Ματιά

«Νυχτερινό τρένο για τη Λισσαβόνα», Πασκάλ Μερσιέ

Φιλοσοφικό μυθιστόρημα και θρίλερ μαζί; Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, o Mercier καταφέρνει να παντρέψει τα δυο είδη με μεγάλη μαεστρία και φυσικότητα.

«Νυχτερινό τρένο για τη Λισσαβόνα», Πασκάλ Μερσιέ

Νυχτερινό τρένο για τη Λισσαβόνα
Πασκάλ Μερσιέ: Νυχτερινό τρένο για τη Λισσαβόνα

Εκεί που ο Ουμπέρτο Έκο συναντά τον Πέτερ Χάντκε

Ο Pascal Mercier είναι καθηγητής φιλοσοφίας. Γεννήθηκε στη Βέρνη το 1944 και ζει στο Βερολίνο. Το βιβλίο του «Νυχτερινό τρένο για τη Λισσαβόνα» εκδόθηκε το 2004 και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, μεταξύ των οποίων και η αγγλική το 2008.

Πρόκειται για ένα καθ’ όλα ευρωπαϊκό βιβλίο, με ελβετικό, πορτογαλικό και ισπανικό άρωμα — από σπόντα, και λίγο γαλλικό.


[grbk http://www.greekbooks.gr/mersie-paskal.person%5D

Το βιβλίο ξεκινά με μια τυχαία συνάντηση: Ο Ραϊμούντ Γκρεγκόριους, καθηγητής αρχαίων γλωσσών σε ένα ελβετικό λύκειο, συναντά μια γυναίκα από την Πορτογαλία πάνω σε μια γέφυρα. Η συνάντηση αυτή θα τον εμπνεύσει και θα τον αναγκάσει να αμφισβητήσει τη ζωή του. Θα τον οδηγήσει σε ένα εξαιρετικό βιβλίο που θα τον βάλει στον πειρασμό να αλλάξει όλη του τη ζωή.

Εμπνευσμένος από το βιβλίο του Αμαντέου Ντε Πράντου, ενός γιατρού που η ευφυία και ο μαγνητισμός του άφησαν τα σημάδια τους σε όσους τον γνώρισαν και του οποίου οι αρχές τον οδήγησαν σε ανοιχτή διαμάχη με τη δικτατορία του Σαλαζάρ, ο Γκρεγκόριους θα επιβιβαστεί σε ένα τρένο για τη Λισσαβόνα. Καθώς ο Γκρεγκόριους γοητεύεται όλο και περισσότερο από τον Πράντου και το μυστήριο της ζωής του, μια θαυμάσια ιστορία μυστήριου κι ερωτημάτων αρχίζει να εκτυλίσσεται.

O Mercier καταπιάνεται σε αυτό το βιβλίο με το θέμα της ανθρώπινης φύσης, της ψυχής και του μυαλού. Η μοναξιά, η γλώσσα, η ανθρώπινη ύπαρξη, τα αιώνια ερωτήματα που μας απασχολούν όλους, είναι οι βασικοί άξονες της σκέψης που διαπερνά το αφήγημα.

Η ιστορία είναι αργή αλλά απολαυστική και σε σημεία αριστουργηματική. Πανέξυπνη γραφή, ώριμη σκέψη και συγκίνηση, φτιάχνουν ένα βιβλίο που αποτελεί πρόκληση για τον αναγνώστη, τόσο διανοητικά όσο και φιλοσοφικά.

Φιλοσοφικό μυθιστόρημα και θρίλερ μαζί; Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, o Mercier καταφέρνει να παντρέψει τα δυο είδη με μεγάλη μαεστρία και φυσικότητα.

Στην Ελλάδα το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Λος Άντζελες
Στέλλα Σαμιώτου Φιτσάιμονς


[grbk http://www.greekbooks.gr/mersie-paskal.person%5D

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΜΠΙΣΤΡΟ ΤΗΣ ΣΤΕΛΛΑΣ

Το Λογοτεχνικό Μπιστρό της Στέλλας, είναι ένα Ηλεκτρονικό Λογοτεχνικό Περιοδικό που θα εκδίδει ένα καινούριο τεύχος κάθε δύο με τρεις μήνες, αλλά θα ανανεώνεται σε εβδομαδιαία βάση με νέα, γκάλοπ, θέματα συζήτησης, διαγωνισμούς, συνταγές και πολλά, πολλά άλλα.

Ρίξτε του μια, ή καλλίτερα περισσότερες ματιές, κάνοντας κλικ εδώ!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα