Ματιά

«Αυτός είναι ο φίλος μου!», Μαριάννα Κουμαριανού

Το πρώτο μέλος μιας νέας σειράς παιδικών βιβλίων των εκδόσεων Ελληνοεκδοτική βρίσκεται ήδη στα βιβλιοπωλεία. Πρόκειται για το «Αυτός είναι ο φίλος μου!» της Μαριάννας Κουμαριανού, που εικονογράφησε η Γιώτα Κοκκόση.

«Αυτός είναι ο φίλος μου!», Μαριάννα Κουμαριανού

Υπόθεση βιβλίου

Θάρρος (Yu) δεν είναι να κρύβεται κανείς σαν τη χελώνα στο καβούκι του. Ένας πραγματικός Σαμουράι πρέπει να έχει το θάρρος του ήρωα. Κάτι τέτοιο είναι μερικές φορές επικίνδυνο, αλλά κάνει τη ζωή όμορφη, γεμάτη και ολοκληρωμένη. Το θάρρος δεν είναι τυφλό. Είναι έξυπνο και δυνατό. Άλλαξε τον φόβο με σεβασμό και προσοχή.

Μεγάλες αλήθειες και μεγάλες αρετές δίδασκαν οι Σαμουράι -αιώνες πριν- στην μακρινή Ιαπωνία. Αρετές όπως το θάρρος, η ειλικρίνεια, ο σεβασμός, η ακεραιότητα, η γενναιοδωρία. Με αυτές γαλουχούσαν τους πολεμιστές τους, με αυτές σφυρηλατούσαν και ανάσταιναν τους νέους ευγενείς Ιάπωνες.

Αιώνες και αιώνες μετά, ο μικρός Σαμόρο, μαθητής νηπιαγωγείου σε κάποια χώρα της δύσης, υποδέχεται στην τάξη του μαζί με τα άλλα παιδιά έναν νέο μαθητή, τον Σάγκι. Η Σίλα αναλαμβάνει να τον ξεναγήσει στο νέο του σχολείο. Πόσα καινούργια πράγματα βλέπει ο Σάγκι! Υπάρχει χώρος για κάθε παιχνίδι και κάθε δραστηριότητα!

Έφτασε όμως και η ώρα για το παιχνίδι στον κήπο! Εκεί ο Σάγκι κάθεται ντροπαλός και μαζεμένος, μόνος του σε ένα παγκάκι. Κάποια παιδιά μαζεύονται και τον κοροϊδεύουν. Όμως ο Σαμόρο έχει μια καλή πρόταση γι’ αυτόν!


Πάμε στην τσουλήθρα;

του λέει. Όμως κάποιοι άλλοι, κάποιοι που νιώθουν την τσουλήθρα κάστρο τους, δεν τον θέλουν εκεί!


Απαγορεύονται οι μικρούληδες και κοντούληδες!

Ο Σαμόρο άραγε θα υπερασπιστεί το δικαίωμα του Σάγκι, και κάθε παιδιού, στο παιχνίδι, στη χαρά, στην ήρεμη σχολική -και όχι μόνο- ζωή; Θα σταθεί γενναίος και θαρραλέος;

Κριτική και εντυπώσεις

Το «Αυτός είναι ο φίλος μου!», της Μαριάννας Κουμαριανού, είναι ένα παιδικό βιβλίο με εξαιρετική, λιτή και εκφραστική εικονογράφηση που αν και τα λόγια του είναι λίγα, τα νοήματα και οι αξίες που πρεσβεύει είναι υψηλές και πολυάριθμες.

Έχει μια αμεσότητα που σε αγγίζει. Επίσης έχει την πρωτοτυπία η ιστορία που αφηγείται, να είναι περισσότερο δοσμένη με εικόνες παρά με λέξεις. Με λεπτομέρειες που προτρέπουν σε πολλές αναγνώσεις, ώστε να δεις όλα τα σημεία που αφηγούνται οι εικόνες.

Όλες οι συνήθειες που έχει μια τάξη νηπιαγωγείου είναι εκεί, όλες οι εκφράσεις που μπορεί να πάρει ένα παιδί, είναι μέσα, και πολλές από τις αξίες με τις οποίες πρέπει να κοινωνικοποιηθεί ένα παιδί στα πρώτα αυτά χρόνια της ζωής του περιέχονται στο «Αυτός είναι ο φίλος μου!».

Ένα βιβλίο με άριστο περιεχόμενο λοιπόν που σας προτρέπω να το διαβάσετε και να το αποκωδικοποιήσετε με προσοχή. Διαβάζω στις τελευταίες σελίδες με τα βιογραφικά πως η συγγραφέας του και η εικονογράφος του ήταν συμμαθήτριες. Ένα υπέροχο δέσιμο υπάρχει σε αυτό το βιβλίο! Πραγματικά, με αυτή τη δουλειά τους, εύγε, έγραψαν! Συγχαρητήρια!

Οπισθόφυλλο:

Αιώνες πριν, στη μακρινή Ιαπωνία, οι Σαμουράι μίλησαν για τις αρετές που πρέπει να έχει ένας γνήσιος πολεμιστής στη μάχη. Αρετές όπως η ειλικρίνεια, το θάρρος, ο σεβασμός, η γενναιοδωρία, η ακεραιότητα…

Αιώνες μετά, ο μικρός Σαμόρο ξεκινάει το δικό του ταξίδι που θα τον κάνει να καταλάβει την αξία αυτών των αρετών στις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους.

Στην πρώτη του περιπέτεια, θα μάθει τι σημαίνει να έχεις θάρρος και γενναιότητα.

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Αυτός είναι ο φίλος μου!

Υπότιτλος βιβλίου

Ο Σαμόρο μαθαίνει να έχει θάρρος και γενναιότητα

Συγγραφέας

Μαριάννα Κουμαριανού

Εικονογράφος

Γιώτα Κοκκόση

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Ημερομηνία έκδοσης

Οκτώβριος 2020

Αριθμός σελίδων

48

ISBN

978-960-563-382-0

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Σχετικά άρθρα