«Έρωτας τρομοκράτης», της Λένας Μερίκα

Το «Έρωτας τρομοκράτης» είναι ένα βιβλίο που σε κερδίζει από τις πρώτες σελίδες του. Ο απολαυστικός τρόπος γραφής της Λένας Μερίκα σε συνδυασμό με την σύνθετη, άκρως ενδιαφέρουσα και συναρπαστική πλοκή του σε κάνουν […]

Γράφει: Matia Gr
«Έρωτας τρομοκράτης», της Λένας Μερίκα
Tags

Το «Έρωτας τρομοκράτης» είναι ένα βιβλίο που σε κερδίζει από τις πρώτες σελίδες του. Ο απολαυστικός τρόπος γραφής της Λένας Μερίκα σε συνδυασμό με την σύνθετη, άκρως ενδιαφέρουσα και συναρπαστική πλοκή του σε κάνουν να μη θες να το αφήσεις από τα χέρια σου. Όταν δε το αφήνεις, το μυαλό σου γυρνάει γύρω από αυτό, καθώς αναρωτιέσαι τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια του.
Θα πρέπει να σας πω ότι μέχρι τώρα είχα διαβάσει βιβλία της συγγραφέως που απευθύνονται κυρίως σε παιδιά και εφήβους. Μέσα από αυτά είχα λατρέψει και απολαύσει τον τρόπο που η Λένα Μερίκα περνάει τα δημιουργήματα της στο χαρτί και κατ’ επέκταση στους αναγνώστες της. Στον Έρωτα τρομοκράτη, συνάντησα την ίδια απολαυστική πένα που αυτή τη φορά κινούνταν, με μεγάλη επιτυχία, σε πιο σύνθετες διαδρομές και σε βαθύτερους προβληματισμούς. Στο βιβλίο κινούνται δύο ιστορίες παράλληλα. Ο τρόπος που χειρίζεται τις δύο αυτές ιστορίες είναι ευφυής και αποδεικνύει το πόσο ταλαντούχα είναι η Λένα Μερίκα.
Ας πούμε, όμως, και λίγα πράγματα για την υπόθεσή του. Στις σελίδες του ξετυλίγεται ένα δεκαήμερο από την ζωή της Βίκης Αλεξίου. Μιας τριαντάχρονης φιλολόγου που είναι άνεργη και σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Η ηρωίδα μας κατάγεται από την Καστοριά, στην οποία εξακολουθούν να μένουν οι γονείς της. Η ίδια κατοικεί στην Νεάπολη, στο σπίτι του Ευάγγελου (της σχέσης της που πνέει τα λοίσθια).
Σε αυτήν την κατάσταση την βρίσκει ο Λέανδρος (ο πρώην της) και της προτείνει να συνεργαστεί μαζί του σε ένα σχέδιο που έχει για να λύσουν το οικονομικό τους πρόβλημα. Το σχέδιο είναι να βρουν τον δολοφόνο του φρουρού ενός Βρετανού στρατιωτικού ακόλουθου και να εισπράξουν την αμοιβή, που έχει ανακοινωθεί ότι θα δοθεί.
Η Βίκη αναγκάζεται από τις καταστάσεις να λάβει μέρος στο μεγαλόπνοο σχέδιο του Λέανδρου, μιας κι αυτό περιλαμβάνει μια μικρή χρηματική αμοιβή, ανεξάρτητα από το αν θα στεφθεί με επιτυχία ή όχι.
Από το σημείο αυτό, ξεκινούν οι δέκα μέρες που θα αλλάξουν την ζωή και τις προτεραιότητες της ηρωίδας μας. Πως και γιατί θα γίνει αυτό, θα το μάθετε διαβάζοντας το βιβλίο της Λένας Μερίκα «Έρωτας τρομοκράτης».
Κλείνοντας αυτό το κείμενο να σας πω ότι, στις άριστες εντυπώσεις που μου άφησε το βιβλίο αυτό συνέβαλαν τόσο το ξεχωριστό εξώφυλλο που υπογράφει η Πόπη Αλεξίου, όσο και η προσεγμένη έκδοση, του εκδοτικού οίκου Κέδρος. Φαντάζομαι ότι καταλάβατε πόσο μου άρεσε αυτό το βιβλίο, το οποίο και σας προτείνω ανεπιφύλακτα. Πιστεύω ότι θα το χαρείτε όπως κι εγώ από την αρχή μέχρι το τέλος του. Καλή ανάγνωση!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Μια άνεργη φιλόλογος, ερασιτέχνις «ερευνήτρια σκοτεινών υποθέσεων», εισβάλλει τυχαία στο σπίτι και στη ζωή μιας γυναίκας ύποπτης για υπόθαλψη τρομοκρατών. Στόχος, τα χρήματα της επικήρυξης.
Με τον οίστρο της νεοφώτιστης, παρακολουθεί τηλέφωνα και e-mail, ψαρεύει πληροφορίες, σκαλίζει αρχεία, ερευνά τα προσωπικά αντικείμενα της «ύποπτης». Αποκρυπτογραφώντας τα μηνύματα ενός άγνωστου άντρα, έρχεται αντιμέτωπη με καλά κρυμμένα μυστικά και ψέματα μιας ολόκληρης ζωής. Στο επίκεντρο, ένας παράφορος έρωτας που δεν κατασίγασε ποτέ τη δίψα του, αψηφώντας χρόνο και εμπόδια.
Μέσα από την ταύτισή της με την αινιγματική γυναίκα, η νεαρή ηρωίδα βρίσκει τη δύναμη να αλλάξει και την δική της ζωή.

Ν.Π.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα