«Ο φίλος μου ο Διαβητούλης», Κωνσταντίνα Φραντζεσκάκη

Το θέμα του; Ιδιαίτερης σημασίας, επίκαιρο και εύστοχο… ο παιδικός διαβήτης ή αλλιώς Διαβήτης Τύπου Α.

Γράφει: Matia Gr
«Ο φίλος μου ο Διαβητούλης», Κωνσταντίνα Φραντζεσκάκη

Ένα ιδιαιτέρως χρήσιμο βιβλίο για τους μικρούς μας φίλους κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2017, από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική. Συγγραφέας του είναι η Κωνσταντίνα Φραντζεσκάκη, εικονογράφος του η Μαρία Μανουρά και έχει τίτλο: «Ο φίλος μου ο Διαβητούλης».

Υπόθεση βιβλίου

Ο Μιχάλης, κουκουλωμένος καλά με τα σκεπάσματα του κρεβατιού του παρακαλά για λίγο ύπνο ακόμη! Η αλήθεια είναι πως τώρα τελευταία δεν ευχαριστιέται τον βραδινό του ύπνο. Είναι βλέπετε που ξυπνά συχνά-πυκνά και τρέχει μια στην τουαλέτα για πιπί και μια στη βρύση για νερό. Δεν είναι ύπνος αυτός, είναι μαρτύριο, κι ακόμη μεγαλύτερο, το πρωινό ξύπνημα.

Πατήστε "Μου αρέσει" για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι!

Η μαμά του Μιχάλη ανησυχεί με αυτά τα… “νυχτοπερπατήματα” κι αποφασίζει να κλείσει ένα ραντεβού με τον γιατρό. Την ίδια μέρα μετά το σχολείο βρίσκονται μαζί, καθισμένοι στο γεμάτο κόσμο σαλονάκι του γιατρού περιμένοντας τη σειρά τους. Ο γιατρός ακούγοντας τα καθέκαστα συνιστά να κάνουν κάποιες εξετάσεις ώστε να διαπιστώσει εάν αυτό που υποψιάζεται ισχύει. Όταν τα αποτελέσματα δίνονται από το μικροβιολογικό εργαστήριο ο γιατρός είναι πια βέβαιος.


– Απ’ ότι φαίνεται, ο Μιχάλης έχει διαβήτη, είπε ο γιατρός.
– Διαβήτη; ξαναρώτησε η μαμά μου.
Μα καλά κουφή είναι; Διαβήτη είπε, γιατί ξαναρωτάει; σκέφτηκα.
– Μάλιστα, διαβήτη.
[…]
Μα τι να είναι αυτός ο διαβήτης πια; Και γιατί η μαμά μου κάνει σαν να την έχει τσιμπήσει μύγα; Διαβήτης… Διαβήτης…
Ξαφνικά άκουσα μια φωνή δίπλα μου.
– Παρών!
– Τι παρών, ποιος παρών; ρώτησα σαστισμένος.
– Εγώ, καλέ, εδώ, δεν με βλέπεις;
Τότε είδα ένα μικροσκοπικό πλασματάκι δίπλα μου να χαμογελάει…
– Ποιος είσαι εσύ; ρώτησα έκπληκτος.
– Μα εσύ δεν με φώναζες τόση ώρα; Και τώρα δεν ξέρεις ποιός είμαι; Α, δεν πάει καλά ο κόσμος! Πρώτα σε φωνάζει και μετά σε ρωτάει ποιός είσαι.
– Μα εγώ σκεφτόμουν τον διαβήτη, που μας είπε ο γιατρός…
– Ε, να ‘μαι λοιπόν μπροστά σου, αυτοπροσώπως. Πες μου, τι έπαθες και με γυρεύεις;

Ο Μιχάλης του εξηγεί ότι προσπαθεί να καταλάβει τι είναι ο διαβήτης και το μικρούλι μπλε πλασματάκι αναλαμβάνει να του παρουσιαστεί. Του εξηγεί λοιπόν τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα του τόσο καλά και βοηθητικά που στο τέλος της συζήτησης είναι πια φιλαράκια. Και ξέρετε πως τον φωνάζουν οι φίλοι του; Διαβητούλη!


Για να αγοράσετε το «Ο φίλος μου ο Διαβητούλης», της Κωνσταντίνας Φραντζεσκάκη, κάντε κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Δεν μπορείς να δώσεις σε πολύ μεγάλο αριθμό βιβλίων τον χαρακτηρισμό: «Απαραίτητο»! Για το «Ο φίλος μου ο Διαβητούλης», όμως, της Κωνσταντίνας Φραντζεσκάκη μπορείς να το πεις αβίαστα.

Είναι ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα για παιδιά των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού, όπως και ο κεντρικός του ήρωας, ο Μιχάλης. Το θέμα του; Ιδιαίτερης σημασίας, επίκαιρο και εύστοχο… ο παιδικός διαβήτης ή αλλιώς Διαβήτης Τύπου Α. Μια ασθένεια που ενώ όλοι -μεγάλοι και μικροί- θα έπρεπε να είναι ενήμεροι, δυστυχώς την αγνοούν.

Στο βιβλίο της Κωνσταντίνας Φραντζεσκάκη «Ο φίλος μου ο διαβητούλης» μαθαίνουμε πως το να γνωρίζεις για τον διαβήτη είναι το μεγαλύτερο όπλο σου. Αν γνωρίζεις το πως -διαβάζοντας το βιβλίο μαθαίνεις, εύκολα κι ευχάριστα, να αποφεύγεις τους κινδύνους και να ρυθμίζεις το ζάχαρό σου, ακολουθώντας μια ολιγόλεπτη καθημερινή ρουτίνα- και το γιατί, τότε ο διαβήτης είναι πάντα ρυθμισμένος και η ζωή σου φυσιολογική.

Ο μικρός Μιχάλης και ο φίλος του ο Διαβητούλης θα μας μάθουν χίλια δυό χρήσιμα πράγματα για την υγιεινή διατροφή αλλά και για την άσκηση! Με λόγια που εύκολα αντιλαμβάνεται ένα παιδί, θα μας γνωρίσουν την διατροφική πυραμίδα, τις βιταμίνες, από τι αποτελείται η κάθε τροφή, καθώς και τι προσφέρει στον οργανισμό μας. Επίσης θα μας διδάξουν πως η άσκηση είναι ένας εύκολος υγιεινός και βασικός τρόπος αντιμετώπισης του σακχάρου καθώς αποτελεί θεμέλιο της υγιούς ζωής.

Μέσα από μια ανάλαφρη, ευχάριστη και τρυφερή ιστορία -με τον αξιαγάπητο μικροσκοπικό ήρωα Διαβητούλη για βοηθό- η ταλαντούχα συγγραφέας δίνει απολύτως χρήσιμες πληροφορίες σε μικρούς αλλά και σε μεγάλους. Ενημερώνει για όσα ισχύουν -γύρω από το θέμα του διαβήτη- και φροντίζει ώστε ο αναγνώστης να πλημμυρίζει με συναισθήματα αισιοδοξίας και δύναμης!

Όσο για το τέλος; Αίσιο για τον μικρό Μιχάλη αλλά και για κάθε άλλο πραγματικό παιδί που μπορεί να βρεθεί στη θέση του. Εξάλλου όπως λέει και η ίδια η Κωνσταντίνα Φραντζεσκάκη


Ότι το πιο γλυκό πράγμα στη ζωή δεν είναι τα γλυκά που τρώμε, αλλά να έχεις την αγάπη των φίλων σου, της οικογένειάς σου και να είσαι καλά!!! Αυτό είναι το πιο σημαντικό!!!

και


Όταν αντιμετωπίζουμε κάποια δυσκολία, δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω, όλα λύνονται, αρκεί να το θέλουμε και να το πιστεύουμε!

Πριν όμως κλείσουμε και σας πω ότι το εν λόγω βιβλίο ΠΡΕΠΕΙ να βρίσκεται σε κάθε ελληνική βιβλιοθήκη, να αναφέρουμε ότι όσο εξαιρετικό είναι το κείμενο άλλο τόσο εξαιρετική είναι και η εικονογράφηση του βιβλίου. Εύγε και στις δύο κυρίες γι’ αυτό το άρτιο, μοναδικό και πέρα για πέρα ωφέλιμο δημιούργημά τους!

Οπισθόφυλλο:

Ο Μιχάλης τον τελευταίο καιρό δεν αισθάνεται και τόσο καλά, πηγαίνει πολλές φορές τουαλέτα και συνεχώς διψάει. Έτσι, η επίσκεψη στον γιατρό δεν αργεί… Κι εκείνος το λέει ξεκάθαρα: διαβήτης!
Κι όσο ο Μιχάλης αναρωτιέται τι είναι ο διαβήτης και κανείς δεν του εξηγεί, ξαφνικά εμφανίζεται ο Διαβητούλης, έτοιμος να λύσει κάθε του απορία και να τον βοηθήσει σε ό, τι θελήσει…


Για να αγοράσετε το «Ο φίλος μου ο Διαβητούλης», της Κωνσταντίνας Φραντζεσκάκη, κάντε κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Ο φίλος μου ο Διαβητούλης

Συγγραφέας

Κωνσταντίνα Φραντζεσκάκη

Εικονογράφηση

Μαρία Μανουρά

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Ημερομηνία έκδοσης

Οκτώβριος 2017

Αριθμός σελίδων

81

ISBN

978-960-563-171-0

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα