«Μη μ’ αφήσεις ποτέ», Καζούο Ισιγκούρο

Ένα είναι σίγουρο… το βιβλίο αυτό δεν περνά επ’ ουδενί απαρατήρητο! Διαβάστε το!

Γράφει: Matia Gr
«Μη μ’ αφήσεις ποτέ», Καζούο Ισιγκούρο
Tags

Το 2017, το νόμπελ λογοτεχνίας απονεμήθηκε στον ιαπωνικής καταγωγής Βρετανό Καζούο Ισιγκούρο (Kazuo Ishiguro). Το «Μη μ’ αφήσεις ποτέ – Never let me go», που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2018 από τις εκδόσεις Ψυχογιός, είναι ένα από τα πιο γνωστά έργα του!

Υπόθεση βιβλίου

Τι θα λέγατε να με ακολουθήσετε σε ένα νοητό ταξιδάκι; Θα σας πάω τρεις περίπου δεκαετίες πριν από την εποχή μας και λιγουλάκι βορειοδυτικά. Θα ταξιδέψουμε στη Βρετανική ύπαιθρο, αλλά όχι όπου κι όπου. Θα πάμε σε ένα σχετικά απομονωμένο μέρος όπου βρίσκεται το Χάιλσαμ!

Τι είναι το Χάιλσαμ; Είναι ένα πρότυπο ίδρυμα, στο οποίο ζουν και εκπαιδεύονται παιδιά -κορίτσια και αγόρια- όλων των ηλικιών, μέχρι τα δεκαέξι τους χρόνια. Ανάμεσά τους βρίσκονται και οι τρεις κεντρικοί ήρωες της ιστορίας μας: η Κάθι, η Ρουθ και ο Τόμι!

Αν αναρωτιέστε σχετικά με το που βρίσκονται οι γονείς των τροφίμων του Χάιλσαμ, θα σας απαντήσω πως απλά δεν υπάρχουν. Οι μόνοι ενήλικες που έχουν στην ζωή τους αυτά τα παιδιά είναι οι εκπαιδευτές τους, τους οποίους αποκαλούν κηδεμόνες. Όχι, δεν είναι ορφανά· η μοίρα τους είναι απείρως σκληρότερη!

Αν και γνωρίζουν -μέσες άκρες- την θέση τους στον κόσμο αυτό, είναι η δεσποινίς Λούσι -μια εκ των κηδεμόνων- που θα τους πει την σκληρή αλήθεια χωρίς να μασάει τα λόγια της και χωρίς να ωραιοποιήσει την κατάσταση τους στο ελάχιστο…


Κανένας από εσάς δε θα πάει στην Αμερική, κανένας από εσάς δε θα γίνει σταρ του σινεμά. Και κανένας από εσάς δε θα δουλέψει σε σουπερμάρκετ. Η ζωή σας είναι προδιαγεγραμμένη. Θα γίνετε ενήλικες και πριν γεράσετε, προτού φτάσετε στη μέση ηλικία, θα αρχίσετε να δωρίζετε τα ζωτικά σας όργανα. Γι’ αυτό σας δημιούργησαν. Δεν είστε σαν τους ηθοποιούς που βλέπετε στα βίντεο, δεν είστε καν σαν εμένα. Ήρθατε σε αυτό τον κόσμο για έναν σκοπό και το μέλλον σας, το μέλλον όλων σας, έχει προαποφασιστεί.

Η αγάπη της για όλα εκείνα τα πλάσματα την έκανε να τους φανερώσει την απάνθρωπη ουσία της ύπαρξης τους, θεωρώντας πως έτσι θα τα βοηθήσει να ζήσουν μια όσο το δυνατόν πιο αξιοπρεπή ζωή. Το αν έπραξε σωστά -τουλάχιστον όσον αφορά τους τρεις ήρωές μας- θα το σκεφτούν μετά από αρκετά χρόνια, εκεί κάπου στο τέλος της ζωής τους.

Μέχρι τότε όμως έχουν να γίνουν πολλά! Να αποφοιτήσουν από το Χάιλσαμ, να ζήσουν ανέμελα στις Αγροικίες, να αναλάβουν τον ρόλο του νοσηλευτή για κάποιο διάστημα και τέλος να φτάσουν στην περίοδο των Δωρεών, όπου -χωρίς να ερωτηθούν- θα δωρίσουν ζωτικά τους όργανα για να σώσουν ή να παρατείνουν την ζωή κάποιων ανθρώπων.

Η πορεία τους είναι προδιαγεγραμμένη αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ότι δεν είναι και ενδιαφέρουσα, με τον δικό της έστω τραγικό τρόπο. Ας τους ακολουθήσουμε… ξεναγός μας, στον σκληρό κόσμο τους, θα είναι η Κάθι!


Για να αγοράσετε το «Μη μ’ αφήσεις ποτέ», του Καζούο Ισιγκούρο, κάντε κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Η λέξη που σου έρχεται αμέσως στο μυαλό όταν θέλεις να μιλήσεις για το «Μη μ’ αφήσεις ποτέ», του Καζούο Ισιγκούρο, είναι η: Ιδιαίτερο. Πολύ ιδιαίτερο!

Ιδιαίτερο και λόγω πλοκής, αλλά -κυρίως- και λόγω συγγραφικής τεχνικής! Η μυθιστορία απλή, που θα μπορούσε να την συμπυκνώσει κανείς σε πολύ λίγες σελίδες. Αλλά! Ο τρόπος που αυτή είναι περασμένη στο χαρτί, που έχει ξεδιπλωθεί και έχει καταλάβει τέτοια έκταση είναι αριστοτεχνικός!

Εξίσου λαμπρή είναι και η μέθοδος με την οποία κατακλύζεται το μυαλό του αναγνώστη από τα μηνύματα που θέλει να του περάσει ο συγγραφέας. Δεν πηγάζουν από τις πράξεις των ηρώων, δεν ξεπηδούν από τις σκέψεις τους, ούτε καν από τα συνδετικά των προηγουμένων λόγια, της αφηγήτριας! Με απλό φαινομενικά τρόπο ο Καζούο Ισιγκούρο δημιουργεί με το έργο του εκείνες τις προϋποθέσεις που είναι αναγκαίες και ικανές ώστε να γεννηθούν από το νου σου, κατά την διάρκεια της ανάγνωσης του μυθιστορήματός του!

Νομπελίστας ο Καζούο Ισιγκούρο και μάλιστα με αρκετά λαμπρά λογοτεχνικά έργα στο ενεργητικό του. Το αν το «Μη μ’ αφήσεις ποτέ» είναι ισάξιο ή καλύτερο από τα προηγούμενα, είναι κάτι που θα το αποφασίσει -έτσι κι αλλιώς- ο κάθε βιβλιόφιλος που θα έρθει σε επαφή με το έργο του. Ένα είναι σίγουρο… το βιβλίο αυτό δεν περνά επ’ ουδενί απαρατήρητο! Διαβάστε το! 🙂

Α! Μη ξεχάσω! Το «Μη μ’ αφήσεις ποτέ», του Καζούο Ισιγκούρο, έχει μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη. Διαβάστε τις εντυπώσεις μας από την ταινία «Μη μ’ αφήσεις ποτέ – Never let me go – 2010», κάνοντας κλικ εδώ!

Οπισθόφυλλο:

Η Κάθι, η Ρουθ και ο Τόμι μεγαλώνουν εσωτερικοί σ’ ένα απομονωμένο ίδρυμα στην αγγλική ύπαιθρο. Είναι ένα σχολείο με παράξενους, αυστηρούς κανόνες, όπου οι καθηγητές δεν παύουν στιγμή να υπενθυμίζουν στους μαθητές τους πόσο ξεχωριστοί είναι.
Αλλά αυτό που τους κάνει ξεχωριστούς είναι μια ασύλληπτα σκληρή αλήθεια – και μια ακόμη πιο σκληρή μοίρα που τους περιμένει στον έξω κόσμο. Οι τρόφιμοι του Χάιλσαμ βρίσκονται εκεί για έναν συγκεκριμένο σκοπό. Για την ακρίβεια, έχουν φτιαχτεί γι’ αυτό τον σκοπό…
Ο νομπελίστας Καζούο Ισιγκούρο υπογράφει ένα δυστοπικό, εφιαλτικό μυθιστόρημα για την ίδια την ανθρώπινη φύση και την εύθραυστη ουσία της ζωής, που ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Booker, ενώ μεταφέρθηκε με επιτυχία και στον κινηματογράφο.


Για να αγοράσετε το «Μη μ’ αφήσεις ποτέ», του Καζούο Ισιγκούρο, κάντε κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Μη μ’ αφήσεις ποτέ
Never let me go

Συγγραφέας

Καζούο Ισιγκούρο
Kazuo Ishiguro

Μετάφραση

Αργυρώ Μαντόγλου

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ψυχογιός

Ημερομηνία έκδοσης

2011, εκδόσεις Καστανιώτη
Απρίλιος 2018, εκδόσεις Ψυχογιός

Αριθμός σελίδων

367

ISBN

978-618-01-2620-4

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα