«Η γραμμή», Βασίλης Κουτσιαρής και Γιάννης Διακομανώλης .: Βιβλία .: Ματιά
 

«Η γραμμή», Βασίλης Κουτσιαρής και Γιάννης Διακομανώλης

Γεμάτο μηνύματα, όμορφες εικόνες, κάποιες δόσεις αγωνίας και με ένα ευτυχές τέλος, το παιδικό αυτό βιβλίο θα γίνει ένα από τα αγαπημένα των μικρών βιβλιοφάγων.

Γράφει: Matia Gr
«Η γραμμή», Βασίλης Κουτσιαρής και Γιάννης Διακομανώλης

Η γραμμή

Ένα νέο μέλος προστέθηκε στη σειρά «Σύγχρονο Παραμύθι» των εκδόσεων Μίνωας. Πρόκειται για το παιδικό βιβλίο «Η γραμμή» των Βασίλη Κουτσιαρή και Γιάννη Διακομανώλη, που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2018 με την εκπληκτική εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου. «Η γραμμή» είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο για την φιλία και την αποδοχή.

Υπόθεση βιβλίου

Ο Αλέξανδρος, είναι τακτικός, είναι φρόνιμος, είναι και ήσυχος. Κάθεται στο πρώτο θρανίο, ακριβώς απέναντι από την έδρα της δασκάλας.

Ο διπλανός του όμως, ο Θοδωρής… Αχ, ο Θοδωρής έχει συνήθειες πολύ, μα πολύ ενοχλητικές! Από που να ξεκινήσει και που να τελειώσει κανείς… Είναι ακατάστατος, είναι ανυπάκουος, είναι και ενοχλητικός. Μένει και μακριά από το σχολείο, το σπίτι του είναι στο βουνό, έχει και όλη μέρα πάρε-δώσε με τα πρόβατα και τον σκύλο του! Αν είναι δυνατόν!


Μα καλά, από όλα τα παιδιά της τάξης μου, με αυτόν μου έτυχε να καθίσω;

Αναρωτιέται ο φίλος μας ο Αλέξανδρος…


Φυσικά, από την αρχή έβαλα τους κανόνες μου. Με το μολύβι τράβηξα στο θρανίο μια γραμμή. Μια χοντρή μαύρη γραμμή. Έτσι, κανείς δε θα μπορούσε να μπει στον χώρο του άλλου. Δεν του πολυάρεσε αυτό κι έκανε και μια περίεργη γκριμάτσα.

Βέβαια ο Θοδωρής δεν πολυσεβόταν αυτή τη γραμμή, πράγμα που προκαλούσε νεύρα και δυσφορία στον Αλέξανδρο.

Ο Θοδωρής μπορεί να έχει αυτά τα τόσο ενοχλητικά -είναι όμως έτσι ή έτσι φαίνεται στον διπλανό του, τον Αλέξανδρο;- που είπαμε παραπάνω, αλλά είναι άριστος στη ζωγραφική, ακόμη και χωρίς τους πανέμορφους μαρκαδόρους, με ένα απλό μαύρο μολύβι, λέει ξεκαρδιστικά αστεία και είναι συνέχεια με έναν καλό λόγο και ένα χαμόγελο στο στόμα. Τι λέτε; Συμπαθητικός δεν φαίνεται;

  «Ο χαμένος μύθος του Αισώπου», Κώστας Στοφόρος

Κι όμως ο Αλέξανδρος, παρόλο που του αναγνωρίζει όλα αυτά τα καλά χαρακτηριστικά, δεν θέλει να μιλάνε ούτε στο μάθημα της ζωγραφικής -που η δασκάλα το επιτρέπει- ούτε να έχει μαζί του πολλά πολλά.

Κι όταν δασκάλα βάζει τα παιδιά να κάνουν εργασίες σε μικρές ομάδες… Να, ας πούμε δύο ατόμων. Και συγκεκριμένα, εκείνον και τον διπλανό του… τότε ο φίλος μας… βρίσκεται πάντα να αναγκάζεται να μιλά και να συνεργάζεται με τον Θοδωρή!


Και όχι μόνο αυτό, αλλά δεν μπορούσα να του πω να μην πατάει την γραμμή. Αυτός, λες και το ‘κανε επίτηδες, πλησίαζε τόσο προς το μέρος μου που αναγκαζόμουν να βγάλω μέχρι και τα πόδια μου έξω από το θρανίο. Και φυσικά η κουβέντα δεν αφορούσε μόνο τη συγκεκριμένη εργασία.

Ναι, ο Θοδωρής τον καλεί ακόμα και στο σπίτι του! Του λέει, δε, πως θα του μάθει και κόλπα στο ποδόσφαιρο… Πφ! για ποιον τον πέρασε τον Αλέξανδρο; Ξέρει και παραξέρει ποδόσφαιρο!

