«Έρχεσαι μαζί μου;», Κάρμεν Ρουγγέρη

Είναι ένα ωραίο παραμύθι, με πανέξυπνη πλοκή αλλά και νοήματα για την ζωή των παιδιών.

Γράφει: Matia Gr
«Έρχεσαι μαζί μου;», Κάρμεν Ρουγγέρη
Tags

Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε ένας συγγραφέας. Ένα συγγραφέας που προσπαθούσε σκληρά να γράψει κάτι, ένα βιβλίο, μια ιστορία ή ένα παραμύθι, αλλά ποτέ του δεν τα είχε καταφέρει. Ώσπου ένα βράδυ ενώ κοιμόταν άκουσε μια γλυκιά φωνή.


Κοιμάσαι; Ξύπνα! Έχω κάτι να σου πω.
Τρομαγμένος πετάχτηκε από το κρεβάτι του και τότε, μέσα σ’ ένα σύννεφο χρυσόσκονης, αντίκρισε μια πανέμορφη κοπέλα.
– Πως μπήκες εδώ μέσα; Ποια είσαι; Ρώτησε.
– Είμαι η καλή σου νεράιδα!
– Η καλή μου νεράιδα; μουρμούρισε ο συγγραφέας… Και τι ήρθες να κάνεις εδώ;
– Ήρθα να σε βοηθήσω! Είδα πόσο βασανίζεσαι καημενούλη μου… Γράφεις, σκίζεις… Σε λυπήθηκα. Μα τι θέλεις να γράψεις, τέλος πάντων;

Αλήθεια, τι προσπαθεί να γράψει; Με τι καταπιάνεται αυτή την εποχή; Όπως λέει και στην καλή του νεράιδα, προκηρύχτηκε ένας διαγωνισμός θεατρικού έργου για παιδιά και θέλει να λάβει μέρος. «Μην ανησυχείς» του λέει η Καλή (έτσι έλεγαν τη νεράιδα) και του δίνει οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει. Ο συγγραφέας μας, δε χάνει ούτε στιγμή και πηγαίνει στη διεύθυνση που του έδωσε η Καλή.

Μα… εκεί είναι η Δημοτική Βιβλιοθήκη! Χωρίς να διστάσει στιγμή μπαίνει μέσα και πιάνει το πρώτο βιβλίο που τραβά την προσοχή του. Είναι η κοκκινοσκουφίτσα του Σαρλ Περό. Με το που ανοίγει το βιβλίο, τσουπ! Ένα χαριτωμένο, μελαχρινό, στρουμπουλό κοριτσάκι με κόκκινο σκουφάκι πετάγεται μέσα από τις σελίδες του και τραγουδά: «Περπατώ, περπατώ, εις το δάσος, όταν ο λύκος δεν είναι εδώ…» δεν προλαβαίνει να τελειώσει το τραγούδι της και μέσα από το βιβλίο ακούγεται η φωνή του λύκου! Με το που την ακούει η κοκκινοσκουφίτσα τρέχει να μπει ξανά στο βιβλίο, μα ο συγγραφέας την εμποδίζει νομίζοντας πως έτσι την σώζει.

Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι -του λέει το κοριτσάκι- και πως αν είχε κάνει τον κόπο να διαβάσει το βιβλίο μέχρι τέλους, θα το ήξερε κι αυτός.


– Για το καλό σου το έκανα, ψέλλισε ο συγγραφέας.
– Αφήνετε στη μέση τα βιβλία κι ύστερα βάζετε σαχλαμάρες με το νου σας, συνέχισε η μικρή.
– Α! Κάνεις λάθος! Εγώ είμαι συγγραφέας και τα διαβάζω ως το τέλος τα βιβλία.
– Συγγραφέας; ρώτησε με θαυμασμό η μικρή.
– Ακριβώς, απάντησε εκείνος και χωρίς να χάσει καιρό πρόσθεσε: Δε μου λες; ΕΡΧΕΣΑΙ ΜΑΖΙ ΜΟΥ;

Μια και δυο η κοκκινοσκουφίτσα θρονιάζεται στην πρώτη σελίδα του σημειωματαρίου του συγγραφέα μας. Και δεν αργεί να βρεθεί στην δεύτερη σελίδα κοντά της ο Παρασκευάς από τον «Ροβινσώνα Κρούσο», ακόμα και ο Εβενέζερ Σκρουτζ μπαίνει στο σημειωματάριο και τον ακολουθεί ο Τομ Σόγερ που δεν μπορεί να αντισταθεί στις περιπέτειες. Από τους «Μύθους του Αισώπου» πετάγεται η κολοβή αλεπού, μόνο και μόνο για να τρυπώσει κι αυτή στο σημειωματάριο! Και όταν ανοίγει την «Σταχτοπούτα» του Σαρλ Περό… παραλίγο να πέσει πάνω στις κακές αδερφές της, αλλά ξεφυλίζοντάς το λίγο ακόμη βρίσκει και την Σταχτοπούτα να κλαίει. Δέχεται με χαρά να τον ακολουθήσει, μιας και περνάει πολύ άσκημα στο ίδιο της το σπίτι.

Σειρά έχει τώρα το βιβλίο «Η Χιονάτη και οι εφτά νάνοι» όμως δεν αναζητά τη Χιονάτη! Την κακιά βασίλισσα ψάχνει για να τον ακολουθήσει! Την βρίσκει να ρωτά τον καθρέφτη της:


Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου,
Μην τάχα είδες άλλη
Να με περνά στην ομορφιά,
Στη χάρη και στα κάλλη;…
Αμέσως μετά ο καθρέφτης του εξωφύλλου πήρε ανθρώπινη μορφή και απάντησε στη βασίλισσα:
Κυρά μου και βασίλισσα,
Μια βρίσκει ο λογισμός μου.
Είν’ η Χιονούλα η όμορφη,
Πεντάμορφη του κόσμου.

Η κακιά βασίλισσα δέχεται να τον ακολουθήσει και σειρά έχει τώρα ο Δον Κιχώτης του Μιγκέλ Θερβάντες και η Χαλιμά από «Τα παραμύθια της Χαλιμάς» αλλά και ο βαρόνος Μινχάουζεν!

Μα αλήθεια, πόσος κόσμος έχει μαζευτεί μέσα στο σημειωματάριο του συγγραφέα μας; Ώρα να αρχίσει να γράφει το θεατρικό του! Είναι άραγε εφικτό αυτό; Τόσο πολλοί και διαφορετικοί, ταπεραμεντόζοι χαρακτήρες να συνυπάρξουν σε ένα μόνο θεατρικό έργο;

Αυτό θα το μάθετε διαβάζοντας το βιβλίο «Έρχεσαι μαζί μου;» της Κάρμεν Ρουγγέρη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνη το 2003, με μια παραμυθένια πραγματικά εικονογράφηση της Χριστίνας Κουλουμπή. Γέλιο άφθονο, διασκέδαση, και μια ιστορία με πολύ ενδιαφέρον. Διαβάζοντάς το έχεις την αίσθηση ότι στο αφηγείται η συγγραφέας με τον δικό της μοναδικό τρόπο!!!

Αυτό το βιβλίο θα γίνει το έναυσμα να θελήσουν να διαβάσουν τα παιδιά, όλα τα παραμύθια που αναφέρονται σε αυτό και να μάθουν καλύτερα τους χαρακτήρες που θα πρωτογνωρίσουν στο «Έρχεσαι μαζί μου;». Είναι ένα ωραίο παραμύθι, με πανέξυπνη πλοκή αλλά και νοήματα για την ζωή των παιδιών. Διαβάζοντάς το θα ανοίξει μπροστά τους ένας κόσμος γεμάτος με λογοτεχνικά έργα που θα τα συντροφέψουν και θα τους δημιουργήσουν την επιθυμία να διαβάσουν ή και γιατί όχι; Να γράψουν βιβλία.

[grbk http://www.greekbooks.gr/rugeri-karmen.person%5D

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Μη νομίζετε πως είναι ένα παραμύθι σαν όλα τα άλλα…
Είναι το παραμύθι των παραμυθιών, μια καταπληκτική ιστορία της Κάρμεν Ρουγγέρη, με ήρωα ένα συγγραφέα. Ένα νέο παιδί, με τη βοήθεια της καλής του νεράιδας και των ηρώων παλιών παραμυθιών., όπως η Κοκκινοσκουφίτσα, ο Τομ Σόγερ, ο Εβενέζερ Σκρουτζ, η Σταχτοπούτα, η Κολοβή Αλεπού από τους Μύθους του Αισώπου, η Χαλιμά, ο ιθαγενής Παρασκευάς, η Κακιά Βασίλισσα, ο Δον Κιχότης και ο βαρόνος Μινχάουζεν, θα προσπαθήσει να δημιουργήσει το δικό του πρώτο παραμύθι. Θα τα καταφέρει;

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα