«Ζητείται δικηγόρος με μουστάκια και ουρά!», Ελένη Σβορώνου

Διαβάζοντάς το σου ανοίγεται ένα παράθυρο απ’ όπου μπορείς να ακούς τις σκέψεις των ζώων και να αφουγκράζεσαι τα συναισθήματά τους.

Γράφει: Matia Gr
«Ζητείται δικηγόρος με μουστάκια και ουρά!», Ελένη Σβορώνου

Ο Μπαρμπαρόσα, ένας σκύλος πέρα για πέρα ξεχωριστός, από το μουσούδι του μέχρι την τελευταία τρίχα της ουράς του, σώθηκε την τελευταία στιγμή, ενώ κινδύνευε να πνιγεί σε ένα βαρέλι γεμάτο ασβέστη. Από εκείνη τη μέρα, αυτός ο γνήσιος ημίαιμος σκυλάκος απέκτησε σπίτι και για κυρά του είχε την μικρή Λεμονάνθη!


Λεμονανθός. Έτσι μυρίζει αυτό το κορίτσι γι’ αυτό τη βάφτισα έτσι. Εκείνη νομίζει ότι τη λένε Ιωάννα. Εντάξει, έτσι τη φωνάζουν οι δικοί της, η κυρία Κεφτεδάκι και ο κύριος Σαμπουάν. Αλλά ο άνθρωπος κάνει το όνομα και όχι το ανάποδο. Εγώ λοιπόν δίνω τα σωστά ονόματα από τη μυρωδιά τους. Η κυρία Πηνελόπη, που μυρίζει κεφτεδάκια, είναι φυσικά η πρώτη που λάτρεψα. Ο κύριος Χάρης που έχει αναλάβει να με λούζει κέρδισε με το σπαθί του δυο δαγκωνιές φιλικές και ένα κατουρηματάκι στο γραφείο του, έτσι για να μάθει να με ταλαιπωρεί. Αλλά αυτά ήταν παλιά, όταν ήμουνα κουτάβι.

Ένας γλυκός κοκκινοτρίχης κούταβος που πήρε το όνομα του ξακουστού πειρατή.


Τον είδα μάλιστα. Μου τον έδειξε η Λεμονάνθη σ’ ένα βιβλίο. Μου άρεσε. Άγριος σαν και μένα. Μόνο που εγώ είμαι πιο έξυπνος και πιο δυνατός, νομίζω, γιατί τον έφαγα. Μια μέρα που με παράτησαν όλοι μόνο μου και έβλεπαν τηλεόραση. Κι εγώ από τα νεύρα μου μασούλησα το βιβλίο.

Η ζωή του κυλά ευτυχισμένη, μέχρι που μια μέρα ο Μπαρμπαρόσα βρίσκεται μόνος του, σε μια άγνωστη γειτονιά, σε ένα αφιλόξενο, έρημο πάρκο, με κρεβάτι του ένα παραπεταμένο στρώμα να μουσκεύει από τη βροχή. Μέχρι που μια μονόφθαλμη γάτα τον προτρέπει να την ακολουθήσει και κατευθύνονται μαζί στο κοντινότερο ψαράδικο!
Για μισό λεπτό! Μια άγνωστη φωνή τον καλεί!


Ει, Μπαρμπαρόσα. Πάρε με μαζί σου και θα σε πάω στη Λεμονάνθη!
Τι είναι αυτό; Από που ακούστηκε αυτή η φωνή; Θα λιποθυμήσω. Ποιος παίζει με τον πόνο μου;
Εδώ, εδώ κοίτα. Στα Μπαρμπούνια.
– Α ναι. Εσύ. Μα δεν είσαι ψόφιο; Έτοιμο για τηγάνι σε βλέπω. Πού ξέρεις τ’ όνομά μου; Πού ξέρεις για την…;
Μόλις έμαθες την κοινή γλώσσα όλων των κατατρεγμένων ζώων που υποφέρουν άδικα. Καλώς ήλθες στη μεγάλη παρέα μας.

Και το μπαρμπουνάκι αφηγείται την σύντομη ζωή του και μιλά για τους νόμους που ρυθμίζουν τη συμπεριφορά των ανθρώπων προς τα ζώα. Ο Μπαρμπαρόσα, η γάτα και το μπαρμπούνι ξεκινούν την περιπέτειά τους με σκοπό να βρουν όλα τα αδικημένα από τον άνθρωπο ζώα. Ακολουθούν τις φωνές τους, που τους οδηγούν σαν πυξίδα, τα βρίσκουν και ακούν προσεκτικά τις ιστορίες τους. Το τι γίνεται και το τι θα έπρεπε να γίνεται. Δύο πράγματα τα οποία απέχουν δυστυχώς ακόμα πολύ το ένα από το άλλο.

Μια λεοπάρδαλη που κυνηγούν για τη γούνα της, ένας παπαγάλος που ζει κάτω από άθλιες συνθήκες σε ένα pet shop, ένα αποδημητικό πουλί ο όμορφος πελαργός, ένα ευγενικό δελφίνι που ήταν αναγκασμένο να ζει στο δελφινάριο και να κάνει ακροβατικά, ένας αξιολύπητος κόκορας… και τα πολύπαθα ζώα δεν έχουν τελειωμό. Κι όπως μας λένε όλα μαζί, με μια φωνή…


Όλα τα ζώα έχουμε δικαίωμα σε καλές συνθήκες ζωής. Αυτά που εκτρέφετε για την τροφή σας. Αυτά που χρησιμοποιείτε για εργασία. Αυτά που χρησιμοποιείτε για επιστημονικούς σκοπούς. Αυτά που διατηρείτε στους ζωολογικούς κήπους.

Τι λέτε; Θα καταφέρουν οι φίλοι μας τα ζώα να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους; Για να τα βοηθήσετε κι εσείς υπάρχει το δεύτερο μέρος του βιβλίου της Ελένης Σβορώνου «Ζητείται δικηγόρος με μουστάκια και ουρά!» όπου μέσα από παιχνίδι, άσκηση και δράση ο μικρός αναγνώστης μαθαίνει, κατανοεί και εμπεδίδει με απλό, κατανοητό, αλλά και ουσιαστικό λόγο όλα αυτά που αφορούν τους νόμους που έχουν φτιάξει οι άνθρωποι, έτσι ώστε να ορίζουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα ζώα και να τα προστατεύουν σεβόμενοι τα δικαιώματά τους.

Το «Ζητείται δικηγόρος με μουστάκια και ουρά!» είναι ένα υπέροχο βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2015, σε μια πολύ προσεγμένη έκδοση με σκληρό εξώφυλλο από τις εκδόσεις Νομικής Βιβλιοθήκης, στη σειρά Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη και υπό την επιμέλεια της συγγραφέως Μαρίζας Ντεκάστρο. Διαβάζοντάς το σου ανοίγεται ένα παράθυρο απ’ όπου μπορείς να ακούς τις σκέψεις των ζώων και να αφουγκράζεσαι τα συναισθήματά τους. Η Ελένη Σβορώνου με το υπέροχο στακάτο τρόπο γραφής της θα σας παρασύρει, θα σας κάνει να χαμογελάσετε, να παθιαστείτε, να τρελαθείτε από την αγωνία και να συγκινηθείτε. Διαβάζοντάς το θα σας πλημμυρίσουν χίλια δυό συναισθήματα. Αλλά το κυριότερο είναι πως το «Ζητείται δικηγόρος με μουστάκια και ουρά!» κάνει τον αναγνώστη να πάρει σοβαρές αποφάσεις για τον τρόπο που θα αντιμετωπίζει -από εδώ και πέρα- τα ζώα.

Η καταπληκτική εικονογράφηση του Mark Weinstein με τα χαριτωμένα αρχιγράμματα και τα αξιολάτρευτα ζωάκια θα κερδίσουν την καρδιά του κάθε αναγνώστη. Το «Ζητείται δικηγόρος με μουστάκια και ουρά!» αποτελεί το ιδανικό βιβλίο για να ευαισθητοποιήσει, να προβληματίσει αλλά και να καθοδηγήσει τα παιδιά. Όμως αυτό το βιβλίο, αν και παιδικό, θα ήταν υπέροχο να διαβαστεί και από τους γονείς αλλά και τους εκπαιδευτικούς, ώστε να συζητήσουν με τα παιδιά όλα τα ζητήματα που αναδεικνύονται μέσα από τις σελίδες του. Αγοράστε το και διαβάστε το αγκαλιά με το παιδί σας και ακούστε μαζί του προσεκτικά τα λόγια των ζώων.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

“Τα ζώα έχουν δικαιώματα όπως και εμείς οι άνθρωποι. Μερικοί από τους ανθρώπους τα αμφισβητούν. Παίρνουν στο σπίτι τους ζωάκια, τα μεγαλώνουν κι έπειτα τα παρατούν στους δρόμους και τα αφήνουν μόνα τους να βρουν τρόπο να επιβιώσουν. Υπάρχουν νόμοι και οργανώσεις που βοηθάνε, αλλά παρόλα αυτά μερικοί δεν σταματάνε να τα βασανίζουν.
Σε αυτό το βιβλίο, τα ζώα, ο Μπαρμπαρόσα ο σκύλος, μια λεοπάρδαλη από γουναράδικο, ένα δελφίνι από το δελφινάριο, ένας παπαγάλος από το Pet Shop, θέλουν να είναι ελεύθερα. Θέλουν μάλιστα να ελευθερώσουν όσα ζώα έχουν κακοποιηθεί, είναι πληγωμένα ή τα έχουν κακομεταχειριστεί οι άνθρωποι.
Το βιβλίο αυτό μου άρεσε, γιατί δείχνει ότι οι νόμοι δεν προστατεύουν μόνο τους ανθρώπους. Προστατεύουν τη φύση και τα πλάσματα που ζουν σ’ αυτή και που εξαιτίας μας μπορεί να καταστραφούν. Αν δεν προσέξουμε είναι σαν να διαλύουμε το ίδιο μας το σπίτι.” (Μάρκος, 11 ετών)

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα