«Η μικρή Ρουάλα», του Πέτρου Χατζόπουλου

“Η μικρή Ρουάλα”, του Πέτρου Χατζόπουλου, είναι ένα βιβλίο με εξώφυλλο που θυμίζει σχολικό τετράδιο, μπροστά από το οποίο στέκει η ηρωίδα και μας κλείνει σκανταλιάρικα το μάτι. Ο συνδιασμός αυτών των δύο σε […]

Γράφει: Matia Gr
«Η μικρή Ρουάλα», του Πέτρου Χατζόπουλου

Η Μικρή Ρουάλα“Η μικρή Ρουάλα”, του Πέτρου Χατζόπουλου, είναι ένα βιβλίο με εξώφυλλο που θυμίζει σχολικό τετράδιο, μπροστά από το οποίο στέκει η ηρωίδα και μας κλείνει σκανταλιάρικα το μάτι. Ο συνδιασμός αυτών των δύο σε κάνει να υποψιάζεσαι ότι θα διαβάσεις ένα διασκεδαστικό βιβλίο. Όμως η εντύπωση αυτή δεν είναι απόλυτα σωστή. Η μικρή Ρουάλα είναι ένα βιβλίο που σε κάνει να ξεκαρδίζεσαι κυριολεκτικά στα γέλια.

Είναι η αφήγηση; Είναι οι καταστάσεις; Είναι το χιούμορ της απίστευτης τσαπερδόνας; Είναι η εικονογράφηση; Είναι το μπρίο κι η τσαχπινιά ή η λογική της που τσακίζει κόκκαλα κι οι απίστευτες περιγραφές των παθημάτων και των κατορθωμάτων της;

Είναι όλα μαζί. Κι ακόμα παραπάνω είναι η αμεσότητα του λόγου της, καθώς η αφήγηση όχι μόνο είναι σε πρώτο πρόσωπο, αλλά έχει τα χαρακτηριστικά, τον ενθουσιασμό, τον χειμαρώδη λόγο και την εκφραστικότητα ενός μικρού παιδιού.

Η Ρουάλα λοιπόν, το κορίτσι με το παράξενο όνομα, είναι ένα πιτσιρικάκι στις πρώτες-πρώτες τάξεις του Δημοτικού που μας περιγράφει το πώς και το γιατί βαφτίστηκε έτσι, τη σχέση της με όλους και όλα γύρω της και τη μανία της να σκαρφαλώνει οπουδήποτε. Γνωρίζουμε ακόμη τους συμμαθητές της και τους δασκάλους της. Η μικρή Ρουάλα είναι μάλιστα ένα από τα λίγα παιδιά που ξέρουν ότι οι γονείς της δε θα πάρουν διαζύγιο “ποτέ των ποτών”.

Αυτό μου το ‘χει πει η γιαγιά μου η Βαρβάρα, κι είναι 100% σίγουρη, γιατί όπως λέει: “Ρουάλα χρυσό μου, ο μπαμπάς κι η μαμά είναι κι οι δυο δικηγόροι – έτσι και πάρουν διαζύγιο, δε θ’ αφήσουν ο ένας στον άλλο ούτε μισό ευρώ”. Οπότε είμαι ήσυχη.

Κάθε σελίδα που διαβάζεις σου δίνει την αίσθηση ότι έχεις μπροστά σου τη μικρή Ρουάλα και σου λέει τα νέα του σχολείου, πώς και γιατί τσακώθηκαν (αυτή τη φορά) οι δυο της γιαγάδες, το καινούριο της πάθημα όταν σκαρφάλωσε με φούστα στη νερατζιά η καημενούλα, την απίστευτη φιλοδοξία της και το μεγάλο της όνειρο να φτιάξει το μεγαλύτερο γαλακτομπούρεκο στον κόσμο.

Η παιδική αθωότητα χέρι-χέρι με τις σκανταλιές και τα παιχνίδια, ξετυλίγεται μπροστά μας σαν ταινία. Οι εικόνες που δημιουργεί με τις λέξεις ο συγγραφέας και οι ζωγραφιές που σχεδίασε με τα χρώματα ο εικονογράφος, μου έδωσαν την αίσθηση ότι έβλεπα μια ταινία στον κινηματογράφο. Την απόλαυσα, χωρίς διαλείμματα ή σταματημό, και θα ήθελα πάρα πολύ να υπάρχει και συνέχεια.

“Η μικρή Ρουάλα” κυκλοφόρησε το 2009 από τις εκδόσεις Καστανιώτη και την εικονογράφηση υπογράφει ο Πέτρος Μπουλούμπασης. Αν θέλετε ένα βιβλίο που θα σας κάνει -μικρούς και μεγάλους- να γελάσετε με την καρδιά σας ενώ ταυτόχρονα θα σας αγγίξει σε απίστευτο βαθμό με ένα ιδιαίτερο τρόπο, τότε “η μικρή Ρουάλα” είναι αυτό που ψάχνετε. Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Ο.Κ.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα