«Ξένιος και παραξένιος», Σγουρή Β. Γεωργιάδη

Ξένιος και παραξένιος

«Ξένιος και παραξένιος», Σγουρή Β. Γεωργιάδη

Από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, το Δεκέμβριο του 2019, κυκλοφόρησε το νέο παιδικό βιβλίο της Σγουρής Β. Γεωργιάδη. Έχει τον τίτλο «Ξένιος και παραξένιος» και την εικονογράφησή του, υπογράφει η Μαριάννα Φραγκούλη!

Υπόθεση βιβλίου

Η κυρία Φλάουρα, μια χρυσοχέρα μαϊμουδίτσα, είναι η καλύτερη κομμώτρια του δάσους! Το ταλέντο της μεγάλο! Ομορφαίνει τους πελάτες της με την δεξιοτεχνία της στο ψαλίδι και στην χτένα, τους κάνει να αστραποβολούν από ικανοποίηση. Τους κουρεύει τακτικά, τους κουρεύει και εκτάκτως για επίσημες εμφανίσεις. Εκεί μάλιστα, βάζει τα δυνατά της ώστε να είναι οι πελάτες της, οι πιο περιποιημένοι όταν παραβρίσκονται σε γάμους, πάρτι ή βαφτίσεις και λοιπές εξαιρετικές περιστάσεις.

Τόσο ήταν το ταλέντο της ώστε μια μέρα η Λεκίκι, το τουκάν, θαυμάζοντας τα χτενισμένα και γυαλιστερά φτερά της στον καθρέφτη, το έταξε στην κυρία Φλάουρα…


Δεν έχω γνωρίσει άλλη μαϊμού σαν εσένα. Κι όσο για το ταλέντο σου στην κομμωτική;
Θα το διαφημίσω σε όλο το δάσος!
Αύριο, όταν περάσει ο ιπποπόταμος, ο Μηνάς ο μανάβης, θα του πω να με πάρει με το κάρο του και να με αφήσει στο διπλανό δάσος, για να το διαδώσω κι εκεί!

Δεν πέρασαν πολλές μέρες και η φήμη της άριστης αυτής κομμώτριας εξαπλώθηκε σε όλα τα γύρω δάση του βουνού. Άνοιξαν οι δουλειές της! Όλοι ήθελαν να γίνουν πελάτες της, όπου κι αν ζούσαν. Τι να κάνει και η κυρία Φλάουρα, δεν ήξερε ποιόν να πρωτοεξυπηρετήσει! Πήρε το ποδήλατό της, ένα επαγγελματικό βαλιτσάκι γεμάτο με εργαλεία κομμωτικής και κάθε μέρα πήγαινε όπου την καλούσαν…


Ίσιωνε πούπουλα υπομονετικά, κούρευε τριχώματα με ακρίβεια χειρουργού κι έβαφε γούνες με τέχνη και φαντασία.

Έλουζε, κούρευε, ίσιωνε, αρωμάτιζε, χτένιζε και… άκουγε. Τι άκουγε; Ω, δεν άκουγε μόνο το πως θα ήθελαν να τους κουρέψει, χτενίσει κ.α. Άκουγε και όλα τα κουτσομπολιά του κάθε σπιτιού, της κάθε γειτονιάς, του κάθε δάσους!


– Νομίζετε ότι θέλω να τα ξέρω όλα αυτά;
Όσα λιγότερα ξέρει κανείς τόσο το καλύτερο!

Και η ζωή κυλούσε ομαλά μέσα στη ρουτίνα. Ώσπου μια μέρα, η κυρία Φλάουρα ανέλαβε μια πραγματικά μεγάλη δουλειά -τόσο μεγάλη ώστε αναρωτιόταν αν θα την κατάφερνε να την τελειώσει εγκαίρως- στο Δάσος με τους φοίνικες. Γεμάτη με σκέψεις, όνειρα, φιλοδοξίες και καταστρώνοντας προγράμματα και σχέδια καθώς έκανε γοργές πεταλιές στο ποδήλατό της, αυξάνοντας ολοένα περισσότερο τον ρυθμό και την ταχύτητά της, σκόνταψε σε κάτι δυνατό και γυαλιστερό, μα και πολύ αργό, που διέσχιζε σούρνοντας το μονοπάτι!

Αλλού το ποδήλατο, αλλού η κομμώτρια και αλλού γι αλλού το κάθε ένα από τα σύνεργα που υπήρχαν μέσα στο βαλιτσάκι της. Μα τι είναι αυτό το σσσσσσσσσσσσσςςςςςςςςςςςςς που ακούγεται και αυτό το κρύο πράγμα που ακουμπά στην πλάτη της, τι να είναι;


Γυρίζει όπως όπως και τι να δει;
Ένα τεράστιο φίδι!
– Παραξένιος Φολίδας, κυρία μου. Δεν χαίρομαι καθόλου για τη γνωριμία!

Πω πω αγριεμένα μάτια που έχει ο κύριος Παραξένιος! Εντάξει, του ήρθε κι αυτού λίγο ξαφνικά, δεν είναι και λίγο να σου πατήσουν την ουρά… Για να λέμε όμως και του στραβού το δίκιο, και η κυρία Φλάουρα δεν έφταιγε! Στο δρόμο μέσα κινούνταν, στην δουλειά της πήγαινε. Όμως ξέρετε τι γίνεται όταν και τα δυο μέρη πιστεύουν πως έχουν δίκιο ε; Τσακωμός!

Και αυτή η φορά δεν μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Και να, η μαϊμού να έχει ξεχάσει εντελώς την τέχνη της και το ότι είναι μια κυρία, και το φίδι να έχει ξεχάσει εντελώς τους καλούς του τρόπους και την αβρότητά του, ακόμη και η λέξη ηρεμία ή γαλήνη να έχει σβήσει από το μυαλό του. Και η κυρία Φλάουρα να του πατάει με δύναμη την ουρά, και εκείνος να την σφίγγει όλο και περισσότερο, όλο και πιο σφιχτά. Η δε ουρά του Παραξένιου είχε αποκτήσει λες αυτονομία και χτυπούσε με δύναμη ρυθμικά το έδαφος κάνοντας παράξενους θορύβους.

Δεν ξέρω αλήθεια που θα σταματούσαν αυτοί οι δύο αν δεν εμφανιζόταν ο Ξένιος· ο πράος αδερφός του Παραξένιου που με την άριστη συμπεριφορά του ηρέμησε τους δύο αναψοκοκκινισμένους αντίπαλους. Και ξεκινά να λέει για τον Παραξένιο…


Το πρόβλημά του ξεκινά από τότε που ήταν μικρό φιδάκι. Δεν του άρεσε καθόλου η ουρά του κι ακόμα δεν του αρέσει. Κάθε πρωί, περνά στον μεγάλο ποταμό τουλάχιστον δυο με δυόμισι ώρες για να ισιώσει μία μία τις φολίδες του. Κάθεται εκεί και όλο τις βρέχει και τις ισιώνει.

Και για να μην σας τα πολυλογώ ο Παραξένιος ούτε φίδι ήθελε να είναι! Ήθελε να έχει πόδια, χέρια, τρίχωμα, γούνα ή μαλλιά. Να χορεύει και να σκαρφαλώνει, να τρέχει σαν να ‘ναι γατόνι. Τότε θα ήταν χαρούμενος, ήρεμος κι ευτυχισμένος! Τώρα… Τώρα για όλα φταίει η ουρά του. Κι αφού ως φίδι είναι όλος ουρά, του φταίει όλη του η ύπαρξη.

Η Φλάουρα αρχίζει να καταλαβαίνει. Με μιας χώνει τα δύο φίδια μέσα στο καλάθι του ποδηλάτου της και κάνει γρήγορο πετάλι μέχρι να φτάσει στο προκαθορισμένο ραντεβού της.

Τι λέτε; η μαϊμουδίτσα θα τιμωρήσει τον Παραξένιο ή μήπως θα βρει την καλύτερη λύση για το πρόβλημά του;


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο

κάντε κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Το «Ξένιος και παραξένιος», της Σγουρής Β. Γεωργιάδη, είναι ένα βιβλίο για την διαφορετικότητα, για την αποδοχή του εαυτού μας -πρωταρχικά από εμάς τους ίδιους-, για τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις που πηγάζουν από αυτά, και γενικά για όλα όσα παίζουν ρόλο στις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Ένα βιβλίο με πρωταγωνιστές ζώα που όμως είναι τόσο ανθρώπινα! Αλληγορικό γαρ, αφήνει τον κόσμο των ζώων να καθρεφτίσει τον δικό μας κόσμο! Επιπλέον είναι ένα διασκεδαστικό, διδακτικό και ευχάριστο παιδικό ανάγνωσμα που θα χαρούν όλοι οι μικροί μας φίλοι. Η περιπέτεια της κυρίας Φλάουρας και του Παραξένιου θα συναρπάσει τους μικρούς βιβλιόφιλους και θα τους μεταδώσει το ότι η διαφορετικότητα είναι χάρισμα και όχι ελάττωμα!

Ανάλαφρο και διδακτικό κείμενο, υπέροχη εικονογράφηση και προσεγμένη -όπως πάντα- έκδοση από την Ελληνοεκδοτική! Θέλετε κάτι άλλο; Σπεύσατε, αποκτήστε και χαρίστε το παιδικό αυτό βιβλίο στα μικρότερα μέλη της οικογένειάς σας!

Οπισθόφυλλο:

Πώς θα σας φαινόταν αν εκεί που οδηγούσατε ανέμελα το ποδηλατάκι σας, όπως η Φλάουρα η μαϊμού, ξεπεταγόταν μπροστά σας ένα τεράστιο φίδι; Και όχι ένα οποιοδήποτε φίδι! Ήταν ο Παραξένιος Φολίδας με τον ξεχωριστό χαρακτήρα και τη φασαριόζα ουρά του, που δεν την ήθελε καθόλου πάνω στο σώμα του.

Τη μέρα που η παιχνιδιάρα Φλάουρα συναντάει απρόσμενα τον Παραξένιο, μια συναρπαστική περιπέτεια ξεκινάει και για τους δυο τους…

Μια διασκεδαστική ιστορία για την αποδοχή του εαυτού μας και των άλλων. Γιατί είναι υπέροχο να είναι κανείς διαφορετικός!


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο

κάντε κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Ξένιος και παραξένιος

Συγγραφέας

Σγουρή Β. Γεωργιάδη

Εικονογράφος

Μαριάννα Φραγκούλη

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Ημερομηνία έκδοσης

Δεκέμβριος 2019

Αριθμός σελίδων

40

ISBN

978-960-563-282-3

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Post comment