«Βερολίνο γεια», Βόλφγκανγκ Χέρντορφ

Το «Βερολίνο γεια» είναι ένα όμορφο, νεανικό μυθιστόρημα.

Γράφει: Matia Gr
«Βερολίνο γεια», Βόλφγκανγκ Χέρντορφ
Tags

Βερολίνο γεια
Εκδόσεις Κριτική, 2016
Σελ. 275

Τον νεαρό Μάικ Κλιγκενμπεργκ τον αποκαλούσαν «πυροβολημένο». Τον φίλο του Αντρέι Τσιχάτσοφ τον φωνάζανε Τσικ. Αποφασίζουνε να κάνουνε διακοπές, με ένα κλεμμένο παλιό γαλάζιο Λάντα, στη Βλαχία, κάπου στο πουθενά… Αποφασίσανε να τραβήξουνε νότια, καθώς η Βλαχία είναι στη Ρουμανία και η Ρουμανία βρίσκεται στο νότο. Το επόμενο πρόβλημά τους είναι ότι δεν ξέρανε προς τα πού είναι ο νότος…

Περάσανε μια συναρπαστική και ωραία εβδομάδα της ζωής τους. Ήταν ένα φοβερό καλοκαίρι, το πιο ωραίο καλοκαίρι της ζωής τους. Ταξιδέψανε εκατοντάδες χιλιόμετρα στα μήκη και τα πλάτη της Γερμανίας, περάσανε την άβυσσο πάνω από ρημαγμένες γέφυρες, γίνανε ο κινούμενος στόχος του Χορστ Φρίκε, διασχίσανε πλατώματα, γκρεμοτσακιστήκανε, το αυτοκίνητο αναποδογύρισε πέντε φορές στον αέρα και δεν πάθανε ούτε γρατσουνιά, ώσπου ήρθε μέσα από τους θάμνους ένας ιπποπόταμος και διέλυσε το πόδι του Τσικ με έναν πυροσβεστήρα.

Ενώ οι γονείς τους τους έλεγαν ότι ο κόσμος είναι κακός και ότι οι άνθρωποι είναι κακοί, ο Μάικ και ο Τσικ στο ταξίδι τους συνάντησαν συνέχεια μόνο καλούς ανθρώπους…

Η στραπατσαρισμένη οροφή, το σακατεμένο πόδι του Τσικ και το ότι τρέχανε με εκατό χιλιόμετρα με ένα αυτοκίνητο -χωματερή τους προκαλούσε ένα συναίσθημα ευφορίας και αφθαρσίας ταυτόχρονα. Κανένα ατύχημα, καμιά αστυνομία, κανένας φυσικός νόμος δεν θα μπορούσαν πλέον να τους σταματήσουν. Θέλανε να σπάσουνε πλάκα. Ήταν στο δρόμο και θα ήταν για πάντα στο δρόμο…

Ώσπου τελικά κάποια μέρα πηγαίνανε καρφί σε ένα…

Το «Βερολίνο γεια» είναι ένα όμορφο, νεανικό μυθιστόρημα.

Ο Βόλφγκανγκ Χέρντορφ γεννήθηκε το 1965 στο Αμβούργο. Σπούδασε καλές τέχνες και εργάστηκε, μεταξύ άλλων, ως σκιτσογράφος στο σατιρικό περιοδικό Titanic. Το «Βερολίνο γεια» γνώρισε μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο και μεταφράστηκε σε 25 γλώσσες. Γνωρίζοντας ότι είναι βαριά άρρωστος αυτοπυροβολήθηκε τη Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013 στην όχθη του καναλιού Χοεντσόλερν.

Κώστας Τραχανάς

[grbk http://www.greekbooks.gr/wolfgang-herrndorf-volfgang-herntorf.person%5D

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Η μητέρα μου ξαφνικά σοβάρεψε, γέμισε ακόμα ένα ποτήρι και πέταξε το άδειο μπουκάλι ουίσκι στην πισίνα. Μετά με πήρε στην αγκαλιά της. Τράβηξε το καλώδιο του DVD από την πρίζα και έριξε τη συσκευή στο νερό. Ακολούθησε το τηλεκοντρόλ και μετά η μεγάλη γλάστρα με τη φούξια. Ένας μεγάλος πίδακας σηκώθηκε, μια κηλίδα από μαύρο χώμα ανέβηκε στην επιφάνεια, εκεί που την έριξε. Επέπλεαν κόκκινα λουλουδάκια.

Δυο αγόρια μ’ ένα κλεμμένο Λάντα θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι χωρίς γονείς, χωρίς χάρτη και χωρίς προορισμό στη μυστηριώδη Ανατολικογερμανική επικράτεια.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα