«Οι προδομένες», Τζένη Καλλέργη

Γραφή έμπειρη, πολύτροπη και μεθοδική. Ένα συναρπαστικό και συγκλονιστικό μυθιστόρημα. Ένα εξαιρετικό και πρωτότυπο έργο. Διαβάστε το.

«Οι προδομένες», Τζένη Καλλέργη

Εκδόσεις Ωκεανός, 2017
Σελ. 551

Η ευτυχία ήρθε άξαφνα, αθόρυβα και απρόβλεπτα. Τη βρήκε παιδούλα, τη χάιδεψε απαλά και την αποπλάνησε ένα βράδυ του Αυγούστου με Πανσέληνο. Έκανε όμως, πολύ θόρυβο φεύγοντας. Κι όταν την εγκατέλειψε ήταν γυναίκα πια.
Η Νεφέλη Ιωαννίδου κατάλαβε πόσο ευτυχισμένη ήταν στη ζωή της, από τον θόρυβο που έκανε η ευτυχία φεύγοντας, εκείνο το πρωί. Από τη στιγμή που έφυγε εκείνος, τίποτε πια δεν ήταν όπως πριν. Η Νεφέλη από εκείνο το πρωί ακολούθησε τη μοίρα της. Αποφάσισε να κάνει αυτό που της έλεγε η καρδιά της, αγνοώντας τους πάντες, όπως έκανε και η προγιαγιά της η Ισιδώρα.

Πώς να ξεχάσει η Νεφέλη το χτυποκάρδι της πρώτης βραδιάς που τη συνόδευσε ο ξανθός άγγελος από τα Εξάρχεια μέχρι το σπίτι της και κάτω από το φεγγάρι της έδωσε το πρώτο φιλί. Πόσο μεγάλος ήταν ο πόνος για τον χαμό του αγαπημένου της. Μόνο η γιαγιά της η Όλγα με τη γαλήνια φωνή της και το χάδι της, γαλήνεψε την ψυχή της και της έδωσε δύναμη να προχωρήσει στη ζωή με αυτά που της διηγήθηκε: Τα παθήματα της προγιαγιάς Ισιδώρας, της όμορφης Σμυρνιάς, το αηδόνι της Σμύρνης, τον πόνο και την πίκρα που της έδωσε ο άνδρας που πίστεψε και λάτρεψε και την πρόδωσε, τη δύσκολη και πικρή ζωή του παππού Ευτύχιου, τον ανεκπλήρωτο έρωτα της Αντιγόνης, της μητέρας της, τον δικό της μεγάλο και άτυχο έρωτα, αλλά και την κραυγή του πόνου που ποτέ δεν έβγαλε, και είχε βρει την απάντηση στο λόγια του Νίκου Καζαντζάκη «…Η κραυγή δεν είναι δική σου. Δε μιλάς εσύ, μιλούν αρίθμητοι πρόγονοι με το στόμα σου. Δεν πεθυμάς εσύ, πεθυμούν αρίθμητες γενεές απόγονοι με την καρδιά σου. Δεν είσαι ένας. Είσαι ένα σώμα στρατού…». Ήθελε να μάθει η Νεφέλη από την γιαγιά Όλγα, ποιών προγόνων της την «κραυγή» έπνιγε μέσα της, ποιους «βουρκόλακες» κουβαλούσε στο DNA της. Ήταν τελικά και η Νεφέλη θύμα των ίδιων δεινών της μοίρας των προγόνων της. Είχε κληρονομήσει πολλά από τον χαρακτήρα της προγιαγιά της και ο έρωτάς της είχε το ίδιο άδοξο τέλος όπως και ο έρωτας της προγιαγιάς της, Ισιδώρας…

Η Νεφέλη ακολούθησε μια μοναχική πορεία ζωής, δούλεψε σκληρά και κατάφερε το όνειρο να το κάνει αληθινό. Υλοποίησε τον στόχο της. Αναρριχήθηκε στα υψηλότερα αξιώματα το δικαστικού κλάδου. Αυτό δεν την εμπόδισε, όμως, να είναι και μια υποδειγματική μητέρα!! Ποτέ δεν παντρεύτηκε, και ποτέ δεν έβγαλε τα μαύρα…

Ισιδώρα, Αντιγόνη και Νεφέλη. Τρεις γυναίκες, τρεις διαφορετικές γενιές… Τρεις γυναίκες που ερωτεύτηκαν παράφορα μα ο έρωτάς τους δεν τους έφερε την ευτυχία.

Αλμπέρτος, Μανούσος, Σίμων, Ορέστης, Αλέξανδρος. Πέντε άνδρες που οι ζωές τους διασταυρώθηκαν με τις ζωές των τριών αυτών γυναικών.

Ένα βιβλίο για τη γνώση, τις αξίες της ζωής, τις αξίες της οικογένειας, το ήθος, την αξιοπρέπεια, το αίσθημα της προσφοράς, την υπερηφάνεια, την αξιοπρέπεια της γυναίκας, τον ανεκπλήρωτο έρωτα, τον ακατανίκητο έρωτα, τον πόνο του έρωτα, την τρέλα του έρωτα, την αρρώστια του έρωτα, την ευτυχία, την ζωή, την μοίρα, το κισμέτ, τον χωρισμό, την υποκρισία, την απόρριψη, την ζήλια, το μίσος, την εκδικητικότητα, την πίκρα, τις ατυχίες, τις αρρώστιες, την δυστυχία, τα βάσανα, την ελπίδα, το όνειρο, την απώλεια, την βία, την πείνα, τον πόλεμο, τον θάνατο.

Το πρώτο που θέλει ο θάνατος να πάρει από τη ζωή, είναι ο έρωτας, γιατί ξέρει ότι είναι ζωογόνος και αυτός χαρίζει στον άνθρωπο την αθανασία. Πολλές φορές όμως, ο θάνατος του έρωτα -γιατί κι ο έρωτας είναι θνητός- είναι λυτρωτικός για τον άνθρωπο. Είναι πολλά τα δεινά που ζητάει ως αντάλλαγμα των προσφορών του. Είναι, όμως, τόσο βαριά τα δεινά που προκαλεί, που πολλές φορές ωθούν τον άνθρωπο να τον κάνει, ο ίδιος, θυσία και προσφορά στον θάνατο.

Γραφή έμπειρη, πολύτροπη και μεθοδική. Ένα συναρπαστικό και συγκλονιστικό μυθιστόρημα. Ένα εξαιρετικό και πρωτότυπο έργο. Διαβάστε το.

Η Τζένη Καλλέργη γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή Θεάτρου. Έπαιξε στο Θέατρο, στο Ραδιόφωνο και στην Τηλεόραση. Στο Θέατρο, συνεργάστηκε με το «Θεατρικό Εργαστήρι» του Δημήτρη Κωνσταντινίδη, το Πειραματικό Θέατρο της Μαριέττας Ριάλδη, την «Άλλη Σκηνή» του Νίκου Περέλη και στο Ελεύθερο Θέατρο ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους. Στην τηλεόραση, έλαβε μέρος σε πολλά θεατρικά έργα, ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους, στο «Θέατρο της Δευτέρας», παραγωγή της Κρατικής Τηλεόρασης, σε πολλά μονόπρακτα της σειράς «Από την Κωμωδία στο Δράμα», στο σήριαλ «Ονειροπαρμένος» του Κώστα Πρετεντέρη, και σε άλλες τηλεοπτικές παραγωγές. Επί μια δεκαετία, υπήρξε εκφωνήτρια – παρουσιάστρια καλλιτεχνικών και διαφημιστικών εκπομπών, παρουσιάζοντας πληθώρα προγραμμάτων καλλιτεχνικού, ψυχαγωγικού και διαφημιστικού περιεχομένου σε όλους τους Σταθμούς της Κρατικής Ραδιοφωνίας και έγινε γνωστή με το πατρικό της όνομα, Τζένη Κολλάρου. Επί σειρά ετών μέλος του Δ.Σ. και Γεν. Γραμματέας του Ιδρύματος Κοινωνικών – Ιστορικών Ερευνών «Σταύρος Καλλέργης», μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης, Δ/ντρια του Τμήματος Πολιτισμού της UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Για την προσφορά της στο πολιτισμό έχει τιμηθεί από πολλούς Δήμους της χώρας και από την UNESCO. Έχει αρθρογραφήσει σε εφημερίδες και περιοδικά. Για πολλά χρόνια συμπορεύτηκε ενεργά στο πλευρό τού μεγάλου καλλιτέχνη και πνευματικού ανθρώπου Λυκούργου Καλλέργη, και συνεργάστηκε μαζί του στον αγώνα για τον Πολιτισμό, την Πολιτική και το Θέατρο. Από το γάμο της με τον Λυκούργο Καλλέργη απέκτησε ένα γιο, τον Σταύρο.

Τραχανάς Κώστας

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντα να ζητάτε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Σχετικά άρθρα