστευτα αργά το επιτραπέζιο παιχνίδι. Η πορεία της σκέψης του εκπλήσσει το κορίτσι. Διακόπτουν πολλές φορές την παρτίδα και δίνουν ραντεβού την επόμενη φορά να συνεχίσουν το παιχνίδι.

Με στολή ή με πολιτικά ο Ιάπωνας νιώθει ότι είναι δύο διαφορετικοί άνθρωποι. Ο πρώτος εξουσιάζει την πόλη με την έπαρση του νικητή, ο δεύτερος αφήνεται να νικηθεί από την ομορφιά της Κινέζας μαθήτριας, που παίζουν μαζί γκο. Ερωτεύεται την αντίπαλό του στο γκο αν και αγνοεί το όνομα, την ηλικία, την καθημερινή της ρουτίνα. Δεν γνωρίζει ότι η Κινέζα μαθήτρια κουβαλάει μέσα της τον απόγονο του Μιν…

Πώς όμως ένας Ιάπωνας και μια Κινέζα θα μπορούσαν ποτέ να αγαπηθούν; Δεν έχουν τίποτα κοινό. Αυτή όμως ήταν το αντικείμενο του πόθου του. Τα δαιδαλώδη μονοπάτια της μοίρας οδήγησαν αυτόν τον Ιάπωνα στην πλατεία των Χιλίων Ανέμων, όπου τον περίμενε αυτή η κοπέλα να παίξουν γκο. Παρά την διαφορά της ηλικίας και καταγωγής, μοιράζονται μια κοινή μοίρα: τον απέραντο πόνο ενός ανέφικτου έρωτα. Ο πόλεμος σύντομα θα ξεσπάσει. Αύριο μπορεί να φύγει για το μέτωπο και θα την εγκαταλείψει. Ένας στρατιώτης αξίζει μόνο τον θάνατο, όχι τον έρωτα.

Ο Άγνωστος στρατιώτης δεν έχει ξαναπαίξει ποτέ γκο με γυναίκα. Όπως επίσης δεν έχει ξαναβρεθεί τόσο κοντά σε γυναίκα, εκτός με τη μητέρα του, την αδελφή του, με γκέισα ή με πόρνη. Έστω και με τη σκακιέρα αναμεσά τους, το άρωμά της, άρωμα νεαρού κοριτσιού, τον κάνει να αισθάνεται άβολα. Το γκο αντικατοπτρίζει την ψυχή του παίκτη. Η ψυχή του Άγνωστου είναι σχολαστική και ψυχρή. Στο γκο, μονάχα η αισθητική τελειότητα οδηγεί στη νίκη. Η ζωή τελικά δεν είναι τίποτε άλλο από μια παρτίδα γκο!!

Άραγε η πόλη των Χιλίων Ανέμων υπήρξε πράγματι; Και η παίχτρια του γκο, ήταν η ηρωίδα μιας έκστασης; Πώς να της ανοίξει την καρδιά του χωρίς να προδώσει την πατρίδα του; Πώς να της πει ότι τους χωρίζει ένας καθρέφτης, ότι γυρίζουνε σε έναν κύκλο μέσα σε δύο κόσμους εχθρικούς; Τον ρωτάει ποιος είναι; Μήπως ανακάλυψε το μυστικό του; Μήπως δεν είναι ικανός να είναι ο εαυτός του; Μήπως είναι παρά μια αλληλουχία από μάσκες; Γιατί ποτέ του, σε τόσες παρτίδες γκο, δεν μπόρεσε να της πει κάποια λόγια αγάπης;

Η λογική του επιτάσσει να μην ξαναγυρίσει στην σκακιέρα. Τα πόδια του μου όμως τον σέρνουν προς τα εκεί. Θέλει να γλιτώσει από το χαμό κι οδεύει προς την καταστροφή… Στο τέλος ο έρωτας θα υπερισχύσει του θανάτου; Η στενή επαφή των δυο τους, της Κινέζας και του Ιάπωνα, στο επιτραπέζιο παιχνίδι, δοκιμάζει τις αντοχές τους, τεστάρει την ανθρωπιά τους, διαστέλλει τα όρια τους, αναποδογυρίζει τους κόσμους τους.

Πρόκειται για ένα βιβλίο για την πραγματική αγάπη. Μια ανθρώπινη ιστορία αγάπης, ένας στοχασμός για την απώλεια, την απιστία, τον πόθο και την πίστη. Μια έξοχη ποιητική και οξυδερκής γραφή. Συγκλονιστικό.

Η Σαν Σα γεννήθηκε στο Πεκίνο το 1972. Μετά από μια ποιητική συλλογή που έγραψε στη γλώσσα της, εγκαταλείπει το 1990 το Πεκίνο και τα κινέζικα. Από τότε ζει στο Παρίσι και γράφει στα γαλλικά. Άλλα έργα της είναι: «Το ατέλειωτο ταξίδι της αγάπης» και «Η πύλη της ουράνιας γαλήνης». «Η πόλη των Χιλίων Ανέμων» παρέμεινε στα 10 καλύτερα βιβλία για τέσσερις μήνες.

Κώστας Τραχανάς

[grbk http://www.greekbooks.gr/shan-sa-san-sa.person%5D

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Τη στιγμή που η αριστοκρατία της Κίνας προσπαθεί να ξεχάσει τις αγριότητες του πολέμου, μια δεκαεξάχρονη μαθήτρια προτιμάει να παίζει το επιτραπέζιο γκο στην πλατεία των Χιλίων Ανέμων. Αλλά δεν ξέρει ακόμη τον αυριανό της αντίπαλο, έναν νεαρό αξιωματικό του ιαπωνικού στρατού. Οι δυο τους προέρχονται από κοντινούς αλλά πολύ διαφορετικούς πολιτισμούς. Αναμετριόνται, ερωτεύονται χωρίς καμιά κίνηση, ολοκληρωτικά, καθώς η Κίνα υποκύπτει στα χτυπήματα του εισβολέα που σκοτώνει, καίει, βασανίζει. Προς τι ο πόλεμος; Γιατί τόση βία;

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα