Ματιά

«Ζωή χωρίς όρια», του Νικ Βούισιτς – «Life without limits», by Nicholas James Vujicic

Το όνομα μου είναι Νικ Βούισιτς. Είμαι 30 χρονών. Γεννήθηκα χωρίς άκρα, αλλά τα δεδομένα της σωματικής μου διάπλασης δεν με περιορίζουν. Γυρίζω τον κόσμο ενθαρρύνοντας εκατομμύρια ανθρώπους να υπερβούν τις αντιξοότητες της ζωής […]

Γράφει: Matia Gr
«Ζωή χωρίς όρια», του Νικ Βούισιτς – «Life without limits», by Nicholas James Vujicic
«Ζωή χωρίς όρια», του Νικ Βούισιτς - «Life without limits», by Nicholas James Vujicic

Ζωή χωρίς όρια

Το όνομα μου είναι Νικ Βούισιτς. Είμαι 30 χρονών. Γεννήθηκα χωρίς άκρα, αλλά τα δεδομένα της σωματικής μου διάπλασης δεν με περιορίζουν. Γυρίζω τον κόσμο ενθαρρύνοντας εκατομμύρια ανθρώπους να υπερβούν τις αντιξοότητες της ζωής τους με πίστη, ελπίδα, αγάπη και κουράγιο, ώστε να μπορέσουν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Σ’ αυτό το βιβλίο θα μοιραστώ μαζί σου τις εμπειρίες μου όσον αφορά την αντιμετώπιση των αντιξοοτήτων και των εμποδίων. Κάποια από αυτά τα εμπόδια είναι καθαρά προσωπικά. Τα περισσότερα όμως είναι οικουμενικά και αφορούν τους πάντες. Σκοπός μου είναι να σε ενθαρρύνω να ξεπεράσεις τις δικές σου προκλήσεις και δυσκολίες, ώστε να μπορέσεις να βρεις το δικό σου σκοπό και το δικό σου μονοπάτι προς μια απίστευτα καλή ζωή.

Με αυτά τα λόγια ξεκινά ένα από τα πιο συγκλονιστικά βιβλία -ίσως το Νο1- που μπορείτε να βρείτε αυτό τον καιρό στα βιβλιοπωλεία. Ένα βιβλίο ύμνος στη ζωή, στην ελπίδα, στον αγώνα! Το «Ζωή χωρίς όρια», του Νικ Βούισιτς, που κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2012 από τις εκδόσεις Εν Πλω.

Χωρισμένη σε δώδεκα κεφάλαια-βήματα, αυτή η βίβλος της ζωής σε οδηγεί σταδιακά σε ένα μονοπάτι που θα σε πάει σε ένα καλύτερο και ευτυχέστερο αύριο. Σε ένα μέλλον χωρίς τις άγκυρες του παρελθόντος. Χωρίς όλα εκείνα τα εμπόδια που που βρέθηκαν στον δύσκολο δρόμο που διήνυσε ο συγγραφέας -στα 30 χρόνια του μέχρι σήμερα βίου του-, αλλά που κατάφερε να τα υπερπηδήσει.

Ας τα δούμε ένα ένα…

Βήμα 1ο: Αν δεν μπορείς να έχεις ένα θαύμα, γίνε εσύ το θαύμα!


Καθώς ξεκινάμε μαζί το ταξίδι μας, δώσε λίγο χρόνο σε παρακαλώ στο να σκεφτείς τι είδους περιορισμούς έχεις θέσει στη ζωή σου ή έχεις αφήσει άλλους να θέσουν σ’ αυτή. Και τώρα, σκέψου πως θα ήταν αν ήσουν ελεύθερος από αυτούς τους περιορισμούς. Πως θα ήταν άραγε η ζωή σου αν τα πάντα ήταν εφικτά;

Βήμα 2ο: Δίχως χέρια, δίχως πόδια, δίχως όρια!

Πόσο σημαντική είναι η ελπίδα στη ζωή μας, τόσο για την εξέλιξη μας όσο και για την ευτυχία μας στο σήμερα, στο τώρα! Η ελπίδα που είναι πηγή δύναμης για να ξεπεράσουμε τα διάφορα εμπόδια που θα βρεθούν στο διάβα μας.

Βήμα 3ο: Με την καρδιά γεμάτη βεβαιότητα.


Θα ανταμώσεις εμπόδια που αρχικά μοιάζουν αξεπέραστα. Ενόσω αναμένουμε κάποια λύση, η πίστη ενδέχεται να είναι ό,τι όλο κι όλο διαθέτουμε για να κρατηθούμε, και κάποιες φορές απλά και μόνο η εμπιστοσύνη πως θα υπάρξει κάποια απάντηση, μπορεί να σε βγάλει σώο από εκείνες τις πιο σκοτεινές στιγμές.

Βήμα 4ο: Αγάπα τον τελείως ατελή εαυτό σου.

Γιατί αν δεν αγαπάς τον εαυτό σου, δεν μπορείς να χαράξεις και να ακολουθήσεις μαι θετική πορεία. Η μη αποδοχή αυτού που είμαστε, γεννά ανασφάλειες και αυτές με τη σειρά τους μας σπρώχνουν σε δρόμους κατηφορικούς!

Βήμα 5ο: Η στάση είναι το κλειδί.


Σκέψου τη στάση σου σαν το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης σου. Αν το πρόγραμμα που βλέπεις δεν σου κάνει, τότε απλά αρπάζεις το τηλεκοντρόλ και το αλλάζεις. Με τον ίδιο λίγο-πολύ τρόπο μπορείς, ανεξάρτητα από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζεις, να αναπροσαρμόσεις τη στάση σου κάθε φορά που δεν έχεις τα αποτελέσματα που θέλεις.

Βήμα 6ο: Χωρίς χέρια μα όχι ακίνδυνος.

Το να υπερνικάς τους φόβους σου είναι ένα από τα πιο σημαντικά εφαλτήρια για μια ζωή γεμάτη φως. Μια ζωή που τα όνειρα του σήμερα μπορούν να γίνουν η καθημερινότητα του αύριο.

Βήμα 7ο: Μην επιτρέψεις στην πτώση σου να αποκτήσει μονιμότητα.


«Πέσε επτά φορές, σήκω οχτώ».
Έχεις πτώσεις. Έχω κι εγώ πτώσεις. Οι καλύτεροι ανάμεσα μας έχουν πτώσεις, αλλά και οι υπόλοιποι επίσης. Όσοι δεν σηκώνονται ποτέ από την ήττα, είναι εκείνοι που βλέπουν συνήθως την αποτυχία ως τελεσίδικη. Αυτό που πρέπει όλοι να θυμόμαστε είναι ότι η ζωή δεν είναι ένας διαγωνισμός που είτε τον περνάς είτε κόβεσαι. Είναι μια διαδικασία δοκιμασίας και λάθους. Εκείνοι που επιτυγχάνουν, είναι όσοι ανακάμπτουν από τα βλακώδη σφάλματά τους, διότι τα βλέπουν ως προσωρινές και διδακτικές εμπειρίες.

Βήμα 8ο: Το στραβάδι στους θάμνους.

Μην αντιστέκεσαι στις αλλαγές. Αντιμετώπισε τις με θάρρος. Πολλές από αυτές έχουν θετικό πρόσημο και ορισμένες από εκείνες είναι φορείς των καλύτερων εμπειριών που θα ζήσεις.

Βήμα 9ο: Εμπιστοσύνη στους άλλους.


Η δημιουργία μιας σχέσης είναι σαν τη δημιουργία ενός καταθετικού λογαριασμού: δεν μπορείς να περιμένεις ότι θα κάνεις κάποια ανάληψη, αν δεν έχεις κάνει πρώτα κάποια κατάθεση. Έχουμε όλοι ανάγκη κάθε τόσο να κουρδίζουμε τις ικανότητες μας προς δημιουργία σχέσεων, αποτιμώντας τον τρόπο που τις προσεγγίζουμε και διαπιστώνοντας τι λειτουργεί και τι όχι σε μια σχέση.

Βήμα 10ο: Αγάπη για τις ίσες ευκαιρίες.

Σε όλους μας κάποια στιγμή δίνονται ευκαιρίες στη ζωή. Κάποιοι από εμάς είναι έτοιμοι και τις αξιοποιούν, ενώ κάποιοι άλλοι τις αφήνουν να περάσουν ανεκμετάλλευτες. Η πίστη στις δυνατότητες μας και η σκληρή εργασία είναι οι καλύτεροι προπονητές γι’ αυτήν την προετοιμασία.

Βήμα 11ο: Κανόνες… εξω-φρενικοί.


Μπορεί να κάνεις πράξη κάθε άλλο μάθημα αυτού του βιβλίου, αλλά αν δεν είσαι πρόθυμος να διακινδυνεύσεις ή να τολμήσεις να αποκληθείς τρελός από εκείνους που θα αμφισβητήσουν την ιδιοφυΐα σου, τότε μάλλον δεν θα επιτύχεις ποτέ όλα όσα ονειρεύεσαι να επιτύχεις. Και για το καλό τόσο το δικό σου όσο και του πλανήτη, τόλμα να είσαι φιλοπαίγμων. Μη λησμονείς να αυτοσαρκάζεσαι και να χοροπηδάς από τη χαρά σου κάθε τόσο, έτσι ώστε να χαίρεσαι το ταξίδι.

Βήμα 12ο: Κάνε το δόσιμο αποστολή σου.

Το να εστιάζεις στις ανάγκες των άλλων, το να στέκεσαι στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη τη βοήθεια σου, δεν δίνει απλά νόημα στην ύπαρξη σου αλλά αλλάζει ριζικά και την δική σου ζωή.

Αυτοί είναι οι τίτλοι των κεφαλαίων-βημάτων του βιβλίου μαζί με μια μικρή γεύση (το highlight) από εκείνα που θα βρείτε όταν διαβάσετε το βιβλίο του Νικ Βούισιτς. Στις 349 σελίδες του, θα γνωρίσετε τη ζωή αυτού του αξιοθαύμαστου συνανθρώπου μας αλλά και όλα όσα τον έκαναν να προχωρά μπροστά. Θα γνωρίσετε όμως και ζωές ανθρώπων που συνάντησε στις ανά τον κόσμο περιοδείες του. Ανθρώπων που είτε άγγιξε με το παράδειγμα του -αλλάζοντας τις ζωές τους-, είτε ανθρώπων που όπως ο Νικ ήδη κοιτούσαν πάντα ψηλά και μπροστά. Δεν είναι τυχαία η ρήση που λέει: Όπου κοιτάς θα πας…

Γραμμένο με μια ρέουσα ανάλαφρη γλώσσα και γεμάτο από έξυπνο χιούμορ, φαντάζει στα μάτια του αναγνώστη σαν ένα υπέροχο μυθιστόρημα. Κι όμως, είναι 100% αληθινά όλα όσα θα διαβάσετε. Ο διδακτικός τόνος εξαφανίζεται μέσα στην διήγηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει πληθώρα μηνυμάτων και προτροπών. Το «Ζωή χωρίς όρια», του Νικ Βούισιτς, δεν είναι ένα απλό βιβλίο. Είναι μια δεξαμενή κουράγιου και θέλησης στην οποία θα μπορείτε να ανατρέχετε όταν το έχετε ανάγκη. Για όλα τα προηγούμενα, σας προτρέπω ανεπιφύλακτα να αγοράσετε -όχι να δανειστείτε, να αγοράσετε- το «Ζωή χωρίς όρια», ώστε να το απολαύσετε με την ησυχία σας όσες φορές θέλετε! Εγώ ήδη ξεκίνησα τον δεύτερο γύρο! Κλείνοντας αυτό το κείμενο-παρουσίαση, θα αφήσω να μιλήσει ξανά ο ίδιος ο συγγραφέας…


Σκοπός μου γράφοντας αυτό το βιβλίο ήταν να ανάψω μέσα σου τις φλόγες της πίστης και της ελπίδας, έτσι ώστε να μπορέσεις κι εσύ να ζήσεις μια ζωή δίχως όρια. Οι συνθήκες σου είναι ίσως δύσκολες. Μπορεί να έχεις ίσως προβλήματα με την υγεία σου, τα οικονομικά σου ή τις σχέσεις σου. Αν έχεις όμως αίσθηση του σκοπού, πίστη στο μέλλον σου, και είσαι αποφασισμένος να μην τα παρατήσεις ποτέ, μπορείς να υπερβείς κάθε εμπόδιο.

Καλή ανάγνωση!

Υ.Γ.

Ο Νικ πέρα από δεκάδες άλλες δραστηριότητες, έχει ιδρύσει τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Life without Limbs» και έχει λάβει μέρος και σε μία ταινία μικρού μήκους, τη The Butterfly Circus, που μπορείτε να την δείτε στο Youtube, κάνοντας κλικ εδώ! 🙂

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Νιώθουμε συχνά πως η ζωή είναι άδικη. Οι δύσκολες στιγμές και οι σκληρές συνθήκες πυροδοτούν συχνά μέσα μας την απελπισία. Μέσα από τις εμπειρίες μου, μπορώ να σε βοηθήσω να καταλάβεις ότι οι περισσότερες από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, μας παρέχουν ευκαιρίες να ανακαλύψουμε ποιο είναι το νόημα της ύπαρξής μας και ποιες από τις δωρεές που μας έγιναν μπορούμε να μοιραστούμε με τους άλλους…

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε να ζητάτε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Σχετικά άρθρα

Θέματα