Μέχρι που μια μέρα, ο Θοδωρής λείπει από το σχολείο! Απλώνεται στο θρανίο ο Αλέξανδρος, βασιλιάς στο κάστρο του νιώθει, η τσάντα του παίρνει θέση πάνω στην καρέκλα του απόντα Θοδωρή και όσο για τα τετράδια και τα βιβλία του… ξεπερνούν γραμμές και όρια… Άρχοντας!

Όταν όμως χτυπάει το κουδούνι και βγαίνει για διάλειμμα, μια κουβέντα του συμμαθητή του Νικήτα, του φανερώνει κάτι που δεν το είχε ποτέ φανταστεί!!!


book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Κριτική και εντυπώσεις

Οι συγγραφείς του βιβλίου «Η γραμμή», τόσο κοντά καθημερινά στα παιδιά όντας και οι δύο τους δάσκαλοι, έχουν μπει βαθιά στον ψυχισμό τους, γράφοντας έτσι βιβλία απαραίτητα για το κάθε παιδί. Αναφέρονται σε πραγματικά, συχνότατα προβλήματα, αφήνοντας πάντα τον μικρό αναγνώστη να καταλάβει το βαθύ τους νόημα.

  «Καρδιά από πάγο», Ντόροθυ Κούμσον

Έτσι, για μια ακόμα φορά, μέσα από μία λιτή αλλά πλούσια σε μηνύματα ιστορία, οι δύο ταλαντούχοι συγγραφείς, ο Βασίλης Κουτσιαρής και ο Γιάννης Διακομανώλης, προσεγγίζουν ένα ακόμα από τα θέματα που συναντάμε στα σχολεία. Εκείνο της αποδοχής της διαφορετικότητας στο σχολικό περιβάλλον καθώς και τις κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των μαθητών.

Με κεντρικούς ήρωες τον Αλέξανδρο και τον Θοδωρή -δύο μαθητές στις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου- οι μικροί αναγνώστες έρχονται μπροστά στο καίριο γι αυτούς θέμα, εκείνο της αποδοχής στον σχολικό χώρο από τους συμμαθητές τους.

Πολλές φορές τα παιδιά, συνήθως χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο, εμφανίζουν μια αποστροφή, μια απόσταση, για κάποιον ή κάποιους από τους συμμαθητές τους. Στην ιστορία του βιβλίου «Η γραμμή», ευτυχώς οι δύο πρωταγωνιστές χάρη σε ένα ατυχές γεγονός, έρχονται κοντά και βρίσκουν τον δρόμο για μια κοινή πορεία όπως διαφαίνεται στο τέλος του βιβλίου.

Εν κατακλείδι, «Η γραμμή» είναι ένα άριστο βιβλίο με σπουδαία διδάγματα για την σχολική, την κοινωνική αλλά και φυσικά για την ίδια τη ζωή! Χωρίς ανούσια ή περιττά λόγια, αφήνει τον ήρωα του βιβλίου να δείξει στον κάθε μικρό αναγνώστη τα σωστά και τα λάθη του. Γεμάτο μηνύματα, όμορφες εικόνες, κάποιες δόσεις αγωνίας και με ένα ευτυχές τέλος, το παιδικό αυτό βιβλίο -με την υπέροχη εικονογράφηση- θα γίνει ένα από τα αγαπημένα των μικρών βιβλιοφάγων. Θα τους ψυχαγωγήσει αλλά και θα τους ωφελήσει πολύ!

Αναζητήστε το, αγοράστε το, και χαρίστε το τους!

Οπισθόφυλλο:

Κάθομαι στο πρώτο θρανίο. Μπροστά ακριβώς από την έδρα της κυρίας. Για κακή μου τύχη κάθομαι με τον Θοδωρή, που ήρθε φέτος στο σχολείο μας και είναι ενοχλητικός και ακατάστατος. Μα καλά, από όλα τα παιδιά της τάξης μου, με αυτόν μου έτυχε να καθίσω; Φυσικά, από την αρχή έβαλα τους κανόνες μου. Με το μολύβι μου τράβηξα στο θρανίο μια γραμμή. Μια χοντρή μαύρη γραμμή. Έτσι, κανείς δε θα μπορούσε να μπει στον χώρο του άλλου…

  «Τα φιλιά του μπαμπά Αρκούδου», Καρίν Μαρί Άμιο

book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Η γραμμή

Συγγραφέας

Βασίλης Κουτσιαρής και Γιάννης Διακομανώλης

Εικονογράφηση

Αιμιλία Κονταίου

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Μίνωας

Ημερομηνία έκδοσης

Ιανουάριος 2018

Αριθμός σελίδων

32

ISBN

978-618-02-0929-7

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.