Ματιά

«Μια ζαχαρένια συνταγή», Φωτεινή Κωνσταντοπούλου

Το βιβλίο αυτό που μας μιλά με μαγευτικό τρόπο για την αγάπη, το μοίρασμα, την αλληλοβοήθεια και την αλληλεγγύη, την ισοτιμία και την ισότητα, μπήκε βαθιά μέσα στην καρδιά μου.

«Μια ζαχαρένια συνταγή», Φωτεινή Κωνσταντοπούλου

Τον Οκτώβριο του 2018 κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις Ελληνοεκδοτική ένα μαγευτικό παιδικό βιβλίο. Σας μιλώ για το «Μια ζαχαρένια συνταγή», της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου, με εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου!

Υπόθεση βιβλίου

Ένα σύννεφο, ολόιδιο με μικρό καλοθρεμμένο ελέφαντα βρίσκεται μαζί με άλλα πολλά εκεί, ψηλά στον ουρανό, την χειμωνιάτικη αυτή μέρα. Αυτό το σύννεφο όμως, αυτό για το οποίο σας μίλησα στην αρχή, μη νομίζετε πως είναι σαν όλα τα άλλα. Όχι, καθόλου! Πίσω από το σύννεφο αυτό έχει ο περίφημος ζαχαροπλάστης Ρένος Ζαχαρένιος το εργαστήρι του!

Φτιάχνοντας τα καταπληκτικότερα γλυκά έγινε ξακουστός στον κόσμο των παραμυθιών και έκανε μόνιμους κατευχαριστημένους πελάτες τους ήρωές τους! Να, για προσπαθήστε κι εσείς να δείτε πίσω από το ολοστρούμπουλο σύννεφο! να, βλέπετε τα τρία γουρουνάκια να τρώνε την περίφημη σοκολατόπιτά του;

Εδώ και μέρες όμως, ενώ τα σύννεφα συνεχίζουν να στέκουν εκεί ψηλά στον ουρανό, οι παραμυθένιοι ήρωες, οι πελάτες του Ρένου Ζαχαρένιου…


του έφερναν από τη Γη νέα κατσούφικα, γκρινιάρικα και λυπημένα.
– Τι έπαθαν οι άνθρωποι, μονολογούσε. Που πήγε η ευτυχία, η χαρά, το γέλιο; Κάτι πρέπει να κάνω…
Κι όλο σκεφτόταν, μέχρι που ένα απόγευμα…
– Το βρήκα! φώναξε με ενθουσιασμό.
Χωρίς να χάσει λεπτό, άνοιξε το παμπάλαιο, βαρύ βιβλίο των συνταγών -κληρονομιά από τον ζαχαροπλάστη προπάππο του Ζάχο φον Πουτίγκα- και το ξεφύλλισε αργά-αργά.
Σελίδα έπαιρνε, σελίδα άφηνε, αλλά τίποτε!
– Φουφ! ξεφύσηξε, μετά από κάμποση ώρα, σηκώνοντας γύρω του ένα σύννεφο σκόνης. Αλλά το φουφ αυτό δεν ήταν τυχαίο φουφ!
Μια σελίδα που περίμενε, χρόνια κρυμμένη κάτω από τη σκόνη, φάνηκε τώρα ολοκάθαρη. Ο Ρένος ο Ζαχαρένιος γούρλωσε τα μάτια του.
– Ναι, αυτή είναι! Αεροδυναμικοί κουραμπιέδες με ζάχαρη χάχανη! φώναξε καταχαρούμενος.

Όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσει είναι ποτισμένα με όλα τα καλά του Θεού: χαρά, γέλιο, αγάπη, υγεία, τύχη, όνειρα, ευτυχία!!!

Όμως ο καλός μας ο ζαχαροπλάστης είναι ένας και οι κουραμπιέδες είναι μερικά δισεκατομμύρια. Θα καταφέρει να τους φτιάξει και να τους μοιράσει στους ανθρώπους για να φέρει ξανά στη ζωή τους όλα τα καλά συναισθήματα;


[grbk https://www.greekbooks.gr/mia-zacharenia-syntagi.html%5D

Κριτική και εντυπώσεις

Το «Μια ζαχαρένια συνταγή», της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου, είναι πραγματικά ζαχαρένιο! Οι μικροί αναγνώστες θα λατρέψουν τον ευγενικό, τρυφερό και γεμάτο αγάπη ζαχαροπλάστη, την ιστορία του, το παραμυθένιο ζαχαροπλαστείο του και την θαυματουργή συνταγή του! Θα κατενθουσιαστούν με αυτό το υπέροχο, μαγευτικό και γεμάτο με νοήματα και σημαντικότατα ιδανικά βιβλίο, καθώς επίσης και με την εξαίσια, διασκεδαστική και πολύ πολύ χαρούμενη και εκφραστική εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου!

Οι μικροί αναγνώστες επίσης, χάρη στο QRCode μπορούν να το ακούσουν, αλλά και με την εφαρμογή Επαυξημένης Πραγματικότητας (AR) να το ζωντανέψουν και να παίξουν με τους ήρωές του.

Το «Μια ζαχαρένια συνταγή» είναι ένα βιβλίο που σε πλημμυρίζει υπέροχα συναισθήματα καθώς το διαβάζεις με κύριο -το πιο σπάνιο- την ελπίδα. Την ελπίδα πως μια μέρα, όλα τα παιδιά της γης θα ζουν έχοντας όλα αυτά που για κανένα, μα κανένα λόγο δεν πρέπει να στερούνται, είτε υλικό είναι αυτό το αγαθό είτε συναισθηματικό!

Το βιβλίο αυτό που μας μιλά με μαγευτικό τρόπο για την αγάπη, το μοίρασμα, την αλληλοβοήθεια και την αλληλεγγύη, την ισοτιμία και την ισότητα, μπήκε βαθιά μέσα στην καρδιά μου.

Αξίζει να προσθέσουμε πως το «Μια Ζαχαρένια Συνταγή» το 2015 τέθηκε υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η πρώτη του έκδοση ενίσχυσε με το σύνολο των εσόδων της την παγκόσμια εκστρατεία “back2School”, που στηρίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση των παιδιών-προσφύγων, ενώ η δεύτερη (2018, εκδόσεις Ελληνοεκδοτική) τη διάδοση της παγκόσμιας εκστρατείας #WithRefugees. Τον Ιανουάριο του 2018 η ιστορία του βιβλίου έγινε θεατρική παράσταση στο θέατρο “Φούρνος” σε διασκευή Ελεάννας Σαντοριναίου και μουσική Χρήστου Θηβαίου.

Περιμένετε ακόμα; Τρέξτε να το αγοράσετε και να το χαρίσετε στους μικρούς αναγνώστες του κύκλου σας! Θα το λατρέψουν και μαζί με αυτό και εσάς που τους το προσφέρατε! 😉

Οπισθόφυλλο:

Ο Ρένος ο Ζαχαρένιος, ένας ζαχαροπλάστης διαφορετικός από αυτούς που ξέρουμε, ζει στα… σύννεφα και φτιάχνει λιχουδιές για τους ήρωες των παραμυθιών. Επειδή αγαπάει πολύ και τους ανθρώπους, αποφασίζει να ετοιμάσει μια ζαχαρένια συνταγή μόνο για ’κείνους. Μέχρι το βράδυ όλα πρέπει να είναι έτοιμα! Θα προλάβει όμως;

Μια ιστορία για τη δύναμη της αγάπης και της αλληλεγγύης…


[grbk https://www.greekbooks.gr/mia-zacharenia-syntagi.html%5D

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Μια ζαχαρένια συνταγή

Συγγραφέας

Φωτεινή Κωνσταντοπούλου

Εικονογράφος

Σάντρα Ελευθερίου

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Ημερομηνία έκδοσης

Οκτώβριος 2018

Αριθμός σελίδων

29

ISBN

978-960-563-201-4

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα